GRUPNI PORTRET SRPSKE ELITE: Otvorena stalna izložbena postavka "Sala predsednika u Biblioteci SANU".

V.N.

26. 09. 2024. u 13:30

MEĐU dvadeset i dva predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, najviše je istaknutih naučnika koji su bili posvećeni različitim oblastima, a u Akademiji su bili od početka.

ГРУПНИ ПОРТРЕТ СРПСКЕ ЕЛИТЕ: Отворена стална изложбена поставка Сала председника у Библиотеци САНУ.

Foto SANU

Oni su doprinosili njenom ugledu prethodne 183 godine. Ovom izložbom izražavamo zahvalnost i omaž njihovom delu, istakao je aktuelni predsednik SANU, akademik Zoran Knežević na svečanosti povodom otvaranja stalne izložbene postavke "Sala predsednika u Biblioteci SANU".

Pored fotografija i biografija 22 predsednika SANU, postavku čiji je autor akademik Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke SANU su i veliki portreti pojedinačni i grupni, koji podsećaju da su počasni i stalni članovi SANU i njenih prethodnica bili najpoznatiji srpski naučnici i umetnici, kao i prvi profesori Beogradskog univerziteta i ranijeg Liceja. Izloženi su uvećani likovi Jovana Sterije Popovića, Vuka Karadžića, Petra Petrovića Njegoša, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića i Ive Andrića. Ali i portreti prve žene člana SANU Katarine Ivanović, kao i prve žene koja je dobila zvanje akademika Isidore Sekulić.

Biografije i portreti

PORTRETI i biografije predsednika postavljeni su na sedam stolova. Idu hronološki od prvog predsednika Josifa Pančića, preko Čedomira Mijatovića, Jovana Ristića, Sime Lozanića, Jovana Miškovića, Stojana Novakovića, Jovana Cvijića, Dušana Kanazira, Aleksandra Despića i drugih.

Tu su i međašni datumi istorije SANU, započete vladarskim ukazima dvojice Obrenovića koji su imenovali prvih osam članova Društva srpske slovesnosti, odnosno šesnaest prvih članova Srpske kraljevske akademije. Na izložbi je predočeno kako su pokretane serije akademijskih izdanja počev od 1847. godine do onih koje danas izlaze.

Prema rečima akademika Vuksanovića posetioci izložbe će imati priliku da vide kako je Srpska akademija menjala svoje ime od postanka 1841. godine do danas:

- Predlog za njeno osnivanje podneli su Jovan Sterija Popović i Anastasije Nikolić. U središtu postavke je hronološki imenik svih predsednika (22), od biologa koji je na Tari pronašao omoriku do astronoma čije prezime nosi jedan planetoid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?