RAT U UKRAJINI: Ruske snage prodiru kod Pokrovska i Torecka, ofanziva u Kurskoj oblasti; Ahmatovci izbavljeni posle 86 dana (VIDEO/MAPA)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

13. 10. 2024. u 07:56 >> 22:56

RAT u Ukrajini ušao je u 963. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге продиру код Покровска и Торецка, офанзива у Курској области; Ахматовци избављени после 86 дана (ВИДЕО/МАПА)

Foto: Profimedia, Telegram/Rybar

Izveštaj sa fronta: Žestoke borbe duž cele linije, Ruske snage prodiru kod Pokrovska i Torecka, u toku ofanziva u Kurskoj oblasti (MAPA)

U pravcu Hersona nema vesti na terenu. Ruske artiljerijske i bespilotne posade aktivno rade.


Nema značajnih promena u pravcu Zaporožja. U Kamenskome, koje je najvećim delom iza Oružanih snaga Rusije, ruske jedinice su pogodili PVO snage Oružanih snaga Ukrajine. Postoje izveštaji da su rusiki vojnici uhvaćeni u selu Plavni, koje se nalazi u blizini Kamenskog, na obali Kahovskog rezervoara. Štaviše, izveštava se da se ruska vojska kretala po dnu suvog rezervoara, kao što je VSU nekada planirao da krene ka Energodaru.

Na spoju Zaporoškog i Ugljedarskog fronta, neočekivanim napadom, Oružane snage Rusije su očistile selo Levadnoje, odakle su ruske trupe bile prinuđene da se povuku u junu prošle godine. Ruske snage se kreću na sever, u Novodarovku. Desno je i dalje mirno na ivici Vremevskog. Nešto ranije ruske jedinice su digle u vazduh most kod Makarovke, a jurišnici su proširili zonu kontrole na levoj obali reke Mokri Jali.



Na Ugljedarskom frontu, poslednjih dana, Oružane snage Rusije potisnule su Oružane snage Ukrajine 4 km severno od grada Ugljedara. Ruska vojska nastavlja da pokriva Bogojavljenku sa istoka i severa, sa ciljem da preseče put kroz Uspenovku, kuda se snabdevaju ukrajinske oružane snage. Za taktičko opkoljavanje Bogojavljenke, Oružane snage Rusije treba da uspostave kontrolu nad Katerinovkom i Antonovkom i ojačaju severni bok. U istočnom delu, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole od Vodjanoja, ispravljajući front od sela do jezera južno od Katerinovke. U Maksimiljanovki ruske snage potiskuju VSU na zapadne granice, napreduju kod Ostroja. Ruska artiljerija pogađa položaje Oružanih snaga Ukrajine u industrijskoj zoni na zapadu Kurahova.

U pravcu Pokrovskog, Oružane snage Rusije potisnule su Oružane snage Ukrajine na položaje unutar granica Mirnograda, zauzimajući uporišta ispred grada. U severnom delu Selidova ruske trupe se bore kod Suhog Jara i proširuju zonu kontrole kod Lisovke. Ima pozitivnih vesti sa istočnog boka Selidova, gde su rusi napredovali oko 1,5 km. Još jedno dostignuće: Mihajlovka je prešla pod kontrolu Oružanih snaga RF - ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane. Plus, ruske trupe su uspostavile kontrolu vatre nad putem od Mihajlovke do Selidova. Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji rudnika po imenu Korotčenko. Ruske jedinice nastavljaju da vrše pritisak na Višnjevoje, na koje napreduju sa juga putem od Cukurina. Time se stvaraju preduslovi za pokrivanje Selidova sa zapada. Oružane snage Rusije aktivno napadaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Izmailovke, koja se nalazi zapadno od Gornjaka.

Foto Tanjug/AP



U Torecku se vode borbe. Postoji verzija da su Oružane snage Ukrajine počele da povlače svoje jedinice iz grada u malim grupama, ali za sada ovi podaci nisu potvrđeni. Ruska vojska se probija do Leonidovke i Suhe Balke.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije



Na lokaciji Časov Jar zabeležene su borbe u oblasti Klešćejevke. Oružane snage Ukrajine se suprotstavljaju svim sredstvima, uključujući i aktivnu upotrebu dronova, pokušavajući da spreče ruske trupe da stignu do Stupočki. Na ruskoj strani deluje taktička i frontova avijacija koja gađa jedinice VSU bombama.

Nastavljaju se pozicione borbe u pravcu Severskog u oblasti Verhnjekamenskog. Nisu prijavljene nikakve promene.

