SAHER TORTA: Recept za najpoznatiju tortu na svetu
Recept za saher tortu dolazi iz Austrije, a osmislio ga je čuveni poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica, a pravi se od mekanog čokoladnog biskvita koji se premazuje džemom, a na kraju i čokoladom.
Sastojci:
- 130 g crne čokolade
- 1 štapić vanile ili kašičica ekstrakta vanile
- 50 g putera
- 100 g šećer u prahu
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 140 g brašna
- Još:
- 125 ml vode
- 200 g džema od kajsije
- 200 g šećera
- 150 g crne čokolade
Priprema:
Štapić vanile isecite po dužini i izvadite semenke. U posudi pomešajte šećer u prahu, puter sobne temperature i vanilu. Sve dobro sjedinite mikserom. Umesto štapića vanile možete da koristite vanila ekstrakt. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite, pa sipajte i otopljenu čokoladu. Kratko umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte šne u smesu od putera i lagano promešajte. Na kraju dodajte prosejano brašno i ponovo lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u kalup koji ste obložili pek-papirom, a ivice premazali puterom i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 °C oko 15 minuta. Vrata rerne ne zatvarajte, već pecite sa odškrinutim vratima. Nakon 15 minuta zatvorite vrata i pecite još 50 minuta. Izvadite iz kalupa i stavite na rešetku, pa ostavite da se kora ohladi 20 minuta. Skinite pek-papir i ostavite da se kora skroz ohladi. Presecite je napola, pa premažite džemom koji ste prethodno zagrejali. Obe kore premažite, pa stavite jednu na drugu. Premažite celu tortu džemom. Istopite šećer sa vodom, pa dodajte istopljenu čokoladu i promešajte. Premažite celu tortu i ohladite u frižideru. Poslužite sa šlagom.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
LOTUS TORTA SA BELOM ČOKOLADOM: Najlepša poslastica sa belom čokoladom i keksom
05. 06. 2024. u 12:18
GRČKA KRALjICA TORTA: Poslastica koja sa razlogom nosi prestižnu titulu
31. 05. 2024. u 20:36
(UZNEMIRUJUĆE) BRUTALNO UBIJEN POZNATI PEVAČ: Isplivao jezivi snimak likvidacije (VIDEO)
ŠVEDSKI reper Gaboro, čije je pravo ime bilo Ninos Houri, ubijen je na parkingu u četvrtak uveče, javljaju lokalni mediji.
21. 12. 2024. u 08:06
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
RAZVODI SE ČEDA JOVANOVIĆ Posle 25 godina braka: "I dalje je volim, svakome je teško na svoj način"
POLITIČAR Čedomir Jovanović potvrdio je da je u februaru podneo zahtev za razvod braka od supruge Jelene Jovanović.
21. 12. 2024. u 16:32
Komentari (0)