uživoRAT NA BLISKOM ISTOKU: IDF nastavlja sa napadima na sever Gaze; Novi udari Izraela i na Bejrut (FOTO/VIDEO)

Novosti online

05. 10. 2024. u 08:39 >> 23:30

SUKOB na Bliskom istoku se zahuktava, okolina glavnog grada Libana pogođena je od strane izraelskih bombi, dok se u novom saopštenju navodi da je likvidiran još jedan od lidera Hezbolaha.

РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: ИДФ наставља са нападима на север Газе; Нови удари Израела и на Бејрут (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Izraelski mediji: Sirene se oglašavaju na okupiranom Golanu

Izraelski mediji prenose da se sirene oglašavaju na okupiranom delu Golanske visoravni.

Takoše izvršena su dva vazdušna udara na južno predgrađe Bejruta.Izraelski vazdušni napadi oblasti u južnom predgrađu Bejruta, a to su Aerodromski put i Čuefat.

 

"U Gazi je isto kao tokom prvog dana rata"

Nasilni napadi potresaju sve delove severnog sektora Gaze.

- Upravo sada, veoma teško bombardovanje širom severne Gaze izgleda kao da su prvi dani agresije.-  navodi Šabat sa lica mesta.

Novi izraelski vazdušni udari pogodili su predgrađa Bejruta (FOTO/VIDEO)

Istovremeno, predgrađe Bejruta pogodio je IDF.

Pojavljuje se još jedan video koji prikazuje izraelsko bombardovanje predgrađa Bejruta u Libanu.

IDF nastavlja sa napadima (VIDEO)

Na društvenoj mreži Iks dele se fotografije i snimci trenutnik napada na severni pojas Gaze.

- IDF nastavlja svoju izuzetno nasilnu agresiju, ponavljajući scene koje nisu viđene godinu dana. Artiljerijsko granatiranje satima ne prestaje da gađa logor Džabalija, a mučenici i ranjenici zarobljeni su pod ruševinama u raznim oblastima severa. - prenosi se u ovoj Iks objavi.

Broj žrtava raste, desetine poginulo u napadima, kao i troje dece

Kako lokalni mediji prenose, broj žrtava konstanto raste.

Izveštavaju da je u najnovijim napadima na severu Gaze, troje dece poginulo, od kojih su uspeli da identifikuju samo dvoje.

Takođe navode da je nastradao u napadu i glumac Abu Suhaib Abu Šaban  nakon što je njegova kuća pogođena.

Pronađeno je još petoro u napadima u Bejt Lahiji i Džabaliji.

Uzastopno gađanje na istoku Bejt Lahije

Čuje se uzastopno gađanje na severu sektora Gaze, tačnije na istoku Bejt Lahije, a uskoro će se čuti i zvuk izraelskih vojnih vozila, prenose palestinski mediji.

Izrael ciljao na novinare i vozila hitne pomoći u severnoj Gazi (VIDEO)

Na društvenoj mreži Iks, kruži snimak trenutka kada su Izraelske snage ciljale na novinare i vozila hitne pomoći u severnoj Gazi.

Dron je direktno otvorio vatru na njih.

- Izraelske okupacione snage su upravo gađale mene i moje kolege dok smo bili na putu da izveštavamo bombardovanje. Bili smo u našim kolima, na kojima jasno piše „štampa“, oni se spremaju za nešto veliko na severu. - rekao je novinar Hosam Šabat sa lica mesta.

IDF kaže da je napao komandno-kontrolno mesto Hamasa u okviru bivše baze UNRVA

IDF kaže da je izveo "ciljani“ vazdušni napad na operativce u komandno-kontrolnom centru Hamasa u okviru bivše baze UNRVA u Džabaliji na severu Pojasa Gaze.

Prema vojnom saopštenju, Hamas je koristio objekat za planiranje i pokretanje napada na Izrael i izraelske snage u Gazi.

U saopštenju se navodi da je IDF preduzeo "neke mere da smanji civilne žrtve".

IDF izdaje naređenja za evakuaciju u oblastima južnog predgrađa Bejruta uoči neminovnih udara

IDF poziva libanske civile u blizini tri zgrade u južnom predgrađu Bejruta, uporištu Hezbolaha poznatom kao Dahije, da se evakuišu odmah uoči vazdušnih napada.

Pukovnik Adrae, portparol IDF-a na arapskom jeziku, uz najavu objavljuje mape koje pozivaju civile da se distanciraju najmanje 500 metara od lokacija.

IDF je poslednjih dana izdao nekoliko naređenja za evakuaciju određenih lokacija u Dahiji uoči vazdušnih napada na infrastrukturu Hezbolaha.

Jedna osoba poginula u izraelskom granatiranju severa Gaze

Civilna odbrana Pojasa Gaze saopštila je da je izraelski napad pogodio kuću porodice Afana u Bir al-Najahu, na severu Gaze.

Rečeno je da su njegove ekipe iz ruševina izvukle jednu osobu koja je poginula u napadu, ističući da su druge još uvek zarobljene u olupini zgrade.

Izraelska vojska napada severnu Gazu

Arapski mediji prenose da izraelska vojska pojačava vazdušne napade na  nekoliko lokacija širom severne Gaze intenzitetom koji nije primećen u poslednje vreme.

Najmanje 30 salvi je pogodilo Bejt Hanun, Bejt Lahiju i Džabaliju, što je izazvalo masivno raseljavanje i hitnu evakuaciju.

Detalji još uvek nisu poznati, izveštaji se očekuju.

