NISU SAMO NUKLEARNO ORUŽJE UPOTREBILI: Amerikanci poslali najmoderniji bombarder na Hute (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 10. 2024. u 17:25

B-2 SPIRIT bombarderi za dugometno pritajeno bombardovanje i druge jedinice Vazduhoplovnih snaga i Mornarice Sjedinjenih Američkih Država izveli su 17. oktobra seriju napada na navodne skladišne objekte oružja u oblastima pod kontrolom Huta (Ansar Allah) u Jemenu.

НИСУ САМО НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ УПОТРЕБИЛИ: Американци послали најмодернији бомбардер на Хуте (ВИДЕО)

Foto Tviter@sandboxxnews

-Danas su američke vojne snage, uključujući B-2 bombardere Vazduhoplovnih snaga SAD, izvele precizne napade na pet ojačanih podzemnih skladišta oružja u oblastima pod kontrolom Huta u Jemenu. Američke snage su ciljale nekoliko podzemnih objekata Huta u kojima su smešteni različiti delovi oružja, slični onima koje su Huti koristili za napade na civilne i vojne brodove širom regiona, rekao je sekretar za odbranu Lojd Dž. Ostin 3. u saopštenju koje je izdao Pentagon.

Sekretar za odbranu je istakao da su napadi pokrenuti po nalogu predsednika Džoa Bajdena kako bi se “dalje smanjila sposobnost Huta da nastave sa destabilizujućim ponašanjem i kako bi se zaštitile i odbranile američke snage i osoblje u jednom od najkritičnijih svetskih morskih puteva.”

-Još jednom, Sjedinjene Američke Države neće oklevati da preduzmu akciju kako bi odbranile američke živote i imovinu; da spreče napade na civile i naše regionalne partnere; i da zaštite slobodu plovidbe i povećaju bezbednost i sigurnost u ovim morskim putevima za američke, koalicione i trgovačke brodove. Nastavićemo da Hutima jasno stavljamo do znanja da će snositi posledice za njihove nelegalne i neodgovorne napade, dodao je Ostin.

U zasebnom saopštenju, Centralna komanda SAD (CENTCOM) je navela da su napadi ciljali ojačane podzemne objekte Huta, gde su bile smeštene rakete, delovi oružja i druga municija koja se koristila za napade na vojne i civilne brodove širom regiona.

“U operaciji su učestvovali resursi Vazduhoplovnih snaga i Mornarice SAD, uključujući B-2 Spirit bombardere za dugometno neprimetno bombardovanje. Korišćenje B-2 bombardera pokazuje globalne udarne sposobnosti SAD da dođu do ovih ciljeva, kada je to potrebno, bilo kada i bilo gde,” dodala je komanda.

CENTCOM je takođe naveo da su procene štete u toku i da nema naznaka o civilnim žrtvama u ovim napadima.

Jemenski TV kanal Al-Masir, koji vode Huti, izvestio je da je ukupno 15 napada pogodilo glavni grad Sanu i severnu provinciju Sada.

Šest napada pogodilo je oblasti Al-Telefeen, Al-Hafaa i Džarban, severno i južno od glavnog grada. U Sadi, devet napada je ciljalo oblasti Kahlan i Al-Abla, istočno od centra provincije. TV kanal nije izvestio o žrtvama.

Od novembra, Huti, koje podržava Iran, napali su desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Mediteranu, kao odgovor na izraelski rat u palestinskoj enklavi u Pojasu Gaze.

Grupa je takođe lansirala desetine dronova i raketa na Izrael i oborila najmanje jedanaest borbenih dronova američke proizvodnje MQ-9 Reaper iznad Jemena i okolnih voda.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izveli su do sada stotine napada na oblasti pod kontrolom Huta u Jemenu od januara. Izrael je takođe pokrenuo dva talasa napada na civilnu infrastrukturu u Al-Hodeidi u julu i septembru.

Međutim, ova kampanja bombardovanja nije uspela da odvrati Hute ili oslabi njihove sposobnosti.

Korišćenje B-2 bombardera u najnovijem talasu američkih napada na Jemen verovatno je poslato kao poruka Iranu, koji se trenutno priprema za izraelski udar kao odmazdu za raketni napad od 1. oktobra.

Ostin je čak rekao u svojoj izjavi nakon napada da korišćenje naprednih bombardera “pokazuje sposobnosti globalnog udara SAD da preduzmu akciju protiv ciljeva kada je to potrebno, bilo kada, bilo gde.”

O B-2 SPIRIT BOMBARDERU

B-2 Spirit je američki strateški stelt bombarder koji je dizajnirao Northrop Grumman pre više od 30 godina. Njegova primarna svrha je isporuka nuklearnog oružja na velike udaljenosti. Njegove karakteristike obezbeđuju slabu vidljivost radarima i drugim sistemima za detekciju, omogućavajući avionu da prodre duboko u odbranu neprijatelja.

B-2 Spirit idalje sada ostaje važna komponenta američkih strateških snaga i nastavlja da se modernizuje kako bi održao borbenu sposobnost i prilagodio se promenljivim pretnjama. Vazduhoplovstvo SAD ima 20 nuklearnih bombardera u službi, skoro 7 puta manje nego što je prvobitno planirano.

Spirit je razvijen kao deo programa Advanced Technology Bomber. U početku je američko ratno vazduhoplovstvo želelo 136 aviona, ali je raspad SSSR-a uneo korekcije u planove vojne službe. Na kraju su SAD napravile ukupno 21 bombarder. B-2 Spirit svoj borbeni debi ostvario na Beogradom.

Podsetimo, B-2 je najskuplji avion u istoriji vazduhoplovstva. Njegova cena, prilagođena trenutnoj inflaciji, iznosi preko 2 milijarde dolara. B-2 Spirit poznat je i samo kao Stealth Bomber, strateški je bombarder koji isključivo koristi Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF).

B-2 Spirit može da nosi različite tipove konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava. Prošle godine, postao je prvi avion u istoriji SAD koji je sposoban da nosi unapređenu termonuklearnu bombu B61-12 snage od 0,3 do 50 kilotona. Takođe može da koristi bombe B61-7, B61-11 i B83-1.

Ukupno (uključujući i oštećene letelice) američko ratno vazduhoplovstvo u svom inventaru ima 20 bombardera B-2, a danas se smatra da nijedan od preostalih 18 aviona nije ozbiljno oštećen. Ukupno je izgrađena 21 letelica, od kojih je jedna trajno uništena u avionskoj nesreći 2021. godine.

Još jedan B-2 učestvovao je u sličnoj nesreći godinu dana ranije, 2021. Ovaj avion je na kraju vraćen u upotrebu, ali je 2022. poslat u fabriku Nortrop Gruman na remont. Manje je verovatno, ali postoji opcija da je USAF odlučio da prekine rad i da se oprosti od ove letelice.

SAD trenutno rade na proizvodnji novih, najsavremenijih stelt bombardera B-21 Raider 6. generacije. Međutim, SAD planiraju da unaprede svoju flotu B-2 – ranije ovog meseca pisali smo da je Northrop Grumman dobio 7 milijardi dolara za nadogradnju i održavanje ovih bombardera.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAKU PUKO FILM! Đoković postavio ultimatum teniskim vlastima - počeo rat kakav beli sport ne pamti!