NAPAD NA MIROTVORCE RATNI ZLOČIN: Višestruki udari Izraela na italijanske baze UNIFIL-a u Libanu izazvale kritike i ogorčenja vrha

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

11. 10. 2024. u 21:32

NEPRIJATELjSKE radnje koje sprovode i ponavljaju izraelske snage mogu predstavljati ratne zločine, to su veoma teška kršenja međunarodnog prava koja nisu opravdana bilo kojim vojnim razlogom i pucnji na tri baze Unifila od kojih su dve italijanske nisu incident niti su usledili greškom.

НАПАД НА МИРОТВОРЦЕ РАТНИ ЗЛОЧИН: Вишеструки удари Израела на италијанске базе УНИФИЛ-а у Либану изазвале критике и огорчења врха

Foto Vojska Srbije

Ovako glasi oštra osuda italijanske Vlade i ministra Odbrane Guida Krozeta pošto je na jugu Libana izraelski tenk pucao na osmatračku kupolu baze Unifil. Napadnuto je sedište misije i dve baze gde su smešteni italijanski vojnici pucnjavom iz oružja izraelskih snaga, neutralisane su neke komponente sistema video nadzora u bazi 1-31, rasveta i radio repetitor u bazi 1-32A, a u četvrtak ujutru sa nekoliko hitaca malokalibarskog oružja pogođena je unutrašnjost baze 1-31, povređena su dva indonežanska vojnika, nakon čega je više puta bazu nadletao izraelski dron.

Ministar Odbrane Italije je izjavio da nema bilo kakvog opravdanja da se kaže kako je izraelska vojska obavestila Unifil da neke baze moraju da budu napuštene. On je pozvao izraelskog ambasadora u Rimu i zatražio da izvesti izraelsku Vladu da „UN i Italija ne mogu da primaju naređenja od izraelske Vlade“. Protestvovao je kod izraelskog ministra Odbrane Joava Galanta, a izraelski ambasador u Rimu nije mogao da pruži objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Italijanski ministar uputio je i zvanično pismo UN gde je izrazio neprihvatljivost onoga što se dešava u južnom Libanu.

U međuvremeniu je stiglo saopštenje iz Ambasade Izraela u Rimu gde se naglašava da je izraelska strana više puta upozoravala italijansku da prebaci deo svojih snaga Unifila sa te teritorije radi sigurnosti, ali je taj zahtev odbijen. Ali je stiglo uveravanje da će početi sa istragom toga što se desilo u prethodna dva dana, sa obećanjem „kako će gledati da učine svaki napor da ne pogode misiju UN i osobe koje nisu umešane u ratni konflikt sa Hezbolahom“.

Italijanski premijer Đorđa Meloni zajedno sa ministrom Odbrane i Vrhovnim Štabom italijanske odbrane prati situaciju iz časa u čas u nadi da se tako nešto neće ponoviti i da će mirovne snage Unifila zajedno sa Italijanima nastaviti svoj posao posredovanja i podrške miru i stabilnosti u tom regionu.

U misiji Unifila u Libanu ima nešto više od 1.400 italijanskih vojnika, oni su angažovani u podršci stanovništvu i kao pomoć libanskim vojnim snagama, a sveukupne snage čine pripadnici iz više od 50 zemalja i na jugu Libana su 46 godina, posle Indonezije Italija ima najveći broj vojnika, a ovaj napad na bazu nije se do sada nikada dogodio. Situacija je komplikovana ali italijanske snage ostaju na terenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako izabrati kvalitetan probiotik?