Stanovnici Gaze pozvani da se evakuišu

Izraelska vojska izdala je u subotu nova naređenja za evakuaciju stanovnika Gaze dok je izvodila napade koji su rezultirali velikim brojem žrtava, uključujući mrtve i ranjene, u različitim oblastima širom Pojasa.

Više od 100 ranjenih stiglo u izraelsku bolnicu

Izraelski medij Vala citirao je zvaničnike bolnice Ziv u Safedu, u Isrealu, koji su rekli da je 110 ranjenih ljudi, uključujući vojnike, stiglo tamo na lečenje poslednjih dana.

Otkako je Izrael započeo intenzivnu kampanju bombardovanja Libana pre skoro dve nedelje, Hezbolah je takođe pojačao svoje napade na Izrael, lansirajući rakete, projektile i bespilotne letelice dublje i češće u svoju teritoriju.

Međutim, najave civilnih žrtava u Izraelu su retke, dok je više od 2.000 Libanaca ubijeno u izraelskim napadima, prema libanskom ministarstvu zdravlja.

Izraelska vojska saopštila je da je Hezbolah danas na svoju teritoriju ispalio više od 100 projektila.

Hezbolah nastavlja napade na Izrael

U saopštenju objavljenom na svom zvaničnom Telegram kanalu, libanska grupa kaže da je izvela svoj 15. napad tog dana na Izrael.

U njemu se navodi da je raketnim salvom gađao "skup izraelskih neprijateljskih vojnika" na "lokaciji Džal al Deir" izraelske vojske.

Ranije je izraelska vojska saopštila da je danas više od 100 projektila ispaljeno iz Libana na teritoriju Izraela.

Netanjahu: "Izraelska vojska uništila veći deo arsenala Hezbolaha"

Izraelska vojska je uspela da uništi veliki deo Hezbolahovog arsenala i da preokrene tok rata, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Izraelski vojnici takođe uništavaju tunele grupe blizu granice između Izraela i Libana, rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju.

- Iako još nismo završili otklanjanje pretnje, jasno smo promenili tok rata i ravnotežu rata - dodao je on.

Navedeni cilj Izraela je da dozvoli povratak desetina hiljada izraelskih civila u njihove kuće na severu zemlje.

Irski predsednik kritikuje Izrael

Irski predsednik Majkl Higins kritikovao je Izrael zbog zahteva i pretnji premeštanjem mirovnih snaga UN, UNIFIL, iz južnog Libana.

- Nečuveno je da su izraelske odbrambene snage IDF zapretile ovim mirovnim snagama i tražile da ih nateraju da evakuišu sela koja brane. Zaista, Izrael zahteva da ceo UNIFIL koji deluje pod mandatima UN ode -  rekao je Higins u saopštenju.

Više o tome OVDE

"Sada je prelomna tačka rata na Bliskom istoku"

Bivši ministar odbrane i direktor CIA Leon Paneta izjavio je danas da je sada prelomna tačka rata na Bliskom istoku i da će buduće akcije pokazati da li će doći do neposrednog totalnog rata.

-Biće teških razgovora sa svih strana, ali važno je šta se dešava u vojnom smislu i da li Izrael može da ograniči svoj odgovor ili ne može, rekao je Paneta i dodao da će ukoliko Izrael bude odgovorio, da će odgovoriti i Iran, preneo je list Hil.

Porodice zarobljenika protestuju ispred kuće izraelskog predsednika

Na video snimku koji je na društvenim mrežama podelio izraelski javni servis Kan vidi se grupa demonstranata, neki od njih su članovi porodica onih koje je Hamas zarobio u Gazi od 7. oktobra prošle godine, kako demonstriraju ispred kuće izraelskog predsednika Isaka Hercoga u Tel Avivu.

Na snimku se vidi kako drže transparente i znakove i viču preko zvučnika dok policija interveniše i pokušava da oduzme zvučnike.

- Ranije smo izveštavali o izjavi Hercoga u kojoj se obećava da će Izrael učiniti sve što može da obezbedi bezbedan povratak zarobljenika, izjave koje su naišle na gluve uši u izraelskoj javnosti. - pišu lokalni mediji.

Hezbolah medijske izveštaje naziva „bezvrednim glasinama“

Kancelarija za medije Hezbolaha izdala je saopštenje u kojem se navodi da su izveštaji koji se pozivaju na izvore unutar grupe o "sudbini zvaničnika Hezbolaha bezvredne glasine".

Grupa je istakla da su validne samo izjave koje je izdala njihova kancelarija za medije.

Komentari Hezbolaha usledili su nakon što su medijske organizacije, citirale bezbednosne izvore unutar grupe rekavši da je izgubila kontakt sa zamenikom šefa Hašemom Safiedinom od teškog izraelskog napada u petak na južno predgrađe Bejruta.

Nije bilo jasno da li se grupa pozivala na ovaj izveštaj.

Francuska domaćin konferencije pomoći Libanu

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će Francuska ovog meseca biti domaćin međunarodne konferencije koja će pomoći u prikupljanju humanitarne pomoći za Liban i jačanju bezbednosti u južnom delu zemlje.

- U narednih nekoliko nedelja održaćemo konferenciju za pružanje humanitarne pomoći, podršku međunarodnoj zajednici i podršku libanskim oružanim snagama u jačanju bezbednosti, posebno u južnom Libanu - rekao je Makron.

Izraelska vojska ublažava ograničenja okupljanja

Izraelska vojska je ublažila ograničenja okupljanja u određenim oblastima, navodi se u saopštenju.

Od večeras u 20 časova po lokalnom vremenu biće dozvoljena okupljanja do 2.000 ljudi u oblasti Tel Aviva, kao i u naseljima na severnoj okupiranoj Zapadnoj obali i blizu ograde sa Gazom, između ostalih lokacija.