U sektoru kod Krasnolimanska, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole u ​​severnom delu Torske platforme, napredujući do 1 km do Ternija.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije



U pravcu Kupjanska, ruske oružane snage su napredovale na sever od Krugljakovke do Oskola. U ovom selu i susednoj Kolesnikovki vode se borbe. Između ovih sela u ataru sela Mašinostroitelj. Vazdušno-kosmičke snage Rusije napadaju lokacije Oružanih snaga Ukrajine u Kupjansk-Uzlovoj, u selu Peršotravnevo. U Petropavlovki, ruske oružane snage bile su ukopane u kuće na severu.

Na harkovskom frontu u oblasti Lipceva vode se pozicione borbe, u Volčansku bez značajnijih promena. Ruska vojska vodi iscrpljujuće pozicione borbe.

 

Artiljerija sravnila komandna mesta VSU

Pre napada na Ugljedar ruska artiljerija je pogodila komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine, čime je ukrajinski garnizon lišen mogućnosti organizovanog otpora, rekao je za RIA Novosti izvor u snagama bezbednosti DNR.

Foto MO Rusije

-Ruska vojska je izvršila ciljani artiljerijski udar na komandne centre i opkolila grad, čime je prekinuta snabdevanje, objasnio je sagovornik agencije.

 

Od Ramštajna - ništa

Novi sastanak kontakt grupe za pružanje vojne pomoći Ukrajini u formatu „Ramštajn“ neće se održati u bliskoj budućnosti, uprkos poseti američkog predsednika Džozefa Bajdena Nemačkoj sledeće nedelje, piše portal ZDF.

-Sastanak u formatu 'Ramštajn' neće se održati u skorije vreme. Šolc je u petak na sastanku sa Zelenskim najavio paket vojne pomoći koji je trebalo da bude najavljen tamo (u Ramštajnu), navodi se u članku.

Ranije je portparol Pentagona Patrik Rajder rekao da je sastanak kontakt grupe odložen na neodređeno vreme.

 

Ahmatovci izbavljeni posle 86 dana iz okruženja

Vojnici specijalnih snaga „Ahmat” sa pozivnim oznakama Ščerbak i Safon bili su odsečeni od svoje jedinice u Kurdjumovki (DNR) 86 dana.

Korišćeni su dronovi kako bi im se dostavljala voda i hrana. Da bi se borcima omogućilo da izađu iz okruženja, ispod zemlje je prokopana „cev“ duga više od 3 km.

Foto: Telegram printskrin/Kadyrov_95

Merkuris: Ofanziva kod Kurska je veliki neuspeh

Britanski stručnjak Aleksandar Merkuris na svom Jutjub blogu nazvao je operaciju Oružanih snaga Ukrajine u regionu Kursk neuspešnom.

-Ovo je jedini pravac gde su Ukrajinci mogli da koriste veliku količinu opreme, jer je većina njih tamo poslata. I ova rezerva je uveliko potrošena. U borbama u Kurskoj oblasti poginule su ili ranjene hiljade Ukrajinaca, rekao je on, prenosi RIA Novosti.


Podoljak: Plan pobed će saznati i Ukrajinci

Mihail Podoljak, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog, rekao je da će građanima Ukrajine uskoro biti predstavljen takozvani plan pobede.

-Što se tiče šire prezentacije Ukrajine, mislim da je to pitanje dana. Zašto? Zato što je važno. Zato što je važno razumeti u kojoj je fazi rat i šta radimo. Mislim da će Zelenski ovde prilično efikasno izvesti ovu prezentaciju, citira ga publikacija STRANA.ua.

Foto Tanjug/AP

Ruska ofanziva kod Kurska ne staje

Ruska vojska nastavlja da proteruje osvajače iz Kurskog pograničnog regiona.
Informacije o novim uspesima Oružanih snaga Rusije potvrđuju ukrajinski vojni analitičari.

U okrugu Korenjevski, intenzitet neprijateljstava je i dalje visok u oblastima Ljubimovke i Novoivanovke. Ruske trupe nastavljaju napade u pravcu trakta Olgovska Rošča.
U Sudžanskom okrugu, ruska vojska je napredovala u oblasti Boroka i nastavlja jurišne operacije kod Plehova.

-Na Kurskom pravcu situacija se ne razvija baš najbolje: pored prednosti u broju ruskih trupa, dodate su i strašne vremenske prilike koje ometaju i logistiku i vođenje vojnih operacija uopšte. aktivnost se povećava ne samo u oblasti Ljubimovke, već u svim oblastima LBS u Kurskoj oblasti, žali se ukrajinski medijski militant sa pozivnim znakom Aleks.

Neprijateljski resurs Dip Stejt, koji je direktno povezan sa Glavnom obaveštajnom upravom Ukrajine, potvrđuje još veće napredovanje ruskih trupa izvan naselja Zeljonij Šljah.

