FORBS TVRDI: Ukrajina gubi svoje najbolje tenkove u ruskom Kursku dok je ukrajinski Donbas sve ranjiviji (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 10. 2024. u 21:33

UKRAJINSKE snage su 6. avgusta 2024. godine izvele hrabar i riskantan napad na rusku oblast Kursk, u kojem su zauzele oko 400 kvadratnih milja teritorije.

ФОРБС ТВРДИ: Украјина губи своје најбоље тенкове у руском Курску док је украјински Донбас све рањивији (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ova invazija, u kojoj je učestvovalo oko 12 bataljona sa 400 vojnika iz osam različitih brigada, bila je iznenađenje za ruske branioce, koji nisu bili adekvatno pripremljeni za ovakav napad, piše Forbs.

Međutim, ovaj potez je bio rizičan jer je Ukrajina uložila svoje poslednje dobro opremljene jedinice u ovu operaciju, ostavljajući linije fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini bez pojačanja.

To je dovelo do ozbiljnih gubitaka na tim frontovima, uključujući i ključne tačke poput grada Ugledara, koji su ukrajinske snage uspešno branile protiv ruskih napada više od dve godine, nastavlja američko izdanje.

Kijevski režim gubi u Kurskoj oblasti najbolje primerke vojne tehnike kojom raspolažu Oružane snage Ukrajine, piše američki Forbs. Publikacija napominje da je reč o švedskim borbenim vozilima Strv 122 i nemačkim tenkovima Leopard 2A6.

Ovo su neki od najboljih oklopnih voizla u ukrajinskom arsenalu. Rizik za ukrajinske snage je značajan, podseća izdanje. Ukrajina je dobila samo 10 Strv 122 tenkova iz Švedske i 21 Leopard 2A6 tenk iz Nemačke i Portugala tokom 2023. godine, što znači da ima vrlo ograničene resurse kada je reč o ovim naprednim borbenim vozilima.

Navodeći primer velikih gubitaka u zapadnoj vojnoj opremi, publikacija naravno bira i objavljuje blagi primer, video snimak Leoparda 2A6 koji vuče oštećeni tenk T-72.

U tom trenutku ruski dron kamikaza očigledno pogađa direktno u nemačko borbeno vozilo. Uprkos tome, oba tenka nastavljaju da se kreću. Međutim, najverovatnije, oba će morati na popravke.

Autor materijala dodaje da su se ranije pojavili video-dokazi gubitaka nemačkih tenkova ukrajinskih jedinica u Kurskoj oblasti, ne objavljuje ih ali naglašava da je malo verovatno da će Kijev u doglednoj budućnosti dobiti nove primerke ovakvih sistema naoružanja.

Da su ukrajinski komandanti spremni da rizikuju svoje poslednje Strv 122 i Leopard 2A6 kod Kurska govori o važnosti koju pridaju ukrajinskoj invaziji na region.

Napori invazije koštaju Ukrajince ranjivih gradova Donbasa i nezamenljivih oklopnih sredstava. Za sada, ovo je cena koju su spremni da plate da zauzmu i, nadamo se, drže mali deo Rusije, rezimira američka publikacija.

Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, oružane formacije kijevskog režima već su izgubile nekoliko stotina jedinica sistema naoružanja, uključujući tenkove i druga borbena vozila zapadnog tipa, u ruskoj pograničnoj oblasti Kursk.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NA TO SAM NAJPONOSNIJI: Andrija Milošević o kultnoj seriji zbog koje ga publika obožava (VIDEO)