Pre ove direktive bila su dozvoljena samo okupljanja do 1.000 ljudi.

Vojnik ozbiljno povređen nakon što se Hamvi prevrnuo u južnom Libanu

Vojnik IDF-a iz 36. divizije teško je ranjen nakon što se juče prevrnuo hamvi u kojem se nalazio tokom operacija u južnom Libanu.

IDF kaže da je vojnik odveden u bolnicu na lečenje.

U Safedu i okolini oglasila se raketna upozorenja

Dolazne raketne sirene su aktivirane u severnom gradu Safedu i nizu susednih zajednica.

Hezbolah saopštio da lansira rakete na odbrambenu kompaniju na severu Izraela

Hezbolah kaže da je lansirao rakete na odbrambenu kompaniju na severu Izraela, što je najnoviji napad nakon što je Izrael intenzivirao napade prošle nedelje.

Grupacija koju podržava Iran navela je u saopštenju da je lansirala "raketnu salvu" prema "kompaniji vojne industrije" istočno od Akre.

"Izraelska vojska će napasti Hezbolah bez predaha"

Herzi Halevi, načelnik generalštaba izraelske vojske, obećao je da neće biti popuštanja u vojnim napadima na Hezbolah u Libanu.

- Moramo nastaviti da vršimo pritisak na Hezbolah i pravimo dodatnu i stalnu štetu neprijatelju, bez ustupaka i bez predaha -  rekao je general-pukovnik Halevi u saopštenju.

Detalji o evakuacijama iz Libana:

  • Jedanaest japanskih državljana i pet stranih državljana otišlo je iz Libana u Jordan vojnim transportnim avionom, dok ih je ostalo oko 50.
  • Holandija je poslala vojni avion za repatrijaciju državljana iz Libana putem dva leta.
  •  Poljski avion sa nekoliko desetina Poljaka i državljana drugih zemalja koji su želeli da napuste Liban sleteo je u Varšavu.
  • Portugal je savetovao da ne putuju u Liban, koji je pomogao u evakuaciji malog broja portugalskih državljana koji tamo žive.
  • Rumunija je evakuisala 69 državljana vojnim avionom sa više od 1.100 rumunskih državljana i njihovih porodica registrovanih u Libanu.
  • Rusija je počela evakuaciju građana, a lokalni mediji navode da oko 3.000 Rusa i građana Zajednice nezavisnih država želi da ode.
  • Slovačka je poslala vojni avion da preleti Slovačke i druge građane na Kipar.
  • Južna Koreja saopštila je da je vojni avion evakuisao 97 građana i članova porodica iz Libana.
  • Španija kaže da planira da pošalje dva vojna aviona da evakuišu čak 350 građana iz Libana.
  • Turska kaže da je spremna za moguću evakuaciju oko 14.000 Turaka vazdušnim i morskim putem i da radi sa oko 20 zemalja na evakuaciji svojih građana.
  • Britanija je iznajmila ograničen broj letova za građane da napuste Liban, ponavljajući savet da se odmah evakuišu.
  • SAD su naredile desetine vojnika raspoređenih na Kipar da pomognu u pripremi scenarija kao što je evakuacija Amerikanaca iz Libana.

Izrael nije dao garancije Bajdenu da neće gađati nuklearna postrojenja u Iranu

Izrael nije dao uveravanja Bajdenskoj administraciji da ciljanje iranskih nuklearnih objekata nije na stolu u znak odmazde za napade iranskih balističkih raketa ranije ove nedelje, rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta za Si-En-En u petak.

Više o ovoj temi.

Arakči upozorio izraelski režim da više ne iskušava Iran

Šef iranske diplomatije Abas Arakči danas je upozorio izraelski režim da više ne iskušava Iran.

- Naš odgovor na bilo kakvu izraelsku agresiju biće snažniji i oštriji -  kazao je on na pres konferenciji u sirijskoj prestonici Damasku posle susreta sa predsednikom Bašarom al-Asadom, prenela je iranska novinska agencija Mer.

Iranski zvaničnik je kazao da je imao konstruktivne razgovore sa predsednikom Sirije, kao i da su postigli veoma dobre sporazume i koordinaciju radi nastavka borbe sa zločinima "cionističkog režima".

- Moja poruka sa puta u Damask i Bejrut je da će Iran podržati otpor pod bilo kojim okolnostima - istakao je Arakči.

On je dodao da će avion sa humanitarnom pomoći za narod Libana sutra stići u Siriju.

Šef iranske diplomatije je ranije danas razgovarao sa sirijskim predsednikom i premijerom, kao i sa svojim sirijskim kolegom.

Arakči je u Damask doputovao iz libanske prestonice Bejruta gde je juče razgovarao sa predsednikom libanskog parlamenta Nabihom Berijem.

Komesar za izbeglice UN: Liban se bori sa užasnom krizom

Liban se bori sa užasnom krizom dok se nastavlja bombardovanje izraelskih snaga, izjavio je danas visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

- Upravo sam sleteo u Bejrut u trenutku dok je Liban suočen sa strašnom krizom - napisao je on na platformi Iks.

Grandi je dodao da su stotine hiljada ljudi ostavljene bez osnovnih sredstava, ili raseljene zbog izraelskih vazdušnih udara, prenosi Si-En-En.

Zvaničnik UN je naveo da je doputovao u libansku prestonicu u znak solidarnosti sa ugroženima i kako bi podržao humanitarne napore, kao i da bi apelovao na veću međunarodnu pomoć.

Prema podacima libanskih zvaničnika, čak milion ljudi je raseljeno proteklih nedelja u Libanu dok Izrael pojačava vojnu kampanju protiv pokreta Hezbolah.

Više od 1.400 ljudi je ubijeno, a 7.500 ranjeno u tim napadima, navelo je libansko ministarstvo zdravlja.

Ko je Hašem Safiedin?

Potencijalni naslednik ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha nije u kontaktu od petka, nakon izraelskog vazdušnog napada za koji se navodi da ga je gađao.

Ali ko je zapravo Safiedin?

Ubistvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha u vazdušnim napadima u predgrađu Bejruta skrenulo je pažnju na čoveka koji se smatra njegovim naslednikom - Hašema Safiedina.

Kao šef izvršnog saveta Hezbolaha i Nasralahov rođak, bio je spreman da postane sledeći generalni sekretar pokreta. Obojica su se pridružila Hezbolahu u ranim danima organizacije.

Rođen 1964. godine u južnom selu Deir Kanoun en-Nahr, u blizini Tira, Safiedin je studirao teologiju zajedno sa Nasralahom u dva glavna centra šiitskog verskog učenja – iračkom gradu Nadžafu i Komu, u Iranu.

Safiedin potiče iz ugledne šiitske porodice koja je stvorila verske naučnike i libanske parlamentarce, dok njegov brat Abdulah služi kao predstavnik Hezbolaha u Iranu.

Safiedin ima svoje bliske veze sa Iranom, njegov sin Reda je oženjen ćerkom Kasema Sulejmanija, najvišeg iranskog generala ubijenog u američkom napadu 2020.

Više o njemu pročitajte OVDE!

Evo rezimea najnovijih dešavanja:

  • Hezbolah od petka nema kontakt sa Hašemom Safiedinom, koji se naširoko reklamira kao sledeći vođa grupe.
  • U izraelskim napadima na Liban u petak ubijeno je 25 ljudi, a ranjeno 127, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.
  • Izraelska vojska se sprema za napade velikih razmera na Iran, Liban i Gazu, javila je javna televizija Kan i drugi izraelski mediji.
  • Izraelska vojska saopštila je da je ubila dva borca iz brigade Kasam, naoružanog krila Hamasa, koji deluje u Libanu.
  • Izraelska vojska privela je više od 25 ljudi u nizu racija širom okupirane Zapadne obale u protekla 24 sata.
  • Sirijska državna novinska agencija SANA kaže da se protivvazdušna odbrana suočila sa "neprijateljskim ciljevima na nebu sela zapadnog Homsa".
  • Propalestinski demonstranti okupili su se u centru Londona dok se organizuju događaji povodom obeležavanja prve godišnjice rata u Gazi, protesti se održavaju i u Italiji i Francuskoj.

Viralni snimak rakete koja pogađa tačno iznad čoveka koji snima

Snimak objavljen na društvenim mrežama pokazuje udar rakete Hezbolaha u severnom arapskom selu Deir al-Asad ranije danas.

-Savršen primer zašto kada se oglase raketne sirene, treba da tražite sklonište. - napisao je vojni dopisnik Emanuel Fabijan na mreži Iks.

Video prikazuje nekoliko presretanja na nebu, pre nego što je jedna raketa pogodila krov stambene zgrade, direktno iznad osobe koja snima.

U napadu su lakše povređene tri osobe.

Gordin: Pozicija naše kopnene operacije ovde je značajan korak ka bezbednom povratku stanovnika severa

Načelnik Severne komande IDF, general-major Ori Gordin održao je u petak procenu sa trupama u južnom Libanu, saopštava vojska.

- Tamo gde se nalazimo možemo da gledamo prema pograničnim zajednicama. Pozicija naše kopnene operacije ovde je značajan korak ka bezbednom povratku stanovnika severa u njihove domove, ka boljoj godini od prethodne - navodi IDF kako je Gordin rekao vojnicima.

General se sastao sa komandantom brigade Golani pukovnikom Adijem Gonenom i njegovim snagama koje poslednjih dana deluju u libanskim selima u blizini granice.

Hiljade ljudi marširaju u Parizu u znak solidarnosti sa Palestincima i Libancima

Nekoliko hiljada ljudi šeta Parizom, pokazujući solidarnost sa palestinskim narodom. Oni pozivaju Izrael da prekine svoj rat protiv Gaze, ali ljudi su tu i zbog Libanaca dok ti napadi Izraela na njihovu zemlju eskaliraju.

U Francuskoj postoji veoma velika libanska zajednica i Liban ima istorijske veze, kako je izjavio francuski premijer ranije ove nedelje tokom obraćanja parlamentu i pozivao na smirenost.

Meštani Pariza govore da su frustrirani što sukob traje skoro godinu dana i osećaju da međunarodna zajednica jednostavno ne čini ništa.

Oni smatraju da Francuska ne čini dovoljno da zaštiti civile i ljude koji zaista pate.

Sirijski predsednik i šef iranske diplomatije o strateškim odnosima dve zemlje

Sirijski predsednik Bašar al-Asad i šef iranske diplomatije Abas Arakči danas su razgovarali o strateškim odnosima dve zemlje, kao i njihovom značaju pred izazovima i opasnostima koje predstavljaju pretnju po region. Kako je naglašeno, pretnju prvenstveno predstavljaju kontinuirana izraelska okupacija arapskih zemalja, kao i svakodnevni izraelski zločini ubistava i destrukcije protiv civila koje Izrael čini u Libanu, na palestinskim teritorijama i u Siriji, prenela je agencija Sana. Predsednik al-Asad naglasio je da je otpor protiv svih vidova okupacije, agresije i masovnih ubistava, legitimno iransko pravo koje je ojačano podrškom naroda. Kako se navodi, iranski odgovor na ponovljene napade Izraela na narode i suverenitet zemalja regiona je snažan.