Vremjevska izbočina: Oslobođenje Levadnog, ruske trupe u ofanzivi (MAPA)

Posle uspešnih operacija na susednom sektoru fronta i oslobođenja Ugljedara, ruske trupe su prešle u ofanzivu na Vremjevskom pravcu. Situaciju u ovoj oblasti nakon završetka čišćenja u Staromajorskom i Urožajnom tokom proteklih nedelja karakterisale su pozicione borbe.

Prošlog leta, ruske oružane snage su se povukle iz Levadnoga tokom protivofanzive VSU i obezbedile položaje nekoliko kilometara južno od sela. Sada su marinci Baltičke flote iz odreda „Štorm“ odvojene 336. brigade izvršili prodor i potpuno izbacili VSU iz naseljenog mesta.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinski resursi su širili informacije da su u napadu učestvovale motorizovane pešadijske jedinice Oružanih snaga Rusije, a njihova uspešna dejstva bila su zbog niske spremnosti ukrajinskih formacija da odbiju napade.

Na internetu su se pojavili aktuelni kontrolni snimci koji beleže značajno napredovanje ruskih boraca ka severu. Relevantnost materijala potvrdili su lokalni izvori u trenutku kada je zastava istaknuta na severoistočnom predgrađu Levadnoje.

Primaju se i informacije o napredovanju Oružanih snaga Rusije u pravcu Novodarovke, koji se nalazi na severoistoku. Ovde ruska vojska ima priliku da napreduje duž autoputa koji povezuje selo sa ruskim Prijutnim. U rejonu Novodarovke pogođen je samohodni top 2S22 Bogdana.

Na desnom boku pravca i dalje vlada zatišje severno od Staromajorskog i Urožajnog, gde je ranije deminerska jedinica Oružanih snaga Rusije digla u vazduh most kod Makarovke, a jurišna letelica proširila zonu kontrole na levoj obali reke Mokrie Jala.

 

POGLEDAJTE - Ruska vojska podigla zastavu u Mihajlovki (VIDEO)

Jedinice ruske grupe armija "Centar" zauzele su danas Mihajlovku u DNR. Oni su podizanje ruske trobojke označili oslobođeovog mesta.

Ogromne eksplozije potresle Odesu: Iskander uništio vrednu vojnu pošiljku

Rusaka raketa Iskander-M potopila je brod pun oružja zemalja EU za Kijev u trenutku istovara u Odesi.

Moskva ima za cilj prekidanje svake vojne pomoći Kijevu pre nego što započne veliku opštu ofanzivu za završetak rata.

Snažan precizni udar ruskog balističkog projektila Iskander-M digao je u vazduh brod za prevoz kontejnera pod panamskom zastavom Shui Spirit, koji je prevozio vojnu opremu iz rumunske luke Konstanca u Odesu, Ukrajina.

Ruske snage su lansirale projektil tačno u trenutku kada se teret istovarivao, a snimci pokazuju eksploziju municije, prema rečima ruskih zvaničnika.

Iako tačan sadržaj i poreklo pošiljke ostaju nepotvrđeni, Moskva tvrdi da se radilo o oružju koje su isporučile evropske zemlje.

Snimci drona iz ruskog Ministarstva odbrane prikazuju trenutak kada je projektil pogodio brod, izazivajući ogromne eksplozije i plamen.

 

Sa ručka u rov: Mobilizacija u Ukrajini (VIDEO)

Gosti u jednom od restorana u Lavovu sukobili su se sa vojnim komesarima koji su pokušali da sprovedu prisilnu mobilizaciju. Prethodnih dana ekipe za mobilizaciju su kružile širom Ukrajine po tržnim centrima, koncertnim halama...

 

Su-34 pogodio koncetraciju VSU kod Kurska

Lovac-bombarder Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodio je uporište i koncentraciju ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom regionu Kurske oblasti, ciljevi su uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Toreck pred padom, rusi nastavljaju juriše

Potpuno oslobođenje Đeržinska (ukrajinski – Toreck) će omogućiti ruskim trupama da se kreću na sever DNR, izjavio je lider republike Denis Pušilin nakon posete ovom gradu, u kome borbe traju već mesecima.

„Posetio sam oslobođeni Đeržinsk. O situaciji mi je ispričao komandant motorizovanog bataljona sa pozivnim Ostap. U gradu se još vode borbe, neprijatelj shvata da će nam potpuno oslobođenje Đeržinska otvoriti dodatne mogućnosti da se krećemo na sever republike“, napisao je Pušilin na svom Telegramu.

