PRETI IM PET GODINA ROBIJE: Moskva izdala poternicu za novinarem i kamermanom Italijanske RAI

Milica Ostojić Od stalnog dopisnika - RIM

09. 10. 2024. u 11:51

MOSKVA je naredila hapšenje, pa sad pet godina zatvora rizikuju Stefanija Batistini i Simone Traini, novinarka i kamerman italijanske državne TV RAI "za ilegalni prelazak ruske granice" i ulazak na teritoriju RF transportnim vozilom ukrajinskih oružanih snaga 6. avgusta, sa ciljem da snime reportažu o upadu ukrajinskih trupa u Kursk, emitovanu 14. avgusta, a krivični postupak protiv njih pokrenut je tri dana kasnije po Krivičnom zakonu Ruske Federacije o nezakonitom prelasku državne granice.

ПРЕТИ ИМ ПЕТ ГОДИНА РОБИЈЕ: Москва издала потерницу за новинарем и камерманом Италијанске РАИ

Stefanija Batistini/Simone Traini, Foto

Od Regionalnog suda u Kursku, stigao je nalog za hapšenje u odsustvu. Traži se izručenje novinara kojima je određen "preventivni pritvor" na ruskoj teritoriji od trenutka hapšenja, ili ekstradicije, a s obzirom na to da se ne nalaze na ruskoj teritoriji, saopštenje je stiglo od agencije Interfaks.

U saopštenju Suda navodi se da je dvoje italijanskih novinara "uvršteno na listu najtraženijih u Rusiji i biće zadržani u pritvoru pre mogućeg suđenja i u slučaju ekstradicije". A MIP Rusije detaljno je objasnilo da su "materijali koje su objavili novinari iskrivili činjenice, okrećući stvarnost naglavačke".

U dokumentu, izdatom za hapšenje, stoji i obrazloženje da su "prešli ilegalno rusku granicu na vojnom vozilu ukrajinskih snaga, zajedno s neidentifikovanim licima, ušli u RF i stigli do grada Sudže, gde su snimili reportažu o proteklim borbama i stoga su "uvršteni na listu onih za kojima se traga u Rusiji. Odluka Suda još nije stupila na snagu i može se uložiti žalba", stoji na kraju saopštenja.

Dvoje novinara, Batistinijeva i snimatelj Traini odmah su, nakon što su otkrili da su pod istragom Moskve, napustili Ukrajinu, jer je rizik od toga da su mogli završiti u zatvoru u Moskvi bio veliki. A poziciju Batistinijeve pred Rusijom pogoršao je i intervju sa Iljom Ponomarevom, jednim od osnivača neonacističke grupe "Legija slobode Rusiji".

Iz Italije je u avgustu, nakon saznanja o optužnici Moskve, usledio protest MUP Antonija Tajanija, koji je potom sazvao ruskog ambasadora u Rimu Alekseja Paramonova da uruči zvanično protestnu notu, a sad je stigao posle zvanične poternice odgovor: - Italija nikada neće dopustiti zahtev Rusije za isporučivanje novinara, a i nisu jedini koji su prešli rusku granicu kao reporteri strane štampe i samo obavljali svoj posao.

Italijanski novinari, međutim, u snimljenoj reportaži pohvalili su se kao prvi strani novinari koji su ušli na rusku teritoriju "što je bilo nezamislivo samo koji mesec ranije". Ilegalno, ušlo je u raznim momentima još 12 stranih novinara. Tako se na listi ruskog Suda nalaze i novinar Dojče velea, Si-En-Ena, ukrajinske novinarke, a na koje je Rusija sada skrenula pažnju i izdala poternicu.

Pohvala lidera iz Kijeva

VIŠE puta nagrađivana prestižnim nagradama kao izveštač iz Ukrajine od početka rata, Stefanija Batistini dobitnica je međunarodne nagrade Flajano za televiziju, nagrade Bijađo Anjes, nagrade Marija Gracija Kutuli i Gvidarelo za autorsko novinarstvo. A pre svih, usledila je nagrada ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog "za hrabrost i posvećenost na terenu tokom rusko-ukrajinskog sukoba, dokumentujući uticaj rata na život stanovništva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URAĐENA ANALIZA ŠVAJCARSKE: Piksi održao sastanak sa igračima