Više o tome OVDE

Rim zaključan zbog propalestinskog marša, u Torinu protest zabranjen

Italijanska prestonica danas je pod specijalnim merama bezbednosti zbog propalestinskog marša koji je formalno zabranjen, a policija je raspoređena na glavnim kontrolnim punktovima u gradu radi pojačane kontrole. Među preduzetim merama su i kontrole na železničkim stanicama i naplatnim rampama na auto-putevima, dok je specijalni bezbednosni sistem sa koncentričnim krugovima postavljen na području oko trgova Pjacale Ostiense i Porta San Paolo gde je protestni skup zakazan, prenela je agencija Ansa. Uprkos zabrani skupa, očekuje se da će se okupiti oko 30.000 učesnika, prenosi Roma Tudej . U međuvremenu, policija je u Torinu danas zabranila propalestinske demonstracije zakazane za 7. oktobar, povodom godišnjice napada palestinskog pokreta Hamas na Izrael, uz obrazloženje da se datum skupa mora promeniti i da se njegovi učesnici ne smeju kretati već biti na jednom mestu.

Ujedinjeni Arapski Emirati isporučili 40 tona medicinske pomoći Libanu


Avion sa 40 tona hitne medicinske pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) danas je sleteo u Liban, saopštio je zvaničnik libanskog ministarstva zdravlja. Pomoć je isporučena u okviru humanitarne kampanje "UAE stoje uz Liban", koju su Emirati danas pokrenuli u znak podrške Libanu, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova UAE, preneo je Si-En-En.

- Avion sa medicinskom pomoći odražava humanitarne napore i posvećenost koju UAE ulažu u znak podrške narodu Libana i pokazuje bliske bratske odnose između dve nacije, posebno imajući u vidu ovakve nevolje - saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako su dodali, UAE će poslati Libanu pomoć vrednu 100 miliona dolara. U saopštenju se navodi i da su Ujedinjeni Arapski Emirati ranije izrazili duboku zabrinutost zbog rastuće eskalacije u Libanu, kao i zbog posledica koje će ovo opasno širenje sukoba imati po regionalnu stabilnost.

Potez Ujedinjenih Arapskih Emirata usledio je nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken juče najavio humanitarnu pomoć SAD u vrednosti od skoro 157 miliona dolara u znak podrške stanovništvu pogođenom konfliktom u Libanu i regionu.

Prema podacima libanskog kriznog centra, proteklih nedelja raseljeno je čak milion ljudi u Libanu nakon što je Izrael pojačao svoju vojnu kampanju protiv libanskog pokreta Hezbolah.

Ova cifra uključuje više od 200.000 ljudi, mahom Libanaca i Sirijaca, koji su pobegli preko granice u Siriju, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

 

"Nedavni napadi Izraela pokazuju da se infiltrirao u Hezbolah"

Politički analitičar Marvan Bišara kaže da gubitak kontakta Hezbolaha sa svojim liderom Hašemom Safiedinom pokazuje da je Izrael u stanju da toj grupi "nanese udarac jedan za drugim“.

- Takođe je značajno to što dokazuje da postoji kršenje obaveštajnih službi kada je u pitanju Hezbolah, omogućavajući Izraelu da locira i napada jednog za drugim lidera - rekao je on.

- Od nameštanja i detonacije komunikacionih uređaja i ubistva jednog lidera Hezbolaha do drugog, pa sve do Hasana Nasralaha i sada očigledno njegovog naslednika, podvlači da ili Izrael dobija pomoć ili se infiltrirao u Hezbolah na razne načine digitalno, elektronski ili možda sa ljudskim resursima - dodao je.

Izrael: Najmanje 12 Palestinaca ubijenih u vazdušnom napadu Tulkarem su bili teroristi

IDF i Šin Bet kažu da su identifikovali najmanje 12 terorističkih operativaca među poginulima u napadu borbenih aviona u četvrtak uveče u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali.

Udar je bio usmeren na visokog komandanta Hamasa Zahija Jasera ​​Abd al-Razeka Ufija, koji je planirao veliki teroristički napad na godišnjicu masakra 7. oktobra, navodi vojska.

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave prijavilo je 18 mrtvih u napadu, uključujući osmogodišnju i sedmogodišnju braću i sestre Karama i Šam Abu Zahra.

Prema IDF-u, potvrđeno je da su najmanje 12 ubijenih u napadu pripadnici terorističkih grupa Hamas i palestinski Islamski džihad.

Dve terorističke grupe su takođe objavile smrt nekoliko operativaca u napadu.

25 raketa ispaljeno na Galileju iz Libana

Baraž od oko 25 raketa je nedavno ispaljen iz Libana na oblast Karmiel u Galileji, aktivirajući sirene u nekoliko gradova, navodi IDF.

Neke od raketa su presretnute, a ostale su pogodile otvorena područja, navodi vojska. Za sada nema izveštaja o povređenima u napadu.

Od jutros je iz Libana na sever Izraela ispaljeno najmanje 110 raketa.

Kina evakuisala 215 državljana iz Libana

Kina je saopštila da je evakuisala 215 svojih državljana iz Libana.

Nekoliko zemalja je pokrenulo operacije uklanjanja svojih državljana iz Libana nakon kopnenih napada, uključujući Rusiju, Francusku, Španiju, Nemačku i Veliku Britaniju.

