ODRASLI SU PRERANO Učenici sa KiM gosti vršnjaka u Subotici: Šetali smo i uveče, glasno se smejali, čak i zapevali

J. LEMAJIĆ

15. 09. 2024. u 07:00

ŠETALE smo do uveče. I to same, pa smo mogle da pričamo naše tajne i dogodovštine, glasno smo se smejale, čak i zapevale malo. Našim drugarima je to možda čudno, ali mi to kod kuće odavno ne smemo da radimo. Ne krećemo se sami, a kad se smrači ne idemo nigde. Ne smemo.

ОДРАСЛИ СУ ПРЕРАНО Ученици са КиМ гости вршњака у Суботици: Шетали смо и увече, гласно се смејали, чак и запевали

foto:J.L.

Ovako nam svoje utiske iz Subotice prepričava Teodora Jovanović, učenica petog razreda iz sela Grnčar kod Vitine na Kosovu i Metohiji. Dok je ovo govorila razdragani glasić više nije bio detinji, u trenutku ga prekrivaju zebnja i strah. Ali, radost što je u Subotici uspela je da joj vrati onu iskrenu dečju radost:

- Drugi put sam kod Sofije Anić. Lepo nam je i opušteno, a bezbedno. Gradivo nam je isto, ali je škola drugačija, jer nas u razredu ima troje.

Foto: J. Lemajić

Đaci sa KiM u Subotici tradicionalno dočekani sa hlebom i solju

Ona i još četrdesetak đaka iz srpskih enklava kod Srbice i Obilića i iz Kosovskog Pomoravlja prve dane septembara provode kod vršnjaka u Subotici. Stigli su u okviru akcije "Deci Kosmeta sa osmehom - zajedno u školskim klupama", koju već 17 godina organizuje NVO "Dečja radost" iz Gnjilana. Ugostili su ih vršnjaci iz osnovnih škola "Sonja Marinković", "Jovan Mikić", "Jovan Jovanović Zmaj" i "Ivan Goran Kovačić".

Kako je učiti u drugačijem životnom okruženju osetili su i Bogdan Vasić i Ognjen Đorđević, učenici sedmog razreda OŠ "Bora Stanković" u Koretištu kod Gnjilana.

Foto: J. Lemajić

Ognjen Đorđević, Novak Vukoje i Bogdan Vasić

- Naš domaćin je Novak Vukoje, super se igramo i družimo. Nas u odeljenju ima 14, mi smo baš veliki razred, ali ovde ih je mnogo više i ima mnogo više učionica - pričaju dečaci utiske. - Naše selo ima oko 500 stanovnika i svrstava se u veća, pa imamo drugara za igru. Ali ni blizu kao u Subotici.

I njihova vršnjakinja Vanja Kujundžić kaže da joj je lepo u Subotici:

- Sa drugarima sam obišla Svetovaznesenjski hram, Zoološki vrt na Paliću, Gradsku kuću i vidikovac na njoj. Družimo se i uglavnom smo napolju. Bile smo kod drugarice, pravile frizure, šminkale se, išle smo i u bioskop - dodaje Vanja.

Foto: J. Lemajić

U Gradskoj kući u Subotici

 

ODRASLI SU PRERANO...

NAŠE enklave na KiM nisu bezbedne. Deca su upućena jedni na druge, žive u sokačićima gde ima igralište i tu se priča završava. Ne mogu da odu bilo gde bez roditelja i nastavnika. Odrasli su prerano. Ali su naučili da cene to što imaju, da budu strpljivi. To se i vidi u odnosu na vršnjake u Subotici. Ali, ovde se rađaju velika prijateljstva koja traju. Mnogo roditelja i dece iz Subotice su bili kod nas na KiM, što je divno i zahvalni smo im što pokazuju da nas ne zaboravljaju - kaže nastavnica Gordana Tomić. 

Za 17 godina, tokom ove akcije više stotina mališana sa KiM boravilo je u Subotici i stvorilo prijateljstva za ceo život. Dolazak na sever Srbije i za njih i za njihove roditelje je pravi mali praznik.

Foto: J. Lemajić

Teodora Jovanović i Sofija Anić

- Deci sa KiM ovde kao da se otvori neki drugi svet i zato su im i roditelji. Najpre zbog slobode kretanja koja otvara razne mogućnosti. Neki su prvi put bili u bioskopu, videli velike radnje i druge zanimljivosti koje mogu da vide samo na internetu. U našim školama je malo dece, cela škola je kao jedno ovdašnje odeljenje. Ali, snašli su se i već se javljaju da odgovaraju - ističe Gordana Tomić, nastavnica srpskog jezika iz OŠ "Milan Jakšić" u selu Banje kod Srbice.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio