ZEBRA KOLAČ: Slatkiš s kojim je nemoguće pogrešiti
Slasni zebra kolač, nazvan tako zbog crno-belog testa koje podseća na zebrine šare, jedna je od poslastica iz bakinog kuvara kojoj se uvek rado vraćamo.
Sastojci:
- 370 grama brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 4 cela jajeta
- 240 ml mleka
- 200 g šećera
- 200 g putera (sobne temperature)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice soli
Za crno testo:
- 3 kašike kakao praha
- 1 kašika šećera
- 50 ml mleka
Priprema:
Pomešajte u jednoj posudi suve sastojke: brašno, so i prašak za pecivo, pa sklonite na stranu.
U drugoj činiji pomešajte kakao prah s mlekom i šećerom.
Umutite mikserom puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, sa šećerom, dok ne dobijete kremastu smesu, pa dodajte jedno po jedno jaje, uz neprestano mućenje. Dodajte ekstrakt vanile.
Smanjite mikser na najsporiju brzinu, pa naizmenično dodajte mleko i brašno dok se ne sjedini.
Odatle izvadite dve šolje testa, pa to pomešajte s mešavinom kakao praha, mleka i šećera iz druge činije.
Sipajte u kalup, koji ste prethodno obložili pek-papirom, kašikama belo i crno testo kako biste dobili izgled zebrinih šara, a ako želite "mramorni efekat", nožem ili viljuškom potom prođite kroz testo i pravite vrtloge.
Pecite oko sat vremena u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Što se tiče dekoracije, možete preliti kolač čokoladom glazurom od topljene čokolade i slatke pavlake ili ga posuti šećerom u prahu, kokosovim brašnom, čokoladnim mrvicama...
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
JESTE LI SIGURNI DA PUTIN BLEFIRA?! Evo koliki je rizik od nuklearnog rata - Stigle najnovije stručne procene
DANIMA se mnogi građani pitaju koliko je realan rizik od nuklearnog rata nakon što je američki predsednik Džo Bajden ovlastio Ukrajinu da koristi rakete dugog dometa za napad na Rusiju, što je, prema novoj Putinovoj bezbednosnoj strategiji, razlog za rat, uključujući nuklearni odgovor.
21. 11. 2024. u 11:27
"SPREMITE SE ZA TREĆI SVETSKI RAT!" Nemačka upozorila građane, izdat dokument na 1.000 strana
GRAĐANI Nemačke upozoreni su da se pripreme za mogući treći svetski rat sa Rusijom, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin još jednom zapretio nuklearnim napadom.
20. 11. 2024. u 11:55
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)