VEOMA SMO ZABRINUTI ZBOG IZVEŠTAJA O VOJNICIMA DNRK KOJI SE BORE U IME RUSIJE : Bela kuća se oglasila

Novosti online

19. 10. 2024. u 16:00

SJEDNINjENE Države su ''veoma zabrinute” zbog izveštaja o slanju trupa Severne Koreje da podrže Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, rekao je zvaničnik Bele kuće u petak, napominjući da će se Vašington konsultovati sa saveznicima o implikacijama ''tako dramatičnog poteza'' ako izveštaj je istinit.

ВЕОМА СМО ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ИЗВЕШТАЈА О ВОЈНИЦИМА ДНРК КОЈИ СЕ БОРЕ У ИМЕ РУСИЈЕ : Бела кућа се огласила

Foto Tanjug/AP

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje je u petak potvrdila da je Sever odlučio da pošalje oko 12.000 vojnika da podrži Rusiju u ratu i da je već započeo raspoređivanje oko 1.500 vojnika u Vladivostok.

- Veoma smo zabrinuti zbog izveštaja o vojnicima DNRK koji se bore u ime Rusije - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Šon Savet u odgovoru na pitanje novinske agencije Jonhap.

DNRK je skraćenica za zvanični naziv Severa, Demokratska Narodna Republika Koreja.

- Ne možemo da potvrdimo da li su ovi izveštaji tačni, ali ako su tačni, to bi označilo opasan razvoj u ratu Rusije protiv Ukrajine. Ako se DNRK pridruži Rusiji, konsultovaćemo se sa našim saveznicima i partnerima o implikacijama tako dramatičnog poteza. - dodao je on.

Savet je primetio da bi razmeštanje trupa Severa, ako je tačno, ukazivalo na ''rastući očaj Rusije'', jer Rusija nastavlja da trpi ''izuzetne'' žrtve na bojnom polju u ratu protiv Ukrajine.

- Ako je Rusija zaista prinuđena da se okrene DNRK za radnu snagu, to bi bio znak očaja, a ne snage, od strane Kremlja - rekao je on.

Poznato je da je Rusija poslednjih meseci u proseku imala više od 1.200 žrtava dnevno.

Napomene portparola su slične onima koje su ranije izneli savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i portparol Stejt departmenta Metju Miler, prenose lokalni mediji.

(Korea Džunang Dejli)

BONUS VIDEO:

KIM DžONG UN NADGLEDA VEŽBU: Pogledajte nove samoubilačke bespilotne letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVAKOVIM RIVALIMA SE OVO NEĆE SVIDETI: Đoković poslao moćnu poruku