HEROINA U SADISTIČKOJ NDH: Šetnja sećanja na Dianu Budisavljević održana u Inzbruku, prvi put prisustvovao i njen praunuk iz Brazila

V.C.S.

18. 09. 2024. u 12:43

ČETVRTA šetnja sećanja na Dianu Budisavljević (rođenu Obeker) održana je u njenom rodnom Inzbruku, ovoga puta uz prisustvo njenog praunuka Leonarda Rašice iz Brazila, koji je prvi put boravio u Inzbruku.

ХЕРОИНА У САДИСТИЧКОЈ НДХ: Шетња сећања на Диану Будисављевић одржана у Инзбруку, први пут присуствовао и њен праунук из Бразила

SPOJI

Šetnju sećanja je pokrenula je 2021. Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI), uz podršku i učešće Srpske pravoslavne crkvene opštine u ovom gradu. Polazna tačka bila je ispred srpske Crkve Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, a okončana je na Zapadnom gradskom groblju, gde Diana počiva u porodičnoj grobnici. Tamo su Rašica i Vladimir Vlajić u ime SPOJI upalili sveću i položili cveće.

- Šetnju smo pokrenuli da bismo svake godine izrazili večnu zahvalnost Diani. Ona i njeni pomagači su tokom Drugog svetskog rata spasli između 7.500 i 12.000 srpske dece od genocida i dvoje hrvatske dece antifašista od političkog revanšizma u logorima smrti fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj NDH - rekao je Vlajić.

SPOJI

Dianin praunuk Leonardo Rašica je u avgustu boravio u Srbiji i Hrvatskoj, da bi sakupio bitne podatke o prababi, o kojoj priprema knjigu.

- Ljudi često komentarišu koliko moram biti ponosan što sam praunuk Diane Budisavljević. Ulazila je u koncentracione logore, ponekad tražeći dozvolu da odvede decu, ponekad moleći, a ponekad zahtevajući. Ne smemo zaboraviti da je ustaški režim bio jedan od najbrutalnijih i najsadističkijih u istoriji, što su priznali čak i istaknuti jevrejski naučnici koji se bave Holokaustom. Metode istrebljenja, usmerene prvenstveno na Srbe, ali i na Jevreje, Rome i političke protivnike, bile su ozloglašeno surove. Činjenica da su se na isti način odnosili prema deci i bebama, i da su bili jedini poznati režim koji je uspostavio koncentracione logore za decu, pokazuje o kakvom je režimu reč - kazao je Rašica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U SUBOTU JE MALA GOSPOJINA: Šta žene moraju da ispoštuju?