DŽENIFER U SVOJIM BANJANIMA: U 62. godini iz Montane prvi put došla u Šljeme kod Nikšića odakle joj se deda odselio u SAD

V. KADIĆ

11. 10. 2023. u 21:30

U ZEMLjI predaka, na tlo pred Crkvom Svetog Nikole u Šljemenu, zaseoku banjskog sela Gornje Koprivice, nedaleko od Nikšića, u suzama radosnicama minule nedelje stala je prvi put u životu Dženifer Šej (62) sa suprugom Gerijem iz države Montana u SAD.

ЏЕНИФЕР У СВОЈИМ БАЊАНИМА: У 62. години из Монтане први пут дошла у Шљеме код Никшића одакле јој се деда одселио у САД

V.K.

Ostvarenje njenog sna dogodilo se sasvim slučajno preko "Fejsbuka", kada je "češljajući" društvene mreže naišla na slike osvećenja ove crkve. Lepota bogomolje, kao i celog kraja, rodbine o kojoj je samo slušala priče od oca Božidara Boba Koprivice (1919-2003) pojačala je njenu želju da sa nekim od bratstvenika kontaktira i dogovori dolazak. I konekcija sa Marinkom Koprivicom urodila je plodom koji je potom organizovao njen doček i boravak među svojima.

Dženifer je ćerka Boba Koprivice kojeg srpski rod pamti po dobročinstvu kada je američkom predsedniku Bilu Klintonu pisao da prekine bombardovanje njegove otadžbine i naroda. Kontaktirao je Bob sa senatorima i kongresmenima iz Montane ne bi li i oni uticali na američke vlasti da povuku gvozdene ptice sa srpskog i crnogorskog neba i da prekinu sejanje smrti i užasa u jednoj ponosnoj zemlji na brdovitom Balkanu...

V. Kadić

Dženifer dočekali najbliži rođaci iz bratstva Koprivica

Božidar je rođen u gradu Bjutu, bio je oženjen Amerikankom Beti Igven koja je umrla 1999. Bob je bio veliki prijatelj i poštovalac zavičaja svog oca i bratstva Koprivica. On je Petrov sin koji se preko Atlantika preselio u daleku zemlju i više se nikad nije vratio u zavičaj, dok je Bob nekoliko puta dolazio u Banjane, obilazio ognjište i grobove predaka.

V. Kadić

Obišla grobove svojih predaka i najbližih rođaka

V. Kadić

Dženiferin otac Božidar Bob Koprivica

- Moj tata bio je divan čovek, patriota. Sećam se njegovog pisma Klintonu, punog emocija. Pokušao je da mu objasni o kakvom se narodu radi, da su Srbi sa Amerikancima bili saveznici u ratovima, podsetio na Teslu i Pupina, ali, nažalost, to nije pomoglo - priča za "Novosti" Dženifer, majka dvojice sinova Stevana (39) i Brajsa (35).

Naša sagovornica je vernik, krštena je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i uvek kada su praznici sa radošću dolazi u hramove da se na liturgijama, kako kaže, krepi i snaži duhovno. Upravo je crkvi na Šljemenu poklonila ikonu Svetog arhangela Mihaila, a Parohijskom domu komplet skupocenog posuđa za pripremanje hrane. U tom zaseoku bilo je najveselije. Uz gusle i gromoglasno natpevavanje kršnih meštana Dženifer i Grej su uživali satima.

- Brzo je pao dogovor sa Dženifer da dođe i danas je ovde i sa nama. Da znamo da smo od jednoga - kaže domaćin Marinko Koprivica, na šta se nadovezao njegov bratsvenik Branko rečima:

ČAS SRPSKE ISTORIJE KOD PROTE

U PAROHIJSKOM domu, Dženifer i Gerija, dočekao je prota Radenko Koprivica i upoznao ih sa istorijom bratstva i velikana koje je ono iznedrilo:

- Naše bratstvo je brojno, ima dugu tradiciju i svetlu istoriju. Kroz vekove smo imali sveštenike, episkope, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi dali smo i patrijarha Arsenija Jovanovića Šakabentu (1699-1748). Prezime Jovanović dobio je po ocu Jovanu Koprivici, a Šakabenta po zaseoku Šake u Donjim Koprivicama. Njegovi roditelji dugo nisu mogli da imaju dece, pa su, moleći se Bogu da im podari potomstvo, došli do Pećke patrijaršije gde su se zavetovali ako im se rodi muško čedo da će ga podariti majci crkvi da služi narodu što se i obistinilo. Postao je monah Arsenije, a u 27. godini najmlađi patrijarh srpski. Upokojio se 18. januara 1748. i počiva u fruškogorskom manastiru Krušedol.

- Boravio sam i ja u Americi, ali tvrdim da nema lepšeg kraja u svetu od naših Banjana.

Dobru atmosferu u sali Parohijskog doma upotpunilo je i obraćanje Moma Koprivice, nekadašnjeg pomorca koji je Dženifer i Greja pozdravio sa podignuta tri prsta, da bi mu Amerikanac uz osmeh odgovorio mahanjem ruku.

V. Kadić

Dženifer sa suprugom Gerijem u crkvi u Šljemenu, u Banjanima

- Prvi put sam ovde i uopšte na Balkanu. Neverovatno koliko ljubavi stanuje u ovim ljudima. Srećan sam i zbog moje Dženi koja je uspela da dođe do svojih i vrati se korenima - kaže Geri koji sa suprugom u Montani poseduje privatnu Agenciju za prodaju nekretnina.

Drage goste iz Amerike dočekao je i Marko Đurković u čijoj kući je rođen Dženiferin deda Petar Koprivica. Kamene zidove te kuće poljupcima je natopila.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor