ČLANICE SBUN KRITIKOVALE IZRAEL: Za samo sedam dana se alarmantna situacija u Libanu pretvorila od loše u mnogo, mnogo goru

Novosti online

02. 10. 2024. u 22:53

SAVET bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je danas hitnu sednicu povodom eskalacije sukoba na Bliskom istoku, na zahtev Izraela i Francuske, a na kojoj su mnoge članice oštro kritikovale Izrael zbog ubijanja palestinskih civila i masovnih uništenja u Gazi, kao i civilnih žrtava u Libanu.

ЧЛАНИЦЕ СБУН КРИТИКОВАЛЕ ИЗРАЕЛ: За само седам дана се алармантна ситуација у Либану претворила од лоше у много, много гору

Foto: Printskrin

Ipak, to telo UN ostalo je podeljeno kada se radi o procenama uzroka eskalacije nasilja i malo je verovatno da će osuditi Iran, a da ujedno ne osude i akcije Izraela, prenosi Glas Amerike.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na sednici da vreme ističe i da smrtonosni ciklus nasilja mora da prestane, kao i da se za samo sedam dana alarmantna situacija u Libanu pretvorila od "loše u mnogo, mnogo goru".

Prema njegovim rečima krajnje je vreme za trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze, uz momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, efektivnu isporuku humanitarne pomoći Palestincima koji žive na toj okupiranoj teritoriji i nepovratan napredak ka rešenju o dve države, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu UN.

- Krajnje je vreme za prekid neprijateljstava u Libanu, stvarnu akciju ka punoj primeni rezolucija Saveta bezbednosti 1559 i 1701 i otvaranju puta diplomatskim naporima za održiv mir. Krajnje je vreme da se zaustavi odvratni ciklus eskalacije za eskalacijom koji ljude na Bliskom istoku vodi u ponor - rekao je Gutereš i upozorio da je svaka eskalacija poslužila kao izgovor za narednu i da se nikada ne sme izgubiti iz vida ogroman danak koji ovaj eskalirajući sukob nanosi civilima.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim nacijama (UN), Linda Tomas-Grinfild, pozvala je predstavnike zemalja članica da osude i sankcionišu Iran zbog napada na Izrael.

Ona je izjavila da su jučerašnji iranski raketni napadi na Izrael imali za cilj da izazovu smrti, razaranja i označili su eskalaciju sukoba.

Pozivajući na hitnu akciju Saveta bezbednosti Tomas-Grinfild je naglasila da SB UN mora "da progovori jednim glasom i osudi Iran zbog neisprovociranog napada na drugu državu članicu UN".

Prema njenim rečima, Iran je u širem smislu, kroz finansiranje, obuku i podršku koju je pružao vojnom krilu Hamasa, saučesnik i u napadima (Hamasa) na Izrael 7. oktobra. Naglasila je da Iranska revolucionarna garda (IRG) daje "podsticaje" oružanim grupama širom regiona, uključujući Hute u Jemenu, militantne grupe u Siriji i Iraku i Hezbolahu u Libanu i poručila da će "iranski režim" snositi odgovornost za svoje akcije.

Izraelski predstavnik u UN Deni Danon zatražio je da se hitno uvedu sankcije Iranu zbog, kako je naveo, hladnokrvnog raketnog napada na Izrael. On je rekao da su milioni ljudi bili u skloništima i istakao da je napad Irana bio pokušaj napada na samo srce izraelskog društva jer su gađana nasvetija mesta - džamije, crkve i sinagoge.

- Za Iran ne postoji sveta zemlja - rekao je Danon i podsetio da su "palestinski teroristi pre početka iranskog napada ubili sedam civila u Tel Avivu", među kojima su bile žene i turisti. Libanski ambasador u UN Hadi Hakem izjavio je da vlast i narod Libana odbijaju rat i žele sprovođenje Rezolucije 1701 SB UN.

On je rekao da "Libanu nije dobro niti je Gazi dobro" i da su svuda na južnoj granici izraelski tenkovi i oklopna vozila, navodi se u saopštenju na sajtu UN.