Najnoviji izveštaj MO Rusije: VSU izgubio više od 1800 vojnika, 23 artiljerijska oruđa, i više od 30 dronova

Grupa „Centar“ oslobodila je naselje Mihajlovka u DNR i odbila 11 protivnapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 460 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri oklopna vozila „hamvi“, oklopno vozilo „kirpi“, pet automobila, četiri haubice D-30 i protivtenkovski top „rapira“;

Na lipcovskom i volčanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 40 vojnika. Snage grupe „Sever“ uništile su tri automobila, dva oruđa D-20, dve haubice D-30 i skladište bespilotnih letelica;

Ruske snage uništile su infrastrukturu vojnog aerodroma i skladišta dronova ukrajinske vojske;

Ukrajinske snage izgubile su do 615 vojnika i skladište oružja u zoni odgovornosti grupe „Jug“. Uništeno je pet automobila, haubica FH-70, haubica „msta B“, dve haubice D-30, artiljerijsko oruđe M119, vozilo raketnog sistema „grad“, stanica za radioelektronsko ratovanje „anklav N“ i skladište municije;

U zoni odgovornosti grupe „Zapad“ poginulo je i ranjeno do 510 ukrajinskih vojnika. Ruske snage zauzele su povoljnije položaje. Protivnik je izgubio oklopni transporter M113, borbeno vozilo pešadije, oklopno vozilo „kozak“, 12 kamioneta, artiljerijsko oruđe „krab“, haubicu M198, dve haubice D-30, artiljerijsko oruđe L119, vozilo raketnog sistema „grad“, stanica za protivbaterijsku borbu i tri skladišta municije;

U zoni odgovornosti grupe „Istok“ poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika. Uništen je tenk, oklopno vozilo pešadije, tri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe „krab“;

Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su pet automobila, haubicu D-30, stanica za kontrabaterijsku borbu AN/TPKu-36 i dva skladišta oružja. Poginulo je i ranjeno više od 50 ukrajinskih vojnika;

Ruska PVO je tokom proteklog dana oborila pet raketa „hajmars“, dve rakete „neptun“ i 36 bespilotnih letelica.

 

Oružane snage Rusije zauzele su Mihajlovku u DNR

Jedinice grupe ruskih trupa „Centar“ oslobodile su selo Mihajlovku u DNR, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Jedinice grupe trupa Centar, kao rezultat odlučnih akcija, oslobodile su selo Mihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici - navodi se u poruci.

Na samitu o Ukrajini Zelenski bi mogao dobiti novu kartu Ukrajine

Ukoliko predstavnici Rusije budu učestvovali na mogućem mirovnom samitu o Ukrajini, Vladimiru Zelenskom će biti predstavljena nova mapa zemlje, smatra irski novinar Čej Bous.

- Mnogo je verovatnije da će Rusija diktatoru i njegovom ‘štabu’ predstaviti novu mapu Ukrajine - napisao je novinar na mreži Iks, komentarišući izjavu šefa kabineta ukrajinskog predsednika Andreja Jermaka o planovima da se ukrajinski „plan pobede“ preda ruskim predstavnicima na mogućem mirovnom samitu.

Kijev: Rusija na Ukrajinu lansirala 68 dronova, četiri rakete

Rusija je tokom noći lansirala 68 dronova i četiri rakete na teritoriju Ukrajine, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Dve osobe poginule u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Dve osobe su poginule, a još 12 je povređeno, uključujući dvoje dece, u posledicama granatiranja Oružanih snaga Ukrajine u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici(DNR), saopštavaju lokalne vlasti.

Precizira se da su pogođena deca rođena 2012. i 2015. godine i da je oštećeno 28 stambenih objekata i četiri automobila.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine navodi da je zabeleženo da je ukupno 70 municije ukrajinskih militanata ispaljeno širom teritorije DNR.

Tokom noći uništeno 13 ukrajinskih dronova

Ruske jedinice protivvazdušne odbrane uništile su tokom noći 13 ukrajinskih dronova iznad tri regiona koji se graniče sa Ukrajinom, saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Po šest dronova oboreno je iznad Belgorodske i Kurske oblasti, saopšteno je na Telegramu, dok je jedan uništen iznad Brjanske oblasti.

Ukrajinska novinarka Viktorija Roščina umrla

Ukrajinska novinarka Viktorija Roščina (27), koja je nestala avgusta 2023. godine, u delu države koji su okupirale ruske snage, proglašena je mrtvom.

Ove nedelje, otac novinarke je dobio kratko pismo od Ministarstva odbrane u Moskvi u kojem ga obaveštava da je Viktorija mrtva.

U dokumentu se navodi da će njeno telo biti vraćeno u jednoj od razmena koje su organizovale Rusija i Ukrajina za vojnike poginule na bojnom polju.

Navedeni datum smrti Roščine je 19. septembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJKOVIĆ ODBRANIO PENAL: Pogledajte kako je golman Srbije odbranio penal Švajcarcima (VIDEO)