TORTA BELI EGIPAT: Popularna torta koja će vam ulepšati dan
Donosimo vam najbolji recept za tortu Beli Egipat, koja se sprema veoma brzo i jednostavno.
![ТОРТА БЕЛИ ЕГИПАТ: Популарна торта која ће вам улепшати дан ТОРТА БЕЛИ ЕГИПАТ: Популарна торта која ће вам улепшати дан](/data/images/2024-05-14/483000_shutterstock-torta-beli-egipat_fmob.jpg)
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Potrebno je za jednu koru (prave se 3 kore):
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 1 mala kašičica praška za pecivo
- 4 kašike pečenih mlevenih lešnika
Za žuti fil je potrebno:
- 750 ml mleka
- 12 žumanaca
- 100 gr gustina
- 2 vanilnog šećera
- 200 gr šećera
- 200 gr bele čokolade za kuvanje
- 250 gr margarina
Za beli fil je potrebno:
- 400 ml slatke pavlake
- 100 gr krem sira
- 100 gr pečenih mlevenih lešnika
Za dekoraciju je potrebno:
- 400 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- malo pečenih seckanih lešnika
Priprema:
Umutiti belanca, pa postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrstu penu. Dodati brašno, prašak za pecivo, lešnike i lagano izmešati žicom. Kalup prečnika 26 cm obložiti papirom, sipati smesu, pa je lepo poravnati. Peći na 200 stepeni, oko 20 minuta. Postupak ponoviti i sa druge dve kore.
Umutiti žumanca, dodati šećer i vanilin šećer, pa sve lepo umutiti. Dodavati naizmenično gustin i mleko. Umutiti dobro, da nema grudvica.
Staviti mleko da se kuva, pa kad proključa dodati razmućen gustin uz intenzivno mešanje, da se ne bi uhvatile grudvice. Kuvati dok se fil ne zgusne. U fil dodati belu čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne rastopi. Prebaciti fil u drugu posudu, prekriti i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sobne temperature, pa umutiti ohlađeni fil i spojiti smese postepenim dodavanje žutog fila u margarin. Dobro umutiti miksrom, pa fil podeliti na tri dela.
Umutiti slatku pavlaku, dodati krem sir i nastaviti mućenje. Dodati pečene, samlevene lešnike i kašikom promešati smesu. Fil podeliti na tri dela.
Prvu koru premazati žutim filom, zatim belim, pa preko staviti drugu koru i ponoviti postupak kao sa prvom. Preklopiti trećom korom, pa ponoviti postupak kao sa prethodne dve. Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu, pa premazati tortu. Dekorisati po želji.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
![ČOKO-MOKO TORTA SA GOTOVIM KORAMA: Recept za kremastu poslasticu bogatog ukusa ČOKO-MOKO TORTA SA GOTOVIM KORAMA: Recept za kremastu poslasticu bogatog ukusa](/data/images/2024-05-08/480466_384260-coko-moko-torta-ff_t.jpg?time=1715163519)
ČOKO-MOKO TORTA SA GOTOVIM KORAMA: Recept za kremastu poslasticu bogatog ukusa
08. 05. 2024. u 12:03
![KRALJICA ČOKOLADE: Nugat torta, najbolja torta koju ste ikad probali KRALJICA ČOKOLADE: Nugat torta, najbolja torta koju ste ikad probali](/data/images/2024-04-25/476355_shutterstock-1640437300_t.jpg?time=1714248376)
KRALjICA ČOKOLADE: Nugat torta, najbolja torta koju ste ikad probali
28. 04. 2024. u 15:00
![PUBLIKA BILA ŠOKIRANA VENSOVIM IZLAGANJEM: Spomenuo i izbore u Rumuniji, sasuo Evropi istinu u lice PUBLIKA BILA ŠOKIRANA VENSOVIM IZLAGANJEM: Spomenuo i izbore u Rumuniji, sasuo Evropi istinu u lice](/data/images/2025-02-14/572847_tan2025-02-1414552027-0-1_kf.jpg?time=1739558680)
PUBLIKA BILA ŠOKIRANA VENSOVIM IZLAGANjEM: Spomenuo i izbore u Rumuniji, sasuo Evropi istinu u lice
UČESNICI Minhenske bezbednosne konferencije slušali su govor potpredsednika SAD Džej-Di Vensa gotovo bez aplauza, pokazuje snimak prenosa njegovog nastupa na sajtu Bele kuće.
14. 02. 2025. u 17:34
![OTKRIVEN UZROK SMRTI SRPSKE PEVAČICE: Preminula u kolima Hitne pomoći OTKRIVEN UZROK SMRTI SRPSKE PEVAČICE: Preminula u kolima Hitne pomoći](/data/images/2025-02-12/572152_jasna-bosnjakovic-nikad-nije-kasno_kf.jpg?time=1739372786)
OTKRIVEN UZROK SMRTI SRPSKE PEVAČICE: Preminula u kolima Hitne pomoći
JASNA Bošnjaković, pevačica i nekadašnja učesnica šoua „Nikad nije kasno“, preminula je iznenada u 48. godini, na putu ka bolnici.
12. 02. 2025. u 16:05
![POSLE RASKIDA: Brega pesmu Bitanga i princeza posvetio čuvenoj LEPOTICI (FOTO) POSLE RASKIDA: Brega pesmu Bitanga i princeza posvetio čuvenoj LEPOTICI (FOTO)](/data/images/2023-12-05/430074_71545-goran-bregovic-foto-ata-imagas-2-ig_kf.jpg?time=1739691266)
POSLE RASKIDA: Brega pesmu "Bitanga i princeza" posvetio čuvenoj LEPOTICI (FOTO)
BILI su par za kojim su se svi okretali.
16. 02. 2025. u 08:34
Komentari (0)