PEKU SE SAMO 20 MINUTA: Napravite najbolje domaće zemičke, idealne za sendvič ili doručak

Tatjana Marković

03. 04. 2024. u 07:00

ZEMIČKE možete da služite kao zamenu za hleb, ali su odlične i kada želite da napravite burgere.

ПЕКУ СЕ САМО 20 МИНУТА: Направите најбоље домаће земичке, идеалне за сендвич или доручак

Foto: Shutterstock

Zemičke se prave slično kao i lepinje, a sa ovim receptom testo sigurno uspeva. Ako u testo dodate sirće, ono će pomoći da brže nadođe, a ulje i puter će ih učiniti najmekšim do sada. Isprobajte i vi ovaj recept za zemičke koji sigurno uspeva.  

Sastojci:

1/2 svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250 ml toplog mleka
450 g brašna
1 jaje
40 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika putera
1 kašika sirćeta
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašičica kisele pavlake

Foto: Shutterstock

Recept za mekane zemičke:

U posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i sipajte toplo mleko. Dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, jaje, sipajte ulje, istopljeni puter i sirće. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odmori nekih sat vremena. 

Na pobrašnjenoj površini kratko premesite testo i podelite na šest jednakih delova. Oblikujte loptice, pa opet pokrijte providnom folijom i ostavite da odmore 15 minuta. 

Poređajte zemičke na pleh obložen pek-papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa kiselom pavlakom i pospite susamom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta. 

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI HISTERIŠU: Zbog pesme uz koju je Srbin ušao u ring u Tirani - u lažnoj državi ne mogu da dođu sebi! (VIDEO)