DA LI SVINJSKA MAST IMA ROK TRAJANJA? Evo kako da znate da li se pokvarila

Jovana Vasić

20. 01. 2025. u 09:00

Kao i kod većine masnoća koja se koriste u kulinarstvu i mast može da se pokvari i užegne. Iako svinjska mast sigurno može da se drži na sobnoj temperaturi, u ostavi ili na nekom tamnom mestu, mogućnost da se pokvari se znatno povećava kada se temperatura ne održava konstantnom. Ukoliko je čuvate van rashladnog uređaja može da vam traje od četiri do šest meseci, a rok trajanja se produžava ukoliko je skladištite u frižideru, na čak godinu dana.

ДА ЛИ СВИЊСКА МАСТ ИМА РОК ТРАЈАЊА? Ево како да знате да ли се покварила

Foto: Shutterstock

Kako je najbolje čuvati mast?

Najvažnija stvar koju treba da znate prilikom čuvanja masti je da je držite u posudi koja ima hermetički poklopac. Na taj način ćete sprečiti preteranu izloženost vazduhu i samim tim produžiti njenu svežinu. Obavezno je držite što dalje od direktne sunčeve svetlosti ili toplote.

Kako da znate da mast više nije za upotrebu?

Najbolji pokazatelj svežine je svakako miris. Ako mast ima neprijatan, kiselkast ili onaj specifičan miris na užeglo, verovatno se pokvarila i ne treba je koristiti.

Da li mast može da se čuva u zamrzivaču?

Kao i sve namirnice i mast možete da zamrznete, ali to ne znači da će joj rok trajanja biti neograničen. Ukoliko rešite da je sačuvate na ovaj način, najbolje je da je prvo zamotate u papir za pečenje, a potom u providnu foliju. Vodite računa da istisnete eventualni višak vazduha koji se stvorio. Ovako skladištena mast može da stoji i do godinu i po dana.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOKTOR KOŠARKE, NIKOLA JOKIĆ: Srbinu niko ravan u jednom važnom statističkom parametru