uživoRAT NA BLISKOM ISTOKU: Sirene se čuju u centralnom Izraelu; SAD govori građanima da napuste Liban "ODMAH"

Novosti online

14. 10. 2024. u 08:43 >> 17:20

BLISKI istok ključa, a sukobi se nastavljaju.

РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Сирене се чују у централном Израелу; САД говори грађанима да напусте Либан ОДМАХ

Foto: Tanjug/AP

Američka ambasada u Libanu poručuje građanima da odu "odmah"

Ambasada Sjedinjenih Država u Libanu kaže da se njeni građani snažno ohrabruju da napuste zemlju "odmah" tokom intenziviranih izraelskih napada.

Dodatni letovi koje je ambasada organizovala za američke državljane koji putuju iz Bejruta neće se nastaviti na neodređeno vreme, navodi se u saopštenju.

Izraelski kopneni upad u južni Liban izazvao je strah od sveopšteg rata na Bliskom istoku, primoravajući mnoge zemlje da objave planove za evakuaciju svojih državljana iz zemlje.

Izraelska vojska kaže da su tri lansiranja prešla iz Libana presretnuta

Izraelska vojska je navela da su tri lansiranja prešla iz Libana.

Dodaje se da su sva trojica presretnuti i da nema poznatih žrtava.

Saopštenje je usledilo nakon što su sirene za vazdušni napad aktivirane u Tel Avivu i drugim centralnim oblastima.

Više o smrtonosnom izraelskom vazdušnom napadu na severni Liban

Na snimcima libanskih medija vidi se veliki oblak dima koji se uzdiže iz brdovitog sela Aito sa nekoliko uništenih automobila pored teško oštećene stambene zgrade.

Udar je bio usmeren na zgradu na ulazu u selo. Delovi tela bili su razbacani u ruševinama dok su volonteri Crvenog krsta tražili preživele u olupini, a kola hitne pomoći evakuisala ranjene ljude. U napadu je poginulo najmanje 18 ljudi, saopštio je Crveni krst.

Do sada su izraelski udari uglavnom bili koncentrisani u južnim oblastima Libana gde je Hezbolah izgradio svoju bazu moći. Ostaje nejasno šta je bila meta Izraela u Aitou.

Sirene se čuju u centralnom Izraelu od projektila ispaljenih iz Libana

Sirene neprijateljskih aviona čule su se u centralnom Izraelu nakon što je više projektila ispaljeno iz Libana na teritoriju Izraela, saopštila je izraelska vojska.

To je samo najnovija baraža raketa, projektila ili dronova koju je lansirao Hezbolah.

U nedelju uveče, u velikom napadu bespilotnim letelicama ubijena su četiri izraelska vojnika u vojnoj bazi, a sedmorica su u teškom stanju.

Desetine drugih ljudi zadobilo je lakše povrede.

U izraelskom napadu ubijen novinar u Gazi

U saopštenju Telegrama navodi se da je broj novinara koje je izraelska vojska ubila u enklavi porastao na 177 nakon smrti fotoreportera Ajmana Muhameda Ruvaišeda.

Vladina kancelarija za medije najoštrije osuđuje gađanje, ubijanje i ubistvo palestinskih novinara od strane izraelske okupacije.

Izraelska vojska je više puta optužena da je ciljala medijske radnike tokom svog dugogodišnjeg rata u Gazi.

Prošle nedelje, izraelske snage su ubile palestinskog novinara Hasana Hamada u vazdušnom napadu na njegovu kuću u izbegličkom kampu Džabalija na severu Gaze, nekoliko dana nakon što je rekao da ga je izraelski oficir upozorio da prestane da snima u Gazi.

Iransko-izraelski rat bi testirao veze među regionalnim akterima

Iran je povećao bezbednost svojih energetskih i nuklearnih objekata, dve nedelje nakon što je izveo raketni napad na Izrael, koji je obećao da će odgovoriti vojno.

Iranski ministar spoljnih poslova, koji je trenutno na turneji po zemljama Bliskog istoka, kaže da neće biti "crvenih linija" u odbrani interesa Teherana ako izbije rat sa Izraelom. On je izdao ne tako suptilno upozorenje nacijama sa američkim vojnim bazama.

