KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI KVASAC: Postoje čak 3 varijante, bolji je od kupovnog i lako se pravi

Novosti online

28. 05. 2024. u 17:00

Kvasac je kiselo testo i neophodan je za pravljenje raznog testa i hleba. Pored kupovnih, postoje razne domaće verzije koje se lako prave.

КАКО ДА НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ КВАСАЦ: Постоје чак 3 варијанте, бољи је од куповног и лако се прави

Foto: Shutterstock

Kvasac od voća

Sastojci:

  • jabuka,
  • 750 grama oštrog brašna
  •  520 mililitara vode

Priprema:

Prvo prepolovite jabuku, izvadite jezgro i izrendajte je. Zatim pola kilograma brašna pomešati sa 350 mililitara vode, dodati jabuku i sve dobro zatvoriti u teglu.
Posle tri dana, smeša će bubriti i nabubriti.
Bacite polovinu smese, a drugu polovinu pomešajte u činiji sa 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Zatim smešu treba dobro zatvoriti u teglu i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mehurići, smeša je spremna.
 


Žitarski kvasac

Prvog dana umešati 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu smesu, a drugog dana umešati još 20 grama brašna i 20 mililitara vode. Smesu dobro promešajte dva puta tokom dana. Trećeg dana dodati još 30 grama brašna i 30 mililitara vode i ponovo izmešati dva do tri puta u toku dana.
Četvrtog dana uklonite polovinu smeše i ponovite postupak od trećeg dana. Isto treba uraditi i peti i šesti dan. Konačno, sedmog dana, kvasac je spreman.


Krompir kvasac

Treba da skuvate jedan krompir i iscedite ga. Zatim krompir treba pomešati sa jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera. Nakon toga ostavite da se smesa ohladi i dodajte četvrtinu vode za kuvanje. Ostavite smešu da fermentira nekoliko dana i to je to.

(24sata/hr)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!