IRAN OTVARA FABRIKU RATNIH AVIONA: Turski mediji - Iran ima za cilj da napravi ruske Su-30 i Su-35, Moskva dala licencu? (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 10. 2024. u 21:30

PREMA izvorima iz Turske, koje citira iranski novinar Hajal Muazin, Iran planira da počne da proizvodi ruske borbene avione Su-30 i Su-35 u zemlji.

ИРАН ОТВАРА ФАБРИКУ РАТНИХ АВИОНА: Турски медији - Иран има за циљ да направи руске Су-30 и Су-35, Москва дала лиценцу? (ВИДЕО)

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

Prema informacijama, Teheran je već dobio licencu za proizvodnju ovih aviona i sprema se da u bliskoj budućnosti postavi fabriku za sklapanje.

-Ovo će biti značajan korak u razvoju iranske avijacije, naveo je Muazin u svom izveštaju.

Informacije sugerišu da je u Iranu planirano da se proizvede između 48 i 72 lovca Su-35 Flanker-E za potrebe njegovog ratnog vazduhoplovstva. Tačan broj Su-30 Flanker-C serije planiranih za iransku montažu ostaje nejasan. Potencijalno pokretanje montažne proizvodnje u Iranu ne samo da bi omogućilo toj zemlji da svoje oružane snage obezbedi savremenim borbenim avionima, već bi otvorilo nova radna mesta i razvila sopstvenu avio-industriju.

Ovaj korak bi takođe smanjio zavisnost Irana od spoljnih zaliha vojne opreme, što je posebno važno u kontekstu međunarodnih sankcija koje ograničavaju pristup nizu tehnologija i naoružanja. Međutim, nije jasno da li navodna dozvola Iranu daje pravo da proizvodi i izvozi lovce u treće zemlje.

Ovakav razvoj događaja mogao bi se posmatrati kao veliki korak u evoluciji rusko-iranske vojno-tehničke saradnje, koja se intenzivira usred sve većeg pritiska Zapada i Izraela na Iran. Prenos dozvola za proizvodnju borbenih aviona naglašava jačanje strateških odnosa između Moskve i Teherana, što potencijalno utiče i na regionalnu i međunarodnu bezbednost.

Iranski vojni analitičari su poslednjih godina više puta isticali da bi lokalna proizvodnja Su-30 i Su-35 omogućila Teheranu da obezbedi veću operativnu autonomiju i fleksibilnost, posebno u svetlu tekućih regionalnih tenzija. Prema njihovim rečima, takav projekat bi mogao da dovede do jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje.

Za sada nema ažuriranih informacija o isporuci Su-35 Iranu. Ovi avioni su se očekivali poslednjih meseci, ali i Teheran i Moskva su ćutali. Ideja domaće proizvodnje Su-35 i Su-30 nije nova za javnost. Kada je ispitan u julu 2023, iranski ministar odbrane Mohamed-Reza Garaei Aštijani (Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani) nagovestio je promenu strategije. Njegov odgovor sugerisao je da Iran poseduje sposobnost da proizvodi ove lovce visokih performansi u zemlji.

Iako okleva da otkrije detalje, Aštijani je rekao: „U jednom trenutku smo se dogovorili o kupovini, ali smo shvatili da imamo mogućnost da proizvodimo ove [borbene avione] u svojoj zemlji. On, međutim, nije isključio mogućnost preispitivanja kupovine, navodeći da vlasti „procenjuju situaciju“ i da mogu ponovo da procene ako bude potrebno.

Nabavka lovaca Su-35 od Rusije donela bi značajno poboljšanje sposobnosti iranskog vazduhoplovstva. Su-35 je višenamenski lovac koji nudi naprednu manevarsku sposobnost, sofisticirane radare i poboljšane sisteme naoružanja. Ove karakteristike bi omogućile Iranu da ojača svoje odbrambene sposobnosti protiv pretnji iz vazduha i da preduzme širok spektar misija, od vazdušnih borbi do preciznih udara na kopnene ciljeve. Ova nova oprema bi omogućila Iranu da bolje kontroliše svoj vazdušni prostor, posebno u strateški kritičnim oblastima kao što je Persijski zaliv.

