HOHSTAJN SAZVAO KONFERENCIJU ZA ŠTAMPU U BEJRUTU: Američka administracija želi da osigura da je ovo poslednji sukob u Libanu

Jovana Švedić

21. 10. 2024. u 12:44 >> 13:46

AMERIČKI izaslanik Amos Hohstajn kaže da povezivanje sudbine Libana sa drugim sukobima u regionu nije u interesu naroda Libana.

ХОХСТАЈН САЗВАО КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА ШТАМПУ У БЕЈРУТУ: Америчка администрација жели да осигура да је ово последњи сукоб у Либану

Tanjug

Hohstajn je počeo konferenciju za novinare u Bejrutu nakon razgovora sa libanskim zvaničnicima.

On je na konferenciji za novinare u Bejrutu dodao da je rešenje sukoba između Hezbolaha i Izraela moguće, ali je situacija eskalirala „izvan kontrole jer smo se plašili da bi mogla“.

- Američka administracija želi da osigura da je ovo poslednji sukob u Libanu generacijama - dodao je on.

- SAD žele da okončaju ovaj sukob što je pre moguće i to je ono na čemu radimo. Radimo sa državom Liban i Izraelom da donesemo formulu za okončanje ovog sukoba jednom zauvek. Obaveza koju imamo je da rešimo konflikt na osnovu Rezolucije UN 1701 - rekao je Hohstajn.

Izaslanik kaže da američka administracija radi sa Libanom i Izraelom na stvaranju formule za okončanje sukoba jednom zauvek.

Hohstajn je rekao da je potrebno rešenje na osnovu Rezolucije UN 1701 iz 2006. godine, ali je naglasio da zaraćene strane obavezuju na dogovor ''nije dovoljno'' da se problem reši.

- 1701 je bio uspešan u okončanju rata 2006. godine, ali moramo biti iskreni da niko ništa nije uradio da to sprovede. Nedostatak implementacije tokom tih godina doprineo je sukobu u kojem se danas nalazimo. - rekao je.

- To se mora promeniti jer obe strane jednostavno se obavežu na 1701 jednostavno nije dovoljno. - dodao je.

Rezolucija poziva da južni Liban bude oslobođen bilo kakvih vojnika ili oružja osim onog u libanskoj državi.

Kako lokalni mediji prenose, tokom šest misija Hohstajna u Libanu, američka administracija je pokušala da ubredi Hezbolah da odboji libanski front od rata u Gazi nakon što je Hezbolah stavio do znanja da "neće zauzastiviti vatru dok ne dođe do trajnog kraja rata".

Otkako je počela izraelska ofanziva početkom septebra, Hezbolah je prekinuo vezu sa frontom i navodi da će biti spreman za prekid vatre.

Ono što naglašavaju lokalni mediji jeste to da su izjave Hohštajna dosta slične onim izraelskih zvaničnika kada je u pitanju Rezolucija 1701 UN-a.

I SAD i Izrael sada kažu da ni libanska vojska ni mirovne snage UN raspoređene duž granice nisu učinile ništa da spreče vojno jačanje Hezbolaha.

Te mediji prenose da će Rezolucija UN 1701 će biti osnova za ove pregovore.

(Al Džazira)

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNA POBEDA: Obradović zna šta je nedostajalo u igri, pa ovo poručio svojim igračima, ali i zadarskoj publici