POSLASTICE OD LUBENICE: Jogurt torta, savršeni hladni desert za ove vrele dane
ZDRAVA, sočna i niskokalorična, kraljica leta – lubenica.
Osim što osvežava bilo da je jedete samu, u salati ili spremljenu kao sladoled, od nje možete da napravite i fantastične torte za samo malo vremena.
Potrebno je:
- pola velike lubenice
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 2 kašike mineralne vode
- prstohvat soli
- 2 kesice vanilin šećera
- 75 g brašna
- prstohvat praška za pecivo
- 50 g gustina
- 12 listova želatina
- 500 g grčkog jogurta
- 250 g neslanog krem sira
- limun
- 250 g šlaga u prahu
Priprema bele torte od lubenice:
Umutite belanca sa dve kašike mineralne vode, postepeno sipajte 75 g šećera, vanilin šećer i so, a zatim umešajte jedno po jedno žumance. Brašno, prašak za pecivo i gustin sjedinite, dodajte u umućena jaja i promešajte. Testo sipajte u kalup obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 15 minuta.
U međuvremenu, izvadite semenke lubenice i isecite je na sitnije kocke. Krem sir, jogurt, 125 g šećera, sok od limuna i dve kesice vanile umutite mikserom sve dok smesa ne postane glatka. Listove želatina otopite u hladnoj vodi, ocedite, kratko zagrejte na tihoj vatri, prvo umešajte tri kašike jogurt krema, pa potom i ostatak. Zatim dodajte lubenicu (nekoliko kockica ostavite za dekoraciju) i promešajte.
Kolač izvadite iz rerne, odmah poprskajte vodom, pospite šećerom, pokrijte krpom i prohladite. Kada voćni jogurt krem počne da se zgušnjava, u njega umešajte polovinu pripremljenog, umućenog šlaga, a ostatak ostavite za premazivanje torte. Kolač presecite poprečno, pa donju koru nafilujte voćnim jogurt kremom, poklopite drugom korom, premažite šlagom i ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
Tortu možete ukrasiti voćem po izboru, ne samo kockicama lubenice – jagode se odlično „slažu“ po ukusu.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
CURE DETALjI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?
KANDIDAT republikanaca za potpredsednika Džej Di Vens rekao je u intervjuu Šonu Rajanu 12. septembra da bi mirovni plan Donalda Trampa za okončanje rata u Ukrajini, mogao da uključuje, pored ostalih aranžmana, uspostavljanje specijalne demilitarizovane zone između Ukrajine i Rusije, prenosi Kijev post.
12. 09. 2024. u 21:39
"BIĆEMO PRINUĐENI" Putin: NATO odlučuje da li će direktno ući u sukob u Ukrajini!
ZEMLjE NATO-a sada ne razgovaraju samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa, već odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa novinarima, prenosi RIA Novosti.
12. 09. 2024. u 18:55
Aci Stojanoviću "UGROŽEN" POSAO na RTS-u zbog pitanja Đokoviću koje je uputila jedna devojčica (VIDEO)
"ODLIČNO pitanje, fantastično. Hvala ti na njemu."
13. 09. 2024. u 15:28
Komentari (0)