VUK TREĆI PUT POBEDNIK “RAJAČKOG VIMBLDONA": Uprkos žestokoj vrućini veliki broj posetilaca na 55. Kosidbi na Rajcu

B. PUZOVIĆ

14. 07. 2024. u 20:35

VUK Vučković (26) iz Preljine kod Čačka, osvojio je prestižnu nagradu - Zlatnu kosu, na juče održanoj 55. Kosidbi na Rajcu, planini u blizini Ljiga. Drugo mesto zauzeo je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, a treće Savo Vlačić iz Han Pijeska.

ВУК ТРЕЋИ ПУТ ПОБЕДНИК “РАЈАЧКОГ ВИМБЛДОНА: Упркос жестокој врућини велики број посетилаца на 55.  Косидби на Рајцу

Foto B. Puzovic

Za đidiju, kosača koji ima najlepšu nošnju, najbolje peva i igra, proglašen je Ivan Smiljanić iz Lalinaca kod Ljiga. U ekipnom takmičenju, prvo mesto osvojili su kosači iz Srbije, drugo iz Slovenije, a treće iz Mrkonjić Grada. Nagradu za najbolje pokošenu livadu, po oceni stručnog žirija, dobio je Mladen Tomić iz Mrkonjić Grada.

- U mojim vitrinama ovo će biti treća Zlatna kosa sa Kosidbe na Rajcu - kaže ponosno Vuk Vučković, po zanimanju mesar. - Košenje je tradicija moje porodice. Prvi put otac me je doveo na Rajac kada sam imao samo sedam godina, da učestvujem na revijalnom takmičenju. Kao osamnaestogodišnjak, počeo sam da se takmičim i od tada osvajam nagrade. Ovo mi je osmo učešće ka Kosidbi, a dogodine ću, naravno, da branim titulu najboljeg kosača.

Veština koja povezuje

- OVO je tradicija i veština koja povezuje sve ljude koji se bave poljoprivredom u brdsko-planinskim krajevima, ali i sa ovim ravničarskim tradicijama, nešto drugačijim, ali sličnim, sa kosom i srpom - rekao je Sava Stambolić, predstavnik Kabineta predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića. - To je nešto dragoceno, što treba da čuvamo kao veštinu, kao naše istorijsko, ali i praktično i realno nasleđe koje nije samo istorija, već i stvarnost u mnogim našim krajevima, veliki ponos i nešto što smo uspeli da sačuvamo i u onim vremenima kad se tradicija nije puno cenila...

Nije žestoka vrućina omela veliki broj posetilaca da prisustvuju 55. Kosidbi na Rajcu, jedinstvenoj turističkoj manifestaciji koja čuva sećanje na mobe - nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja u selima, prilikom velikih radova tokom leta. Običaj je u Srbiji potpuno iščezao, a oživi, tako, jedino u julu, prve nedelje po Petrovdanu na prvoj i jednoj od najlepših u vencu znamenitih Valjevskih planina.

- Mobe su nekada bile izraz života seoske zajednice - podseća direktor Turističke organizacije Ljig Vladimir Ivanović. - U stara vremena letina se sakupljala kosidbom organizovanom mobama, kosači su se okupljali jedni kod drugih, to je u stočarskim krajevima bio jedan od najvažnijih domaćinskih poslova. Sve se posle bogate večere pretvaralo u seosko veselje, uz pesmu, muziku, povelo bi se i kolo...

Prvo takmičenje najboljih kosača iz cele regije organizovano je na Rajcu 1892. godine. Tek sredinom šeste decenije prošlog veka odlučeno je da Kosidba na Rajcu postane turistička manifestacija. Najboljem kosaču pripada prestižna nagrada - Zlatna kosa. Svojevremeno, Kosidba je zvanično proglašena za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji!

- Ono što u tenisu predstavlja Vimbldon, to je za kosače Kosidba na Rajcu - objašnjava Ivanović. - Onaj ko osvoji Zlatnu kosu, bez sumnje se može smatrati šampionom košenja planinske livadske trave u čitavom regionu. S obzirom na to da se Kosidba poklapa sa finalom čuvenog grend slem turnira, pomalo u šali kažemo da se na Rajcu održava - kosački Vimbldon.

Pre revijalnog košenja livadske trave i takmičenja, tradicionalno je obavljeno otkivanje kose. Usledio je defile kosača, vodonoša, ručkonoša, zdravičara, trubača, pevača... Posle kosidbe, na samoj pokošenoj livadi, bio je priređen starinski kosački ručak, sa specijalitetima i đakonijama iz ljiškog kraja.

Po broju posetilaca, Rajac i Kosidba uspešno čuvaju tradiciju mobe - ponosno ističe Ivanović. - Manifestaciju poseti nekoliko desetina hiljada turista iz Srbije, regije i sveta. To je priredba koja mnogim atrakcijama pleni pažnju posetilaca. Tako je, svojevremeno, sada pokojni Lazar Laketa iz Mrkonjić Grada ušao u Ginisovu knjigu rekorda, otkosom širokim čak šest metara! Toliko je širok otkos imao, da je malo nedostajalo da kosom pređe u parcelu drugog takmičara!

Konkurencija

VUK Vučković je po oceni žirija bio najbolji u konkurenciji 21 takmičara iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnja "Kosidba na Rajcu" je u revijalnom i takmičarskom delu okupila više od 60 kosača iz Srbije i regiona. Žiri je ocenjivao ukupan broj, te širinu prvog otkosa, brzinu košenja i kvalitet pokošene parcele dugačke 20, a široke šest metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVENO ŠTA SU RUSI GAĐALI U UKRAJINI: Više mrtvih i povređenih u masovnom napadu raketama i dronovima (FOTO/VIDEO)