ČUVENI KUVAR OTKRIO RECEPT ZA PRAVI GULAŠ: Zbog jednog sastojka meso bude mekano kao duša, a saft preukusan

Novosti online

15. 08. 2023. u 10:00

Naučite kako se pravi najukusniji gulaš i koji sastojak ga čini tako savršenim. Postoje razni recepti za gulaš, koji važi za jedno od komplikovanijih jela. Međutim, uz određene kulinarske trikove, ovaj posao će zahtevati minimum truda, a osim toga, ukus će biti neverovatan. Tajnu najukusnijeg gulaša otktiva kuvar Ivica Štruml. Odabir mesa je najbitniji deo posla. "Uzmite juneći vrat. Plećka je dobra alternativa. Meso od buta biće vlaknasto i neće biti tako mekano. Kod dinstanja luka bitno je osetiti trenutak kada dodajemo meso. Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nema notu "kuvanog luka". Tako da ne sme biti ni previše smeđe boje jer se neće razgraditi ni presvetle jer neće biti ukusan. Nađite sredinu, nešto kao za rižoto. Meso seckajte na veće kocke, može i 5 cm. To nije jelo za izložbu, a tako će biti sočnije“, otkriva kuvar Ivica Štruml i dodaje: "Ne odstranjujte loj s mesa već samo opne i tetive. Loj će se istopiti i dati dodatni ‘šmek’ jelu. Ne štedite vino, niti na kvalitetu odabranog vina. Najbolje vino je crveno i to ono koje volite da pijete uz gulaš.

ЧУВЕНИ КУВАР ОТКРИО РЕЦЕПТ ЗА ПРАВИ ГУЛАШ: Због једног састојка месо буде мекано као душа, а сафт преукусан

Foto: Jutjub/Printskrin

  • 1 dcl ulja od suncokreta ili svinjska mast u podjednakoj količini
  • 1 kg mesa od junećeg vrata, veće kocke
  • 0,5 kg crvenog luka
  • 0,04 kg belog luka
  • 0,005 kg kima ili pola kašičice kumina
  • 4 lovorovog lista
  • 1 mala vezica peršunovog lista
  • testenina

Priprema:

U posudi debljeg dna, najbolje široj, ugrejte masnoću da počne da se dimi, ali ne dozvolite da nastavi da se dimi. Ubacite naseckano meso i na jakoj vatri popržite pa izvadite. Na preostaloj masnoći dodajte sitno naseckan luk.

"Luk nikada nemojte miksati, rendati, blendati ili bilo slično kako biste prividno olakšali sebi. Takav luk ima grozan ukus u jelima", savetovao je šef kuhinje Štruml te nastavio:

"Luk uz povremeno mešanje pržite do zlatne boje. Ali nemojte dozvoliti da dobije smeđu boju. Vratite meso, te mešajući dinstajte da ispari tečnost. Na taj način ste meso dehidrirali. Podlijte vinom, te kuvajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste meso drugi put dehidrirali. Dodajte 2/3 seckanog belog luka i najfinije narendano korenasto povrće, 3 lovora, mlevene paprike, so i biber. Povrće će pustiti tečnost pa još jednom pustite da ispari. To je treća dehidracija. Da je sva tečnost isparila znaćete po zvuku prženja", otkrio je.

(Informer)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVETSKI DAN HRANE: Značaj zajedničkih napora u borbi protiv gladi