"GOVORIM ISKRENO" Fico: Slovačka podržava članstvo Ukrajine u EU, ali ne i u NATO

Tanjug

07. 10. 2024. u 12:48

SLOVAČKI premijer Robert Fico izjavio je danas, tokom međuvladinog sastanka sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, da Slovačka stoprocentno podržava ulazak Ukrajine u EU, ali ne i u NATO.

ГОВОРИМ ИСКРЕНО Фицо: Словачка подржава чланство Украјине у ЕУ, али не и у НАТО

Foto: Profimedia

- Govorim iskreno - 'hladni' smo po pitanju članstva Ukrajine u NATO-u, ali vas podržavamo sto odsto u vezi sa EU. Vaše članstvo će za nas biti važno i značajno - rekao je Fico, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, Slovačka aktivno podržava dodeljivanje statusa članice EU Ukrajini.

- Biće zemalja u EU koje će želeti da proces pridruživanja Ukrajine EU ne bude tako brz. Mi nećemo biti takvi - rekao je Fico.

On je istakao zasluge Ukrajine u tom procesu.

- Mnogo zavisi od vas, od vaših reformi. Ali nećemo vam postavljati nikakve prepreke na putu - dodao je slovački premijer.

Fico je najavio da će Slovačka obezbediti hitne isporuke struje Ukrajini.

- Želimo da Ukrajina dobro prezimi. U slučaju nestašice struje, obezbedićemo hitne zalihe energije - rekao je on i dodao da Slovačka podržava ideju pridruživanja Ukrajine jedinstvenom energetskom sistemu EU.

- Na sledećem evropskom samitu želimo da predložimo sistemsko rešenje. Razumemo da je najveći deo vašeg energetskog sistema uništen, ali želimo da budemo sigurni da će to biti nadoknađeno. Imamo jedinstveno energetsko tržište u EU, neophodno je da se ono proširi i na vas - istakao je Fico.

On je dodao da Slovačka priprema novi paket humanitarne pomoći za Ukrajinu, koji će, kako je najavio, uključivati podršku ukrajinskom energetskom sistemu.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Pravovremeno lečenje slabovidosti kod dece uspešno u 98 odsto slučajeva: Dr Aleksandra Radojičić deli ključne savete kako prepoznati probleme