PET JELA OD KROMPIRA KOJIMA NIKO NE MOŽE DA ODOLI: Ukus im je prosto fenomenalan, a napravićete ih začas
KROMPIR je jedna od najomiljenijih namirnica svima nama, te je nezaobilazni deo trpeze i gotovo svakodnevno ga imamo u jelovniku.
Postoji nebrojano mnogo načina kako možete da ga spremate, a mi smo za vas odabrali pet najlepših!
Gratinirani krompir sa pavlakom
Sastojci:
2 kilograma krompira, 400 grama pavlake, 1/2 litre mleka, 1/4 kašičice korijandera, 2 čena belog luka, 50 grama putera, so, biber, ruzmarin, timijan, kačkavalj.
Priprema:
Zagrejati mleko pa dodati korijander, biber, sitno seckani beli luk, ruzmarin, timijan i malo soli. Čim mleko krene da vri skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da se prohladi. Za to vreme oguliti krompir, oprati i iseći na kolutove (kao za musaku) pa osušiti u kuhinjskoj krpi. Mleko procediti i njime preliti pripremljen krompir i ostaviti poklopljeno oko 45 minuta. Povremeno protresti ili promešati. Pavlaku umutiti sa biberom i solju.
Krompir procediti. Na dno vatrostalne posude premazane puterom poređati sloj krompira pa premazati pavlakom i blago zaliti mlekom u kome je krompir bio potopljen. Tako ređati sve dok se sastojci ne utroše. Završiti debelim slojem pavlake. Posudu poklopiti ili prekriti alu-folijom pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko sat vremena. Nakon toga otklopiti i peći još pola sata dok površina ne porumeni. Pred kraj posuti rendanim kačkavaljem, po želji.
Služiti toplo uz salatu po izboru.
Francuski krompir
Sastojci:
1 kilogram krompira, 1 luk, 4 kuvana jaja, 1 sirovo jaje, slanina, 1 čašica kisele pavlake, so, biber, bosiljak.
Priprema:
Krompir u ljusci skuvajte u jednoj posudi, jaja u drugoj. Kada su gotovi, oljuštite ih i nasecite na kolutove. Slaninu i luk isecite na manje komade. Na dno posude za pečenje stavite malo ulja pa ređajte sastojke – luk, krompir, jaja, slanina i tako sve dok ih ne potrošite. Na kraju krompir prelijte mešavinom umućenog jajeta i pavlake. Pecite na 200°C dok krompir ne dobije hrskavu koricu.
Kroketi od krompira
Sastojci:
700 grama krompira, 150 grama brašna, 40 grama mekanog margarina, 1 kašika biljnog začina, 2 žumanceta. Nadev: 100 grama kačkavalja.
Smesa za pohovanje: 2 jajeta, 200 grama brašna, 200 grama prezli.
Priprema:
Krompir skuvati, zajedno sa ljuskom. Kuvan krompir ohladiti, oljuštiti i izgnječiti (kao za pire krompir). U izgnječen krompir dodati kašiku začina, brašno, omekšali margarin i dva žumanceta. Umesiti testo. Po potrebi dodati još brašna. Testo će po malo da se lepi za ruke, tako da vam brašno uvek bude pri ruci. Kačkavalj iseći na tanje štapiće. Uzimati kašikom (koju treba pre svake upotrebe umakati u ulje) testo i stavljati ga na pobrašnjenu ruku. Malo ga raspljeskati i staviti po štapić kačkavalja. Uz pomoć brašna formirati krokete.
Za pohovanje:
U jedan tanjir umutiti jaja, u drugi staviti brašno, a u treći staviti prezle. Krokete (kada se svi formiraju) prvo uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih u dubokom ulju, na srednjoj temperaturi. Pržene krokete, kada porumene, vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti toplo, uz prilog po želji. Naročito dobro idu, kao prilog, uz piletinu.
Njoke u paradajz sosu
Sastojci:
1 kilogram krompira, 200 grama brašna, 1 jaje. Za sos od paradajza: 1 kilogram paradajza, u dovoljnoj količini maslinovog ulja, 1 čen belog luka, nekoliko listova bosiljka, so.
Priprema:
Krompir sa ljuskom u ključaloj vodi kuvati dok ne bude sasvim mekan, oko 40 minuta. Dok se krompir kuva pripremiti sos tako što ćete paradajz iseći na pola, zagrejati maslinovo ulje i propržiti iseckan čen belog luka pa dodati paradajz. Posoliti i kuvati desetak minuta. Paradajz će osloboditi svoje sokove, a na kraju kuvanja dodati i svež bosiljak koji će dati ukus i svežinu sosu.
Skuvani krompir ostaviti da se malo ohladi, a zatim oljuštiti (još uvek topao), pa staviti u blender da se napravi kaša od krompira. Dodati u pire krompir 1 jaje i 200 grama brašna, pa umesite tako da se testo ne drobi previše. Dodajte još brašna ako je potrebno, ali ne preterujte da testo ne bi bilo premekano. Formirajte njoke veličine 1 centimetar i utisnite ih viljuškom da dobiju klasičan rebrasti oblik. U ključalu posoljenu vodu potopite njoke, pa kada isplivaju na površinu vadite ih. Dobro ih ocedite od viška vode i ubacite ih direktno u sos od paradajza.
Grčki krompir
Sastojci:
krompira po želji, maslinovo ulje ili otopljen puter,kačkavalj, sok od jednog limuna, pola belog luka, so, biber, origano i za podmazivanje ulje ili margarin.
Priprema:
Očistiti krompir i iseći ga na četvrtine po dužini. Složite krompir u prethodno uljem ili margarinom namazanu tepsiju. U posebnu činiju pomešajte: maslinovo ulje ili otopljeni puter, limunov sok, ispritiskajte malo belog luka da pusti sok (ne stavljate ceo češanj i ovo je opciono), so, biber, origano i vodu. Dobro promešajte i prelijte krompir. Cela smesa bi trebalo da popuni tepsiju do pola visine krompira. Zagrejte rernu na 210 do 220 stepeni. Prekrijte tepsiju alu-folijom i ubacite u rernu. Pecite oko 40 minuta sa folijom i još 20–30 minuta bez folije. Ukoliko primetite da nestaje vode, slobodno dolijte. Na kraju dodajte kačkavalj (samo ga izrendajte lepo) i promešajte da se sve lepo sjedini.
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
KAKO JE RUSKA RAKETA "PREVARILA" NATO U UKRAJINI? Misteriozno nestajala sa radara, general Popov otkrio o čemu je reč
RUSKA raketa koja je misteriozno nestajala sa NATO radara tokom ovonedeljnog napada na Kijev je „modernizovana raketa H-101“, otkriva za Sputnjik zaslužni vojni pilot, general-major ruske armije Vladimir Popov. Prema njegovim rečima, raketa je prevarila NATO jer može privremeno da nestane sa radara.
15. 11. 2024. u 23:36
"TO BI DOVELO DO POČETKA TREĆEG SVETSKOG RATA" Fico dao reč: Do kraja ću se boriti da Ukrajina ne bude član NATO-a
SLOVAČKI premijer Robert Fico će se do kraja odupirati ulasku Ukrajine u NATO, rekao je u intervjuu za kineski CGTN.
15. 11. 2024. u 19:38
ĐURĐIC I ĐURĐEVDAN: Isti svetac, dve ikone i dva praznika - u čemu su sličnosti i razlike?
SVETOG Georgija ili svetog Đorđa/Đurađa - kako u narodu zovu ovog sveca, pravoslavni Srbi slave dva puta u godini.
16. 11. 2024. u 08:25
Komentari (0)