- Do sada je 215 kineskih državljana bezbedno evakuisano iz Libana u dve grupe po organizaciji i dogovoru kineske vlade - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Pekinga datom AFP-u.

- Kineska ambasada u Libanu nastavlja da obavlja svoju misiju u Libanu i nastaviće da pomaže tamošnjim kineskim građanima u preduzimanju bezbednosnih mera - dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo nije saopštilo gde su odvedeni evakuisani kineski državljani.

Hezbolah izgubio kontakt sa predsednikom izvršnog veća

Libanski bezbednosni izvor rekao je za Al Džaziru da je Hezbolah izgubio kontakt sa predsedavajućim svog izvršnog veća Hašemom Safiedinom od prošlog petka.

Izvor je rekao da je Safiedin bio u podzemnom štabu kada je bio meta izraelskog vazdušnog napada u oblasti Marija.

Za sada nema više detalja.

Jedna osoba poginula, tri povređene u napadu izraelskih dronova u blizini Hame

Sirijska radio stanica izveštava da je izraelski dron u napadu na automobil u centralnoj Siriji ubio jednu osobu, a tri ranio.

I dalje nema detalja ko je bio meta vazdušnog napada u blizini centralnog grada Hame, o čemu je preneo radio Šam FM, dok drugi izveštaji ukazuju da je to bio napad sirijskih pobunjenika.

Za sada nema komentara izraelske vojske.

Izrael redovno izvodi vazdušne napade u delovima ratom zahvaćene Sirije pod kontrolom vlade, iako ih retko priznaje. Međutim kada se prizna, uglavnom su mete grupe koje podržavaju Iran ili su u pitanju pošiljke oružja Hezbolaha.

IDF: Mete nedavnog talasa vazdušnih napada u Bejrutu su bile obaveštajne lokacije Hezbolaha

IDF kaže da je nedavno izveo talas vazdušnih napada na lokacije Hezbolahovih obaveštajnih službi u libanskoj prestonici Bejrutu.

U Bejrutu je tokom noći izvršeno još nekoliko udara, koji su, prema vojsci, gađali skladišta oružja, komandne prostorije i drugu infrastrukturu.

IDF kaže da je preduzela korake za ublažavanje štete civilima u napadima, uključujući korišćenje "precizne municije", vazdušno osmatranje i izdavanje naređenja za evakuaciju.

U međuvremenu, oko 60 raketa ispaljeno je ranije danas na severni Izrael u dva baraža na Galileju, saopštio je IDF.

Mnoge rakete su presretnute, ali su neke pogodile Karmiel i Deir al-Asad, lakše su ranile tri i nanele štetu.

IDF: Dva borca Hamasa ubijena u Libanu

Izraelske snage saopštile su da su ubile dva borca iz brigada Kasam, naoružanog krila Hamasa koji deluje u Libanu.

Izraelska vojska je po imenu Muhamed Husein Ali al-Mahmud, za koga se navodi da je služio kao izvršni organ grupe u Libanu, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

Said Ala Naif Ali, pripadnik Hamasovog vojnog krila u Libanu, takođe je ubijen u izraelskoj operaciji tokom noći u subotu, navodi se u saopštenju.

Brigade Kasam potvrdile su smrt dva svoja borca nakon izraelskih vazdušnih udara u Libanu, ali su dale različita imena za njih: Mohamed Husein Al-Luiz i Said Atala Ali.

Izraelska vojska uništila 814 džamija, 3 crkve, 19 groblja

Izraelska vojska uništila je 814 džamija, tri crkve i 19 groblja tokom godine napada na Gazu, saopštilo je regionalno ministarstvo vera.

U napadima je oštećeno još 148 džamija, navodi se, dodajući da je procenjena finansijska cena štete na imovini ministarstva 350 miliona dolara.

Ministarstvo je saopštilo da je izraelska vojska kriva i za skrnavljenje grobova, ekshumaciju tela i činjenje nasilja nad onima koji su umrli, kao što je krađa njihovih ostataka i sakaćenje.

Pored toga, uništeno je 11 administrativnih i obrazovnih objekata pod njegovom nadležnošću, što čini 79 posto takvih struktura u Gazi.

Ministarstvo je dodalo da su izraelske snage ubile 238 svojih zaposlenih i pritvorile 19 drugih tokom kopnenih ofanziva na toj teritoriji.

Makron: "Danas je prioritet da se vratimo političkom rešenju"

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na obustavu isporuke oružja Izraelu, koji je kritikovan zbog vođenja rata u Gazi.

- Mislim da je danas prioritet da se vratimo političkom rešenju, da prestanemo da isporučujemo oružje za borbu u  Gazi-  rekao je Makron za Frans Inter, dodajući da Francuska ne šalje oružje Izraelu.

Kanadski premijer poziva građane da napuste Liban, već 1000 evakuisano

Premijer Džastin Trudo pozvao je kanadske građane koji su još u Libanu da se prijave za specijalne letove za evakuaciju, koji su već pomogli da više od 1.000 ljudi ode.

Kanada ima 6.000 prijavljenih za odlazak, a zvaničnici pokušavaju da dođu do još 2.500 tokom vikenda, rekao je zvaničnik u Trudoovom kabinetu, a prenosi Rojters. Zvaničnik je dodao da se dodaje još letova za ponedeljak i utorak.

- Još uvek imamo mesta u avionima koje organizuje Kanada. Podstičemo sve Kanađane da zauzmu mesta u ovim avionima i napuste Liban dok mogu -  rekao je Trudo na samitu lidera zemalja francuskog govornog područja u Francuskoj.

