BOING PONUDIO POVEĆANJE PLATA: Od 35 odsto tokom 4 godine da bi obustavio štrajk

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 10. 2024. u 22:00

SINDIKAT koji zastupa interese Boingovih mašinskih radnika pregovarao je o predlogu novog ugovora koji bi obezbedio bonuse i povećanje plata za 35 odsto tokom četiri godine, u pokušaju da se zaustavi preskupa obustava rada i prekid proizvodnje aviona koji je trajao više od mesec dana.

БОИНГ ПОНУДИО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА: Од 35 одсто током 4 године да би обуставио штрајк

Foto: Tanjug/AP

Međunarodno udruženje mašinskih i vazduhoplovnih radnika istaklo je danas da planira da održi glasanje o ratifikaciji u sredu, kako prenosi AP.

Najnovija ponuda uključuje bonus od 7.000 dolara, povratak stimulacija i izdašnije doprinose za 401.000 budućih penzionera, uključujući jednokratni doprinos od 5.000 dolara plus uplatu do 12 odsto doprinosa od poslodavaca.

Uloga privremene ministarke rada SAD, Džuli Su, takođe je bila ključna u postizanju dogovora, jer se sastala sa zvaničnicima kompanije i sindikata, pokazujući zabrinutost administracije Džoa Bajdena za ekonomske posledice štrajka.

Oko 33.000 Boingovih sindikalnih radnika na američkoj zapadnoj obali, većina u državi Vašington, štrajkuje od 13. septembra. Obustava rada dovela je do prekida proizvodnje najprodavanijeg aviona "737 MAKS" i njegovih varijanti "767" i "777".

Sindikat je kako se navodi tražio povećanje zarada za 40 odsto i vraćanje definisanih beneficija za buduće penzionere.

Boing je saopštio da prosečna godišnja plata za mašiniste trenutno iznosi 75.608 dolara.

Štrajk je naterao novu izvršnu direktorku Boinga Keli Ortberg da najavi oko 17.000 otkaza i preduzme rane korake ka prikupljanju do 25 milijardi dolara iz novih akcija ili duga kako bi se ojačale finansije kompanije.

Američka avio-kompanija je ove godine upadala iz krize u krizu, počev od 5. januara, kada je tokom leta eksplodirao čep na vratima aviona "737 Maks" u vlasništvu kompanije Aljaska erlajns.

Otada je otišao izvršni direktor kompanije, čija je proizvodnja usporena, jer regulatori istražuju bezbednosne kulture u firmi, a u septembru je 33.000 sindikalnih radnika stupilo u štrajk.

Štrajk košta otprilike milijardu dolara mesečno, prema proceni jednog analitičara, a kako bi umanjio troškove, proizvođač aviona je takođe objavio da će ukinuti 17.000 radnih mesta.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NI ĐOKOVIĆ, NI FEDERER, EVO KOJE IME JE NA SPISKU: Šok izjava bivšeg šampiona Vimbldona