Hakem je istakao da je Izrael gađao stambene zgrade i optužio je izraelsku vojsku za "masakr koji podseća na ranije masakre koje su Izraelci izvršili protiv Libana".

On je podsetio da se Liban saglasio sa američko-francuskom inicijativom za mir, kao i Izrael, koji je zatim to prekršio.

Ambasador Irana u UN Saeid Iravani ukazao je da Izrael nema nameru da krene putem mira ili primirja i da je SB UN paralizovan zbog toga što SAD sprečavaju donošenje bilo kakve efikasne odluke.

On je optužio Izrael da već dugo i bez posledica sprovodi brutalnosti nad Palestincima i da se sada to proširilo i na Liban gde se danonoćno i svuda gađa nevin libanski narod, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SB UN.

- Izraelu je uz podršku SAD i Velike Britanije data dozvola da se ponaša kako želi. Taj režim postao je pretnja bezbednosti međunarodne zajednice. Izrael mora smesta da prekine operaciju u Gazi i Libanu - naglasio je Iravani.

On je rekao da je vojska Irana izvršila niz napada u kojima je gađala vojne i bezbednosne položaje u skladu sa svojim pravom na samoodbranu optuživši Izrael za ubistvo šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, čime je narušen suverenitet Irana, za ranjavanje iranskog ambasadora i ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i za neopravdane napade na Siriju.

- Iran u potpunosti koristi pravo da se brani. Izrael je napao i diplomasko predstavništvo Irana u Damasku. Savet bezbednosti nije reagovao već je samo pozvao Iran na suzdržanost - naglasio je Iravani i istakao da je zbog potupaka Izraela ubijen veliki broj nevinih civila. Kineski ambasador pri UN Fu Cong izjavio je na sednici SB UN da se "Kina protivi svim aktima kojima se krše osnovne norme međunarodnih odnosa", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UN. Ambasador Kine u UN je naglasio važnost suvereniteta, sigurnosti i teritorijalne integriteta svih država, dodajući da Kina deli stanovište UN da svaki izraelski upad u Liban krši suverenitet i teritorijalnu integritet Libana i suprotstavlja se odredbama Rezolucije Saveta bezbednosti 1701.

Fu je upozorio da je "sveobuhvatan rat na ivici izbijanja", pozvao je sve strane, posebno Izrael, da pokažu uzdržanost od bilo kakvih akcija koje bi mogle dovesti do dalje eskalacije krize i osudio svako nasilje i napade na civile.

Obraćajući se SB UN, ruski izaslanik pri UN Vasilj Nebenzja izrazio je "odlučnu osudu" napada Izraela na Liban, pozivajući Izrael da "odmah prestane s upotrebom sile i povuče trupe sa libanske teritorije".

Nebenzja je optužio je Izrael i njegove "američke saučesnike" da se oslanjaju isključivo na upotrebu sile u rešavanju svojih briga.

- Nema opravdanja za još veće civilne žrtve, koje se već broje u hiljadama - rekao je ruski izaslanik u UN izražavajući solidarnost s Libanom.

On je ocenio da je nakon niza političkih likvidacija, uključujući ubistvo predsednika Izvršnog saveta Hamasa Ismaila Hanijea, generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha i nekoliko drugih lidera pokreta koji se protive Izraelu, Iran takođe postao uključen u sukob.

Hitnu sednicu SB UN zatražila je Francuska nakon što je Iran odlučio da u utorak ispali skoro 200 balističkih raketa na Izrael u trenutku kada su izraelske snage pokrenule "ograničene" kopnene operacije u južnom Libanu uporedo sa širokom kampanjom smrtonosnih vazdušnih udara protiv Hezbolaha u Libanu i rata u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UN.

BONUS VIDEO:

ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

DA LI JE TEŽE ODGAJATI ĆERKE ILI SINOVE? Naučnici dali odgovor - evo koje mame i tate će drastično brže ostariti