Više izraelskih napada u predgrađu Bejruta

Pre sat vremena desilo se nekoliko vazdušnih napada na južna predgrađa Bejruta.

Proteklih sati jedan udar je pogodio u blizini aerodroma, a prenosi se da je još jedan projektil pušten u blizini tima hitne pomoći kako bi ih sprečio da dođu na mesto većeg udara.

Višestruki napadi pogodili su oblast Burž al-Barajneh, koja se nalazi unutar južnog predgrađa.

Lokalni mediji prenose da je sivi sloj dima prekriva celu oblast i da je "sve više razaranja i da je jasno da će se kompletni blokovi uništavati jedan za drugim".

- Juče, samo tokom noći, bilo je 13 napada. Od jutros su bila najmanje tri vazdušna udara i dva udara bespilotnih letelica. Nismo sigurni u broj žrtava jer nije bezbedno ući, a bolničari su sprečeni da dođu do pogođenih područja. Zvuk dronova postaje deo životne sredine. - prenosi novinar sa lica mesta za Al Džaziru.

Hašem Safiedin, koji je trebalo da bude izabran za novog vođu libanske militantne grupe Hezbolah, nedostupan je od petka, rekao je danas libanski bezbednosni izvor 

Tri libanska bezbednosna izvora rekli su da spasioci ne mogu da priđu lokaciji u južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, koja je bombardovana u petak jer su se nastavili izraelski vazdušni napadi.

Izvori su naveli da se sumnja da je Safiedin ubijen u napadu na južno predgrađe Libana u petak.

Foto Vikipedia/Khamenei.ir

 

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći u petak u velikom vazdušnom napadu na Bejrut gađala štab obaveštajne službe Hezbolaha.

Njujork tajms i američki portal Aksios objavili su da je meta izraelskog napada na Bejrut bio Hašem Safiedin koji bi trebalo, kako se pretpostavlja, da bude izabran za novog vođu Hezbolaha nakon što je Hasan Nasralah ubijen u izraelskom napadu na Bejrut 27. septembra.

Službe hitne pomoći reaguju na izveštaje o raketnim udarima u Deir al-Asadu, Karmiel

- Lekari odgovaraju na izveštaje o raketnim udarima u Deir al-Asadu i Karmielu na severu Izraela, nakon baraža iz Libana.

- Pogođeni su stambeni objekti u oba grada, prema snimcima sa lica mesta objavljenim na društvenim mrežama.

- Brojna presretanja Gvozdene kupole takođe su prijavljena u tom području.

IDF planira „ozbiljan i značajan“ odgovor na napad iranskim balističkim projektilima

- Vojska Izraela kaže da je pogodila komandni centar Hezbolaha u džamiji u južnom Libanu - javlja Tajms of Israel.

- Vojska Izraela pozvala Palestince da evakuišu delove centralne Gaze

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da nijedna administracija nije pomogla Izraelu više od njega 

- Američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da Izrael još nije odlučio kako će odgovoriti na napad iranskih balističkih raketa, ali je sugerisao da bi trebalo da se uzdrži od napada na iranska naftna postrojenja - prenosi Tajms of Izsrael.

- Da sam na njihovom mestu, razmišljao bih o drugim alternativama osim udara na naftna polja - rekao je Bajden tokom retkog pojavljivanja na dnevnom brifingu za štampu u Beloj kući.

Ranije ove nedelje, Bajden je rekao da se protivi da Izrael gađa i iranska nuklearna mesta.

Najnovija Bajdenova izjava usledila je dan nakon što je rekao da je ideja o izraelskom napadu na iranska naftna nalazišta „u diskusiji“, uzrokujući skok cena nafte usred straha od iznenadnog šoka globalne ponude.

Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool

 

- Mislim da bi to ipak bilo malo - rekao je tada Bajden, dodajući da će Izrael na kraju doneti sopstvene odluke o tome kako da odgovori na masovni raketni napad Irana.

Nekoliko sati kasnije, rekao je ''Znam da ne pregovaram u javnosti'' na pitanje da li je pozvao Izrael da ne napada iransku naftnu infrastrukturu.

Uprkos Bajdenovim komentarima, u izveštajima jevrejskih medija navodi se da je odgovor Izraela blisko koordinisan između Vašingtona i Jerusalima.

U međuvremenu, bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je da veruje da bi Izrael trebalo da udari iranska nuklearna postrojenja kao odgovor na nedavnu raketnu baraž Islamske Republike.

Bivši predsednik, govoreći na predizbornom događaju u Severnoj Karolini, osvrnuo se na pitanje postavljeno Bajdenu ove nedelje o mogućnosti da Izrael cilja na iranski nuklearni program.

Foto: Tanjug Ap

 

- Pitali su ga šta mislite o Iranu, da li biste udarili Iran? A on kaže: „Sve dok ne pogode nuklearne stvari.“

- To je stvar koju želite da pogodite, zar ne? - Tramp je rekao na događaju u stilu gradske kuće u Fajetvilu, u blizini velike američke vojne baze.

- Mislim da je u tome pogrešio“, rekao je Tramp, odgovarajući na pitanje učesnika o ovom pitanju.

- Zar to nije ono što bi trebalo da pogodiš? Mislim, to je najveći rizik koji imamo, nuklearno oružje.

- Kada su mu postavili to pitanje, odgovor je trebalo da bude, prvo udari nuklearno, a kasnije da brine o ostalom - dodao je Tramp.

- Ako će to da urade, uradiće to. Ali saznaćemo kakvi god da su njihovi planovi - rekao je Tramp.