– Ako bilo koja država dozvoli Izraelu da koristi svoj vazdušni prostor protiv Irana, onda će Iran odgovoriti toj zemlji u skladu s tim. Ako se bilo koja američka baza u regionu iskoristi za omogućavanje izraelskog napada na Iran, onda će Iran pogoditi te iste američke baze - rekao je za Al Džaziru analitičar odbrane Mehdi Jazdi.

IDF ubile jednog od šefova elitne jedinice Hezbolaha

Izraelske vazduhoplovne snage ubile su Muhameda Kamela Naima, jednog od šefova hezbolahove elitne jedinice "Radvan".

Izrael napao izbeglički kamp u Gazi (VIDEO)


 

Posledice sinoćnjeg napada Hezbolaha na izraelsku bazu u oblasti Binjamina (VIDEO)

Četiri vojnika su ubijena, a sedam drugih je teško povređeno u napadu drona, koji je izvela grupa Hezbolah, na vojnu bazu u blizini Binjamine, saopštila je sinoć izraelska vojska.
Izraelski medicinski zvaničnici su prethodno saopštili da se četvoro ranjenih nalazi u kritičnom stanju, a pet osoba u težem, dok je 14 osoba pretrpelo srednje teške povrede.

Izraelski istraživački institut Alma centar saopštio je da su dva drona, koje je lansirala grupa Hezbolah, ušla u vazdušni prostor Izraela sa mora, a jedan od dronova je oboren.
Ističe se da je prvi dron izvršio napad na oblast Binjamina na severu Izraela u kojem je povređeno gotovo 70 ljudi.

Najavljena operacija Izraela 

Najavljena operacija Izraela u Libanu je još jedan pokušaj premijera Benjamina Netanijahua da „proširi rat“ u Gazi, rekao je za Sputnjik Mehran Kamrava, politikolog i profesor na Univerzitetu Džordžtaun u Kataru.

Netanijahu proširuje sukob iz više razloga, osećajući se osnaženim i ohrabrenim nizom obavještajnih uspeha, rekao je Kamrava.

Neki od mogućih scenarija izraelske operacije mogu uključivati:

  • Širenje sukoba do te mere da će uključiti i Iran

  • U slučaju da Iran napadne Izrael, onda se može očekivati mešanje SAD-a

  • Osim Amerike, u sukob bi se mogle uključiti i druge zemlje, uključujući Francusku, Egipat i Katar

  • Netanijahu ima mogućnost i da „povuče ručnu“

Do sada je Izrael imao „potpuni imunitet“, i to je jedan od razloga uzdržanosti Irana, koji nije upao u zamku širenja sukoba, primetio je analitičar.

U Gazi ubijeno 10 osoba, dok su čekali u redu za hranu

U izraelskom napadu na centar za distribuciju hrane u Gazi danas je ubijeno 10 i ranjeno na desetine Palestinaca, dok su čekali u redu za hranu, a među žrtvama ima žena i dece.
Svedoci su rekli da su izraelske snage ispaljivale artiljerijske granate na civile koji su čekali brašno u centru izbegličkog kampa Džabalija. 

Hitna pomoć i medicinski timovi nisu u mogućnosti da pristupe tom području kako bi premestili žrtve u bolnice, zbog ograničenja koje je uvela izraelska vojska, rekli su svedoci, prenosi Al džazira.

Izraelska vojska pokrenula je još jednu veliku kopnenu invaziju na severnu Gazu pre deset dana, a prema informacijama od zdravstvenih zvaničnika, ubijeno je više od 300 ljudi.
Prema ocenama nekih analitičara, napad ima za cilj da primora palestinske stanovnike da trajno odu sa tog područja kako bi Izrael mogao da uspostavi vojnu zonu.
 

Oglasio se Hezbolah: Napali smo pomorsku bazu „u ime“ Hasana Nasralaha

Libanska grupa Hezbolah saopštila je danas da je izvela napad na pomorsku bazu Stela maris u blizini lučkog grada Haife na severu Izraela.

