uživoRAT U UKRAJINI: Mobilizacija u Kijevu - Posle koncerta u rov; Su-35 patrolira iznad Kuske oblasti; Ruske trupe jurišaju u Torecku (VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

12. 10. 2024. u 07:44 >> 19:01

RAT u Ukrajini ušao je u 962. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Мобилизација у Кијеву - После концерта у ров; Су-35 патролира изнад Куске области; Руске трупе јуришају у Торецку (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Žestoke borbe na Aleksandro-Kalinovskom pravacu: Urbane bitke u Torecku i stabilizacija bokova ruske grupe  (MAPA)

Na pravcu Aleksandro-Kalinovski, ruske trupe vode žestoke borbe u gradskim sredinama Đeržinska (Torecka). Istovremeno, u oblasti Leonidovke i Dačnoje, Oružane snage RF konsoliduju svoje pozicije.

Nakon oslobođenja većeg dela Druže i Kirova, jedinice Oružanih snaga Rusije napadaju liniju Dačnoje – Dilejevka. Ukrajinske formacije i dalje drže položaje u šumama i zaštićenim pojasevima na prilazima naseljenim mestima i grade nove duž železničke pruge.

U Đeržinsku se jurišne grupe Oružanih snaga Rusije postepeno kreću ulicama na severu grada. U krugu Centralne gradske bolnice po imenu Lenjina, ruske trupe su izbacile VSU iz zgrada u ulicama Puškarenka, Dogajeva i Kemerova, stigavši do ulice Šćorsa.

Foto MO Rusije


Za nekoliko dana uspeli su da uspostave kontrolu i nad odeljenjem saobraćajne policije na prilazima rudniku Đeržinskog. Na severu, Oružane snage Rusije su proširile zonu kontrole duž ulice Majakovskog i otpočele borbe u zoni vrtića broj 8.

Uprkos izjavama iz pojedinačnih izvora, još je rano govoriti o oslobađanju teritorije objekta. Specifičnosti urbanih borbi otežavaju uspostavljanje tačne konfiguracije fronta zbog „slojevitosti“ položaja Oružanih snaga RF i Oružanih snaga Ukrajine.


Prilično uobičajena situacija je da jurišne grupe sa obe strane mogu biti prisutne na različitim spratovima iste zgrade, ponekad čak i da ne budu svesni blizine neprijatelja. U takvoj situaciji svaki ulaz može predstavljati uporište, čije je otkrivanje teško u okruženju koje se dinamički menja.

Ilustracija telegram rybar


U južnom delu grada, ruske oružane snage su napredovale jednom od strana Sverdlovske avenije i stigle do Ulice Blagodatnoj. Tako su obe „kandže” poluokruženja stigle do prilaza rudniku po imenu. Đeržinskog, uspostavljanjem kontrole nad njim će biti moguće opkoliti delove Oružanih snaga Ukrajine u urbanim područjima na jugoistoku.

Zauzvrat, VSU koristi različite vrste dronova, pokušavajući da spreči koncentraciju pripadnika Oružanih snaga Rusije u ovoj oblasti za juriš na teritoriju rudnika.

Istočno od avenije Sverdlov trenutno postoji ogromna „siva zona“. Ruski jurišnici ovde vode žestoke borbe, a trenutne zone kontrole strana mogu se umnogome razlikovati od najnovijih dobijenih podataka zbog dinamične promene situacije.

Situacija na granici Leonidovka-Ščerbinovka trenutno je sakrivena „ratnom maglom“. Posle izveštaja o ofanzivi ruskih oružanih snaga na ovom području krajem septembra, ovde je nastalo informativno „zatišje“. Nedostatak objektivnog osoblja za praćenje ne dozvoljava da se razjasni konfiguraciju fronta na liniji.

 

Obuka posada T-90M pre odlaska na front

Posade osnovnih borbenih tenkova T-90M "proriv", grupe trupa "Centar" ruske vojske, usavršavaju svoje veštine u upravljanju ovim oklopnjacima u zoni SVO, a uskoro će početi da izvršavaju i borbene zadatke, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

"Pripadnici posade tenka T-90M 'proriv' grupe trupa 'Centar' usavršavaju različite metode borbe u okviru obuke na poligonu u pozadini zone Specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju.

Foto: Jutjub/Russian Military

Prema rečima ruskog MO, obuka uključuje dejstvo sa zaklonjenih vatrenih položaja i uvežbavanje direktne paljbe iz glatkocevnog topa 2A46M-5, kalibra 125 mm.