Iran je u utorak pokrenuo ogromnu baraž balističkih projektila na Izrael, šaljući milione Izraelaca u skloništa za bombe u drugom direktnom napadu Irana na Izrael, nakon prethodnog napada u aprilu. Određena šteta je načinjena izraelskim vazdušnim bazama, iako je ID rekao da je to „neefikasno“. Jedan Palestinac na Zapadnoj obali je ubijen od gelera, a dva Izraelca su ranjena.

Iran je rekao da je napad bio odgovor na izraelsko ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i visokog generala IRGC-a, kao i na navodno ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u eksploziji u Teheranu u julu.

Upitan u petak da li misli da premijer Benjamin Netanjahu odbija diplomatske sporazume u Gazi i Libanu kako bi uticao na predstojeće predsedničke izbore, Bajden je odgovorio:

- Nijedna administracija nije pomogla Izraelu više od mene. Nijedna, nijedna, nijedna, i mislim da bi Bibi to trebalo da zapamti - kazao je Bajden, prenosi Tajms of Israel.

- Što se tiče toga da li pokušava da utiče na izbore, ili... ne znam, ali ne računam na to - dodao je Bajden.

Bajden je rekao da pretpostavlja da će razgovarati sa Netanjahuom kada Izrael odluči kako želi da odgovori Iranu. Njih dvojica nisu razgovarali oko šest nedelja, a predsednik je dan ranije rekao da nisu razgovarali „jer trenutno nema akcije“.

Drugi novinar u petak je sugerisao Bajdenu da ne može da utiče na Izrael. Predsednik je odbacio ovu premisu, rekavši da redovno dobija brifinge i da je njegov tim u stalnom kontaktu sa izraelskim kolegama.

- Praznici su... Oni neće odmah doneti odluku. I tako, sačekaćemo da vidimo kada žele da razgovaraju - dodao je on.

Upitan ponovo da li je Izrael poslušao savet njegove administracije, Bajden je odgovorio naglašavajući svoj predlog sporazuma o taocima u Gazi iz maja, koji nije uspeo. Američki zvaničnici okrivili su Hamas što je odbio da se angažuje na tom predlogu u poslednjih nekoliko nedelja, a Njujork tajms je u petak izvestio o proceni američkih obaveštajnih službi da je vođa terorističke grupe Jahja Sinvar postao sve fatalističkiji i neprihvatljiviji za dogovor.

- Ono što znam je da je plan koji sam sastavio dobio podršku Saveta bezbednosti UN, velike većine naših saveznika širom sveta, kao način da se ovo privede kraju -rekao je Bajden.

- Izraelci imaju svako pravo da odgovore na žestoke napade na njih — ne samo Iranaca, već i svih od Hezbolaha do Huta. Ali činjenica je da oni moraju da budu mnogo oprezniji u suočavanju sa civilnim žrtvama -  dodao je Bajden, oslanjajući se na zajedničku tačku razgovora administracije u vezi sa regionalnim borbama izazvanim Hamasovim napadom 7. oktobra.

Upitan da li razmišlja o uvođenju sankcija Iranu, predsednik SAD je rekao da se o tome razgovara. U komentarima u sredu pozivajući Izrael da odgovori „proporcionalno“, Bajden je rekao da su se lideri G7 složili da sankcionišu Iran.

Drugi novinar je pitao da li SAD mogu nešto da urade da spreče sveopšti rat na Bliskom istoku.

- Mnogo toga radimo. Glavna stvar koju možemo da uradimo je da pokušamo da okupimo ostatak sveta, naše saveznike da učestvuju – kao što su Francuzi u Libanu i na drugim mestima – da se ovo uguši, ali kada imate iracionalne zastupnike kao što su Hezbolah i Huti… teško je odrediti -  rekao je Bajden.

Najmanje osam ubijenih u izraelskim napadima na centralnu Gazu

Izraelska vojska je u proteklih nekoliko sati izvela nekoliko smrtonosnih vazdušnih napada na centralnu Gazu, izvestila je novinska agencija Vafa.

Pet osoba je poginulo, a nekoliko je ranjeno u izraelskom bombardovanju kuće porodice Alian i Karajah u četvrti Ed Danja, severoistočno od kampa Nuseirat.

Dve osobe su poginule u izraelskom bombardovanju kuće porodice Ghafri, severoistočno od Nuseirata.

Jedna osoba je poginula, a ima i ranjenih u izraelskom bombardovanju centra za sklonište raseljenih Palestinaca u školi El Salah u gradu Deir el Balahu.

Vođa oružanog krila Hamasa ubijen u izraelskom napadu na sever Libana

Vođa oružanog krila Hamasa, Brigada el Kasam, Saed Atalah, ubijen je u izraelskom napadu na palestinski izbeglički kamp u gradu Tripoliju na severu Libana, javili su mediji povezani sa tom palestinskom militantnom grupom.

U napadu su ubijena i tri člana Atalahove porodice, prenosi Rojters.

Eksplozije u južnom predgrađu Bejruta, libanska grupa Hezbolah navodi da su sukobi u toku

U južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, rano jutros čula se eksplozija, nakon čega se pojavio oblak dima, rekli su svedoci za Rojters.

To se dogodilo ubrzo nakon što je izraelska vojska rano jutros izdala dva upozorenja za stanovnike tog područja da se hitno evakuišu.

Upozorenja za evakuaciju su izdata za stanare dve zgrade u dva naselja u južnom predgrađu Libana.

Istovremeno, libanska grupa Hezbolah saopštila je da izraelska vojska i dalje pokušava da se infiltrira u naselje Odajseh na jugu Libana, navodeći da su sukobi u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?