HAVARIJA NA KUBI: Veći deo zemlje ponovo bez struje, uprkos pokušajima da se obnovi mreža

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 10. 2024. u 01:03

ELEKTROENERGETSKI sistem Kube ponovo je večeras otkazao, uprkos pokušajima tokom dana da se obnovi mreža, saopštilo je kubansko ministarstvo energetike.

ХАВАРИЈА НА КУБИ: Већи део земље поново без струје, упркос покушајима да се обнови мрежа

Foto Tanjug/AP/Ramon Espinosa

Milioni Kubanacaostali su bez struje i ranije tokom dana, nakon još jednog delimičnog kvara na elektro-energetskoj mreži do kojeg je došlo tokom noći.

Tehnički direktor kubanske Elektro-mreže (UNE) Lazaro Guera potvrdio je delimični kolaps mreže u zapadnim provincijama Kube, koji je kasno u subotu pogodila i glavni grad Havanu.

Foto Tanjug/AP/Ramon Espinosa

Nacionalna električna mreža Kube prvi put se srušila oko podneva u petak nakon što je najveća elektrana na ostrvu prestala da radi.

Nakon kraćeg uspostavljanja snabdevanja strujom, mreža se drugi put ponovo srušila u subotu ujutro, da bi se tokom prethodne noći treći put dogodio pad sistema, a veliki nestanci struje učinili su gotovo nemogućim za većinu stanovnika ostrva da pune telefone i da se priključe na internet.

Foto Tanjug/AP/Ramon Espinosa

Kubanski ministar energetike i rudarstva Visente de la O Levi je rada rekao da su označena "tri glavna faktora koji utiču na deficit proizvodnje električne energije: stanje infrastrukture, nedostatak goriva i povećanje potražnje".

Dolazak uragana Oskar na istok Kube preti da će dalje zakomplikovati planove vlade da uspostavi redovno snabdevanje strujom, a čitav region koji očekuje nalet uragana uglavnom je bez struje ili komunikacija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVA SCENA U PREMIJER LIGI: Dani Velbek dobio udarac u leđa! Englez ostao nepomično da leži na travi (FOTO)