SAHER TORTA: Recept za najpoznatiju tortu na svetu
Recept za saher tortu dolazi iz Austrije, a osmislio ga je čuveni poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica, a pravi se od mekanog čokoladnog biskvita koji se premazuje džemom, a na kraju i čokoladom.
Sastojci:
- 130 g crne čokolade
- 1 štapić vanile ili kašičica ekstrakta vanile
- 50 g putera
- 100 g šećer u prahu
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 140 g brašna
- Još:
- 125 ml vode
- 200 g džema od kajsije
- 200 g šećera
- 150 g crne čokolade
Priprema:
Štapić vanile isecite po dužini i izvadite semenke. U posudi pomešajte šećer u prahu, puter sobne temperature i vanilu. Sve dobro sjedinite mikserom. Umesto štapića vanile možete da koristite vanila ekstrakt. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite, pa sipajte i otopljenu čokoladu. Kratko umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte šne u smesu od putera i lagano promešajte. Na kraju dodajte prosejano brašno i ponovo lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u kalup koji ste obložili pek-papirom, a ivice premazali puterom i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 °C oko 15 minuta. Vrata rerne ne zatvarajte, već pecite sa odškrinutim vratima. Nakon 15 minuta zatvorite vrata i pecite još 50 minuta. Izvadite iz kalupa i stavite na rešetku, pa ostavite da se kora ohladi 20 minuta. Skinite pek-papir i ostavite da se kora skroz ohladi. Presecite je napola, pa premažite džemom koji ste prethodno zagrejali. Obe kore premažite, pa stavite jednu na drugu. Premažite celu tortu džemom. Istopite šećer sa vodom, pa dodajte istopljenu čokoladu i promešajte. Premažite celu tortu i ohladite u frižideru. Poslužite sa šlagom.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
LOTUS TORTA SA BELOM ČOKOLADOM: Najlepša poslastica sa belom čokoladom i keksom
05. 06. 2024. u 12:18
GRČKA KRALjICA TORTA: Poslastica koja sa razlogom nosi prestižnu titulu
31. 05. 2024. u 20:36
JESTE LI SIGURNI DA PUTIN BLEFIRA?! Evo koliki je rizik od nuklearnog rata - Stigle najnovije stručne procene
DANIMA se mnogi građani pitaju koliko je realan rizik od nuklearnog rata nakon što je američki predsednik Džo Bajden ovlastio Ukrajinu da koristi rakete dugog dometa za napad na Rusiju, što je, prema novoj Putinovoj bezbednosnoj strategiji, razlog za rat, uključujući nuklearni odgovor.
21. 11. 2024. u 11:27
"SPREMITE SE ZA TREĆI SVETSKI RAT!" Nemačka upozorila građane, izdat dokument na 1.000 strana
GRAĐANI Nemačke upozoreni su da se pripreme za mogući treći svetski rat sa Rusijom, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin još jednom zapretio nuklearnim napadom.
20. 11. 2024. u 11:55
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)