SLATKA PITA SA BUNDEVOM I JABUKAMA OD GOTOVIH KORA: Poslastica kojoj niko neće moći da odoli

Jovana Vasić

25. 01. 2025. u 15:00

Pita sa bundevom i jabukama od gotovih kora je brz i ukusan desert koji se jednostavno pravi.

СЛАТКА ПИТА СА БУНДЕВОМ И ЈАБУКАМА ОД ГОТОВИХ КОРА: Посластица којој нико неће моћи да одоли

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

  • 500 g bundeve (rendana)
  • 3-4 jabuke (oguljene i iseckane)
  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 100 g šećera 
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica limunovog soka (za jabuke)
  • 2 kašičice brašna (po želji, za zgušnjavanje)
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • ulje za podmazivanje kora
  • Prstohvat soli

Priprema:

Bundevu ogulite, očistite od semenki i izrendajte. Zatim je kratko propržite u tiganju da omekša. Dodajte šećer, cimet i vanilin šećer, pa dinstajte još nekoliko minuta dok bundeva ne omekša i pusti malo soka. Ako je smesa previše vlažna, dodajte malo brašna da biste je zgusnuli.

Jabuke ogulite, očistite od semenki i iseckajte na male kockice. Prebacite ih u činiju, pospite limunovim sokom, šećerom i cimetom, pa dobro promešajte.

Uzimajte jednu po jednu koru i premažite je sa malo ulja. Stavite prvu koru u pleh, zatim drugu, treću, i tako dok ne potrošite oko 5 kora, premažući svaku. To će biti dno pite. Na pripremljene kore, ravnomerno rasporedite prvo bundeve, a zatim jabuke. Možete mešati bundeve i jabuke u filu ili ih slagati odvojeno, kako želite.

Na fil stavite preostale kore, takođe ih premažite sa malo putera ili ulja između svake kore. Poslednju koru premažite umućenim jajetom kako bi pita dobila lepu zlatno-smeđu boju tokom pečenja.

Zagrejte rernu na 180°C. Stavite pitu da se peče oko 30-40 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava na vrhu.


Savet:

Ako volite bogatiji ukus, možete dodati malo seckanih oraha ili suvog grožđa u fil.
Pita je još ukusnija kad se ohladi, pa je možete pripremiti dan ranije i poslužiti hladnu.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NISAM BIO SPREMAN ZA OVO PITANJE! Aleksander Zverev o temi čije razrešenje i Srbija čeka