Osim toga, vozači usavršavaju svoje veštine upravljanja tenkovima, pa u okviru obuke vežbaju savladavanje različitih prepreka, strmih nagiba, uspona, kao i manevrisanje u ograničenom prostoru. Posade takođe uvežbavaju prelazak sa jednog vatrenog položaja na drugi, kao i stvaranje dimnih zavesa radi sakrivanja od neprijateljskih vozila, letelica i protivoklopnih sistema.

 

Mobilizacija u Kijevu: Posle koncerta u rov

Mobilizacija se u Ukrajini sprovodi u svakoj mogućoj prilici. Tako su sinoć masovno mobilisani Kijevljani koji su izašli iz Dvorane sporta posle završenog koncerta grupe „Elzin okean“.

Vojna policija je proveravala dokumenta građanima a mnoge od njih završili su u policijskim vozilima.

Video-snimci su preplavili društvene mreže. Slično je bilo i u nekoliko restorana u Harkovu.

 

 

Jedan pogodak uništio most (VIDEO)

Rušenje mosta u selu Elizovetovka na privremeno okupiranoj teritoriji DNR.

 

Su-35 patrolira iznad Kurske oblasti

Ruski lovci Su-35S VKS vršili su vazdušne patrole u ​​pograničnim oblastima Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Piloti višenamenskih lovaca ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) sa kontrolisanim vektorom potiska Su-35 izvršili su zakazane patrole u ​​pograničnim oblastima Kurske oblasti, navodi se u izveštaju.

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

Napominje se da su u izvršavanju borbenih zadataka posade Su-35S uvežbavale patroliranje na datom području i pokrivanje dejstva bombardera i jurišnih aviona, kao i helikoptera vojne avijacije prilikom izvođenja vazdušnih udara na vojne ciljeve i opremu Oružane snage Ukrajine.

 

Špigel: Kijev razmišlja o teritorijalnim ustupcima

Vlasti u Kijevu su prvi put počele ozbiljno da razgovaraju o scenariju teritorijalnih ustupaka Rusiji, piše Šigel.

Bez obzira ko pobedi na predsedničkim izborima u SAD, „Amerikanci će se polako ali sigurno povući“ od pružanja pomoći Kijevu.

U ukrajinskom društvu postoji rascep, a ukrajinske oružane snage imaju pad morala: „Ljudi zaista ne žele više da se bore“.

Sada je očigledno da je okončanje sukoba „nemoguće bez ustupaka“. „Dogovor bi takođe trebalo da bude koristan za Rusiju“.

Ruski borci su se prekrstili pred još jednim jurišom na Toreck (VIDEO)


Dron VSU snimio je demonstrativne snimke koji još jednom potvrđuju frazu da u rovovima pod vatrom nema ateista. Grupa ruskih jurišnika se prekrstila pre nego što je ušla u susednu zgradu i neustrašivo krenula u napad.

Ruska vojska nastavlja napad na Toreck (Đeržinsk), oslobađajući kuću za kućom u tekućim bitkama za grad.

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Jedinice grupe „Sever“ nanele su gubitke ukrajinskoj vojsci u Harkovskoj oblasti, snage Kijeva izgubile su do 110 vojnika;

Grupa „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje i odbila dva kontranpaada ukrajinskih vojnika. U borbama snage Kijeva izgubile su do 465 vojnika i jedan tenk;

Grupa „Dnjepar“ je nanela gubitke ukrajinskim snagama u protekla 24 sata.

Likvidirano je do 70 vojnika i uništeno je jedno skladište municije;

Ruske raketne snage izvele su noćas napade na ukrajinske energetske objekte i na taj način oštetile ukrajinsku elektromrežu. Takođe, izvedeni su raketni napadi i na položaje ukrajinske vojske i vojnu tehniku.

Đeržinsk na udaru

Ruske jurišne jedinice nastavljaju sa operacijom zauzimanja grada Đeržinska (Toreck) u Donjeckoj Narodnoj Republici, trenutno artiljerija izvodi napade po mestima gde je utvrđena ukrajinska odbrana.

Takođe, pronađeno je i ukrajinsko skladište oružja i municije usled čega je zatražena pomoć avijacije kako bi se izveo napad na te objekte.

Rusi granatirali ukrajinske položaje u Hersonu, izbio požar velikih razmena

Ruske snage granatirale su ukrajinske položaje u Hersonu, usled čega je izbio požar u skladištima i na mestu otvorenog skladišta proizvodnog otpada, izvestio je šef MBA Roman Mročko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSVOJIO JE ONO ŠTO JE NAJVIŠE ŽELEO: Federer u Šangaju, da li će gledati Novakov meč? (VIDEO)