Posedovanje Su-35 bi takođe imalo regionalne implikacije, ojačavajući poziciju Irana na Bliskom istoku. To bi moglo pomoći u balansiranju vojne moći u regionu i povećanju uticaja Irana u odnosu na zemlje poput Saudijske Arabije. Pored toga, transfer tehnologije povezan sa ovim isporukama omogućio bi Iranu da unapredi svoju tehničku bazu i potencijalno razvije domaću proizvodnju savremenih vojnih tehnologija. Ovo bi dugoročno ojačalo zemlju, posebno u klimi međunarodnih sankcija i pritiska.

Su-30 i Su-35 su dva najnaprednija višenamenska lovca koju je razvio ruski proizvođač Suhoj. Oni dele niz zajedničkih karakteristika, ali takođe poseduju ključne razlike koje ih čine pogodnim za različite misije. Su-30 je dvosed, višenamenski lovac većeg dometa i kapaciteta za različite borbene zadatke.

Opremljen je sa dva motora AL-31F i ima borbeni radijus do 3.000 km bez dopunjavanja goriva, što ga čini pogodnim za duge misije i patrole. Avionika Su-30 uključuje multifunkcionalni radar N001VE, koji mu omogućava otkrivanje vazdušnih i zemaljskih ciljeva na velikim udaljenostima. Avion takođe ima sistem za kontrolu vatre i digitalne ekrane u kokpitu, koji pilotima pružaju maksimalnu svest o situaciji.

Foto: EPA

Tekst potpisa

Su-35, pak, predstavlja značajanu evoluciju zasnovana na Su-30, koja nudi snažnije motore i napredniju avioniku. Glavna razlika leži u motorima AL-41F1S, koji pružaju bolju upravljivost i super manevarske sposobnosti. Ovi motori sadrže tehnologiju vektorisanog potiska, omogućavajući avionu da izvodi složene manevre iz vazduha i održava kontrolu pri nižim brzinama.

Su-35 je takođe opremljen poboljšanim radarom Irbis-E, koji nudi veći domet otkrivanja ciljeva — do 400 km za vazdušne objekte i 200 km za zemaljske ciljeve. Ovo ga čini efikasnijim u otkrivanju i praćenju više ciljeva istovremeno.

Što se tiče naoružanja, oba aviona su sposobna da nose širok spektar naoružanja. Su-30 je obično naoružan raketama vazduh-vazduh kao što su R-77 i R-73, kao i raketama vazduh-zemlja kao što su H-29 i H-31. Takođe dolazi sa topom 30 mm GŠ-30-1.

Su-35, međutim, ima poboljšane mogućnosti naoružanja i može da nosi rakete sledeće generacije kao što su R-77-1 i R-37M, kao i visoko precizno oružje vazduh-zemlja, uključujući H-58 i H-59 projektila. Avionika Su-35 uključuje unapređeni sistem elektronskih protivmera, što ga čini otpornijim na savremene pretnje, uključujući radarske i infracrvene vođene rakete.

Razlike između Su-30 i Su-35 čine ih pogodnim za različite misije. Su-30 je poželjniji za duge patrolne misije i udare velikog dometa zbog svog proširenog dometa i podešavanja sa dva pilota, što olakšava dugotrajne operacije. Nasuprot tome, Su-35 je pogodniji za brzu i agresivnu vazdušnu borbu, zahvaljujući svojoj super-manevarskoj sposobnosti i superiornoj avionici. Njegova sposobnost da rukuje višestrukim vazdušnim ciljevima čini ga ključnom komponentom u modernizaciji bilo koje vazdušne snage, pružajući prednost u savremenim vazdušnim operacijama.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE PRVA HIV POZITIVNA OSOBA U JUGOSLAVIJI: Član grupe EKV je prema rečima svojih prijatelja živeo i umro kao anđeo