MEDENO SRCE SA VIŠNJAMA: Čarobna kombinacija čokolade i višnje
Umesto pekmezom od kajsija, kolač obogatite višnjama - ukus će vas oduševiti. Pored toga što je veoma ukusan, ovaj kolač se brzo sprema i veoma je izdašan. Recept je veoma jednostavan i može se spremati i u danima posta, jer u izvornu verziju kolača ne idu ni jaja, ni mleko.
Sastojci:
- 250 g brašna
- kesica sode bikarbone
- 3 kašike kakao-praha
- pola kesice cimeta
- 1 muskatni oraščić
- 200 g šećera
- 250 ml kisele vode (ili mleka, odnosno jogurta u mrsnoj verziji)
- 130 ml ulja
- 300 g očišćenih višanja
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 ml slatke pavlake (opciono, za mrsnu verziju)
Priprema:
Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, kakao, cimet, izrendan muskatni oraščić, šećer, kiselu vodu i 120 mililitara ulja. Sve sastojke dobro izradite varjačom ili mikserom.
U podmazan i brašnom posut pleh sipajte polovinu smese, pa pecite na 200 stepeni desetak minuta, odnosno dok se na površini kolača ne uhvati korica.
Izvadite tepsiju iz rerne, preko kolača sipajte očišćene višnje (ne morate ih cediti), pa preko višanja sipajte ostatak smese za kolač i vratite u rernu da se peče. Kolač je gotov kad se odvoji od ivica tepsije.
Ostavite kolač da se prohladi, a onda ga prelijte glazurom koju ćete napraviti od 10 mililitara ulja i 100 grama čokolade za kuvanje rastopljenih na tihoj vatri.
Ukoliko ste se opredelili za mrsnu verziju glazure, sipajte 50 mililitara slatke pavlake u šerpicu, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa sve rastapajte na tihoj vatri dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru razlijte preko malo ohlađenog kolača i ostavite da se stegne, a onda secite kolač na kocke i služite.
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
KOLAČ OD ŠERBETA: Zaboravljen starinski kolač koji budi sva čula
05. 04. 2024. u 10:44
"KOLAČ MILIONERA": Poslastica od karamele i čokolade koja će vas raspametiti
02. 04. 2024. u 15:00
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)