Kako se navodi u saopštenju, taj napad je izveden "u ime" Hasana Nasralaha, lidera te grupe koji je ubijen u napadu izraelske vojske prošlog meseca.
Za sada nije poznato da li je napad, koji je počeo u 09.30 sati po lokalnom vremenu, izazvao štetu niti da li ima povređenih.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su ranije danas da je desetak projektila lansirano iz Libana i da je većina presretnuta.

Hezbolah naneo ozbiljnu štetu Izraelu

Izrael je u dve nedelje zabeležio neverovatne uspehe protiv Hezbolaha, ali je sinoć neprijatelj uzvratio udarac sa neverovatnom tačnošću i naneo veliku štetu Izraelcima.

Izraelski vojnici su sedeli i večerali kada je dron pogodio vojnu bazu u gradu Binjamina na severu zemlje. Snimci nastali nakon nesreće najbolje pokazuju haos koji je nastao nakon napada... Ranjeno je najmanje 60 vojnika, od kojih više teže, dok su četiri osobe izgubile život.

Nekako je dron Hezbolaha uspeo da probije izraelsku odbranu i nenadano udari u zgradu u trenutku kada je unutra bilo mnogo ljudi. Ovakav uspeh Hezbolaha trebalo bi dosta da zabrine Izrael.

Nije baš jasno da li je Hezbolah samo imao sreće, ili su ipak znali gde, kako i kada da udare da bi naneli Izraelu ogromnu štetu.

Ministar zdravlja Urijel Buso rekao je da će vlasti podrobno ispitati sve okolnosti.

- Ipak, mislim da ne postoji zemlja koja ima bolju odbranu od dronova od Izraela. Međutim, i dalje mogu da nas iznenade i nismo savršeni - rekao je Buso.

Iako su ovakva "iznenađenja" retka, veruje se da je to poprilično zabrinulo Izraelce.

- Kao čoveka i kao majku bilo mi je teško da čujem za napad, kao i bilo kome u Izraelu- rekla je Efrat Koen, volonter.

Ona kaže da bi je ovakve vesti zabrinule čak i da nije majka.

- Ovo je veoma teško za nas, pogotovo za mene jer ja imam decu koja su u godinama da služe u vojsci, tako da nije lako - rekla je Koen.

Podsetimo, izraelska vojska udarila je na Liban u nastojanju da sever Izraela učini bezbednijim. Međuti, Hezbolah je našao način da udari još dublje u Izrael. Sinoćni napad bi mogao biti znak da neprijatelj podiže svoj ulog.

UN su saopštile da je u njihovu libansku bazu nasilno ušla izraelska vojska, a Benjamin Netanjahu traži hitno povlačenje mirovnih snaga sa juga Libana.

Pentagon: SAD će poslati Izraelu napredni protivraketni sistem

Pentagon je saopštio da će SAD Izraelu poslati napredni protivraketni sistem i američke trupe koje će njime upravljati u cilju jačanja izraelske protivvazdušne odbrane nakon raketnih napada Irana.
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da šalje sistem za odbranu Izraela.
Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da bi raspoređivanje protivraketnog sistema THAAD trebalo da ojača izraelski sistem protivvazdušne odbrane, preneo je Rojters.
Rajder je istakao da je slanje sistema THAAD Izraelu deo širih napora koje je uložila američka vojska poslednjih meseci da bi pružila podršku odbrani Izraela i zaštitila Amerikance od napada Irana i proiranskih grupa.

Guteres: Napadi na mirovne snage UN mogu predstavljati ratni zločin

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je sinoć da bilo kakvi napadi na mirovne snage UN "mogu predstavljati ratni zločin," poručio je njegov portparol, nakon što su izraelski tenkovi probili kapije mirovnjačke baze na jugu Libana.
Ovo je bila najnovija optužba na račun izraelskih "prekršaja" i napada na mirovnu misiju Ujedinjenih nacija, poznatu kao UNIFIL, koji su se dogodili proteklih dana, navodi Rojters.

- Unifilovi mirovnjaci ostaju na svim pozicijama, zastava UN se i dalje vije - rekao je Guteresov portparol Stefan Dižarik.

Guteres je naglasio da osoblje UNIFIL-a i njihove prostorije nikada ne smeju biti meta.

- Napadi na mirovne snage su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, uključujući međunarodno humanitarno pravo. Mogu predstavljati ratni zločin - zaključio je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)