JELO KOJE ODMAH PODSETI NA GRČKU: Sarmice od vinove loze
SARMA kao sarma, reći će neko, ali ako ovo jelo napravite sa listovima vinove loze imaće specifičan i zanimljiv ukus.
Grci sarmice od vinove loze zovu Dolmades i posebnog su ukusa, jer u njih oni staljaju puno svežeg začinskog bilja.
Potrebno je:
- dl maslinovog ulja
- 250 g crnog luka
- 100 g pirinča dugog zrna
- 3 dl vrele vode
- so, mleveni biber
- 30-ak mladih listova vinove loze
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 2 kašike soka od limuna
- 3 dl tople vode
- sok od pola limuna
Priprema sarmica od vinove loze:
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk. Kada omekša i požuti dodajte pirinač i, uz stalno mešanje, pržite 2-3 minuta. Prelijte vrelom vodom, posolite i pobiberite, promešajte i kuvajte 15-ak minuta. Zatim fil sklonite sa vatre i ohladite. U
međuvremenu listove vinove loze prokuvajte pet minuta u ključaloj vodi, izvadite ih i ocedite. Na svaki list stavite po kašiku pripremljenog fila pa ih umotajte u male, čvrste valjke. Preostale listove rasporedite po dnu šerpe, pa na njih slažite pripremljene
sarmice, jednu do druge. Prelijte ih maslinovim uljem, sokom od limuna i toplom vodom. Preko sarmica stavite plitak tanjir, da ih blago pritisne, poklopite šerpu i stavite je na vatru. Kada provri kuvajte na umerenoj vatri 45 minuta, pazeći da u šerpi uvek ima vode. Kuvane sarmice sklonite sa vatre i ostavite da se ohlade u šerpi. Zatim ih poslažite u plitku činiju, poprskajte sokom od limuna i poslužite.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ČESTO ĆETE DA JE PRAVITE: Brzinska gibanica od kora za pitu, zalivenih kefirom
29. 08. 2024. u 07:00
DRAMA U FRANCUSKOJ: Masovna pucnjava, učestvovalo nekoliko stotina ljudi
U MASOVNOJ pucnjavi povezanoj s trgovinom drogom u zapadnoj Francuskoj, teško je povređeno petoro ljudi, među kojima i jedan tinejdžer, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bruno Retailleau, piše Gardijan.
01. 11. 2024. u 11:25
PUTINU U POMOĆ STIŽE NAJELITNIJA VOJSKA: Šta je "Olujni korpus", jedna od najmoćnijih specijalnih jedinica na svetu
SEVERNOKOREJSKA pojačanja dolaze usred naznaka da se Rusija bori s popunjavanjem svojih snaga.
30. 10. 2024. u 12:37
HRVAT UGLEDAO SRPSKU ZASTAVU NA PODU: Odmah upalio kameru i uradio ovo - zbog njegovog poteza se usijale mreže (VIDEO)
IVAN iz Hrvatske oduševio je čitav region kada je jednim malim gestom pokazao kako je malo potrebno a jako lepo, držati se one čuvene rečenice "voli svoje, poštuj tuđe".
01. 11. 2024. u 10:24 >> 10:28
Komentari (0)