KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI KVASAC: Postoje čak 3 varijante, bolji je od kupovnog i lako se pravi
Kvasac je kiselo testo i neophodan je za pravljenje raznog testa i hleba. Pored kupovnih, postoje razne domaće verzije koje se lako prave.
Kvasac od voća
Sastojci:
- jabuka,
- 750 grama oštrog brašna
- 520 mililitara vode
Priprema:
Prvo prepolovite jabuku, izvadite jezgro i izrendajte je. Zatim pola kilograma brašna pomešati sa 350 mililitara vode, dodati jabuku i sve dobro zatvoriti u teglu.
Posle tri dana, smeša će bubriti i nabubriti.
Bacite polovinu smese, a drugu polovinu pomešajte u činiji sa 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Zatim smešu treba dobro zatvoriti u teglu i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mehurići, smeša je spremna.
Prvog dana umešati 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu smesu, a drugog dana umešati još 20 grama brašna i 20 mililitara vode. Smesu dobro promešajte dva puta tokom dana. Trećeg dana dodati još 30 grama brašna i 30 mililitara vode i ponovo izmešati dva do tri puta u toku dana.
Četvrtog dana uklonite polovinu smeše i ponovite postupak od trećeg dana. Isto treba uraditi i peti i šesti dan. Konačno, sedmog dana, kvasac je spreman.
Krompir kvasac
Treba da skuvate jedan krompir i iscedite ga. Zatim krompir treba pomešati sa jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera. Nakon toga ostavite da se smesa ohladi i dodajte četvrtinu vode za kuvanje. Ostavite smešu da fermentira nekoliko dana i to je to.
(24sata/hr)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
SOK OD KOPRIVE ZA IMUNITET I OSVEŽENjE: Domaći sirup odličnog ukusa
26. 05. 2024. u 13:00
PITA OD PALAČINAKA I SPANAĆA: Ovakvu pitu do sada niste spremali
26. 05. 2024. u 07:00
TAČNO NA OVOM MESTU BI MOGAO POČETI TREĆI SVETSKI RAT: Putin ga smatra svojom teritorijom, NATO trupe već raspoređene
OVAJ snegom prekriveni granični most između dve srednjovekovne tvrđave u delu Estonije gde se govori ruski, mogao bi biti mesto gde će započeti treći svetski rat, piše Politiko.
26. 12. 2024. u 08:55
POJAVILA SE ŠOK TVRDNjA: "Rusi su oborili avion u Kazahstanu, pogledajte tragove eksplozije na repu letelice"
AVION Azerbejdžan erlajnsa, koji se 25. decembra srušio na putu za Rusiju, možda je oboren ruskom raketom zemlja-vazduh, prema izveštajima ruskih medija koji nisu naklonjeni Kremlju i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
26. 12. 2024. u 07:44
A POSLEDICE? Kina gradi najveću hidroelektranu na svetu - iseliće milione ljudi, "keširaće" neverovatne 35 milijarde dolara
PROIZVODIĆE trostruko više od 88.2 milijarde kWh, koliki je projektovani kapacitet trenutno najveće hidroelektrane na svetu - "Tri klanca" u centralnoj Kini.
26. 12. 2024. u 14:37
Komentari (0)