HRSKAVO TESTO I SOČNE BOROVNICE: Napravite osvežavajući tart, koji će se svima dopasti
TART, vrsta pečenog slatkog ili slanog jela, se sastoji od tankog sloja testa na dnu i bočnim stranama, ispunjenog raznim nadevima.
Najpoznatiji tartovi su slatki i obično se pripremaju s voćem, kremom ili raznim punjenjima od orašastih plodova. Mi vam danas donosimo recept za desert koji sadrži sočne borovnice i hrskavo testo, pa kao takav osvaja nepce i srca ljubitelja slatkiša. Možete ga napraviti i sa drugim, čak i sezonskim voćem.
Potrebno je:
za koru:
- 115 g hladnog putera
- 120 g mekog brašna
- ravna kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašičice šećera
- narendana limunova kora
- kašika jabukovog sirćeta
Za fil:
- 600 g borovnica
- 120 g šećera
- 2 kašike brašna
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema tarta sa borovnicom:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, šećer i sitno narendanu limunovu koru. Dodajte puter pa ga mikserom ili rukama „povežite“ sa brašnom tako da dobijete mrvičasto testo. Zatim dodajte sirće i dobro sve izmesite da smesa postane homogena. Na modlu, prethodno premazanu puterom, izvrnite testo i rukama ga razvaljajte po celoj površini.
U dubljoj posudi pomešajte šećer, brašno i cimet, pa dodajte 400 g borovnica i celu masu sjedinite kašikom. Blago izgnječite borovnice, tek da puste sok, pa sve dobro pomešajte i sipajte preko testa. Ubacite kolač da se peče u rerni, prethodno zagrejanoj na 190 stepeni, oko 35 minuta.
Kada je tart gotov, izvadite ga i, dok je još vruć, pospite ostatkom (200 g) svežih borovnica, pa ga ostavite da se potpuno ohladi pre posluženja.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
STIGLA PRVA VELIKA PROGNOZA ZA PROLEĆE: Evropski stručnjaci otkrili kakvo nas vreme očekuje u martu, aprilu i maju (MAPA)
STRUČNjACI sa sajta Severe Weather Europe objavili su prvu dugoročnu prognozu za proleće i otkrili kakvo vreme očekuje Evropu u martu, aprilu i maju koristeći dva glavna sezonska modela - ECMWF i UKMO.
20. 01. 2025. u 11:29
"NEMA VIŠE MIRA" Nemački general dao alarmantnu izjavu o ratu sa Rusijom
VIŠE nema mira između Rusije i Nemačke, rekao je general Bundesvera Andre Bodeman u intervjuu za BR24, prenosi RIA Novosti.
20. 01. 2025. u 12:50
RADIOAKTIVNA TAJNA U LEDU GRENLANDA: Mreža tunela i nuklearni otpad - potencijalni problem za Trampa (FOTO/VIDEO)
KAKO se planeta zagreva, "Camp Century" - smešten na jednoj od najudaljenijih lokacija na Zemlji, oko 1.500 kilometara severno od Nuka, glavnog grada Grenlanda - postao je predmetom obnovljenog interesovanja i zabrinutosti oko toga koliko će dugo ostati zakopan.
19. 01. 2025. u 10:15
Komentari (0)