MNOGI ME PRITISKAJU ALI NE DAM RAKETE KIJEVU: Šolc o mogućnosti isporuke projektila Taurus Ukrajini (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 09. 2024. u 19:00

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc uverio je da sve dok je on na čelu savezne vlade, njegova zemlja neće snabdevati Ukrajinu nijednom raketom dugog dometa.

МНОГИ МЕ ПРИТИСКАЈУ АЛИ НЕ ДАМ РАКЕТЕ КИЈЕВУ: Шолц о могућности испоруке пројектила Таурус Украјини (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Šolc je ovo rekao na sastanku u subotu sa građanima Nidergorsdorfa u Brandenburgu.

-Iako me mnogi pritiskaju, neću isporučiti (Ukrajini) nijednu krstareću raketu Taurus koja bi stigla do Moskve, naglasio je Šolc pred 200 učesnika na sastanku održanom dan uoči regionalnih izbora u nedelju u Brandenburgu.

Šolc insistira na ovom stavu, uprkos činjenici da su Britanija, Francuska i SAD već isporučile takvo oružje Kijevu, što izuzetno smeta centru moći na zapadu, a kakve će posledice trpeti, videćemo ako ne i ranije, 2025. godine kada Nemačku očekuju izbori. Šolc traži novi mandat kao kancelar.

Foto Tanjug/AP

-Sada i u ovom trenutku mogu da vas uverim da ću podržati ovu poziciju, dodao je socijaldemokratski (SPD) kancelar Šolc.

Prema rečima kancelara, potrebno je početi da se traži način da se postigne mir u Ukrajini. „Došlo je vreme da se istraži koje su opcije“, nastavio je Šolc.

U tom kontekstu, kancelar je odbacio stavove krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i levičarske Alijanse BSW, koje tvrde da su mirovni pregovori alternativa trenutnoj podršci Ukrajini. „Naivno je verovati u to“, rekao je Šolc.

AfD je favorit na izborima u Brandenburgu, a prema anketi BSW će sigurno ući u državni parlament.

Ministarka inostranih poslova Analena Berbok, iz očigledno ratoborne Zelene stranke, u subotu je razgovarala sa biračima u Brandenburgu. Ona je u Potsdamu dala uveravanja da će Nemačka podržavati Ukrajinu sve dok traje „ovaj teroristički rat“.

-U suprotnom bi to značilo kraj Ukrajine. Rat se može završiti samo kada (ruski predsednik Vladimir) Putin povuče svoje trupe, naglasila je Berbok, prenosi njihovo glasilo Bild.

Ukrajinci su zvanično zatražili Taurus iz Berlina još prošlog maja. Rakete imaju domet do 500 kilometara i stoga bi mogle da pogode ciljeve duboko u Rusiji sa ukrajinske teritorije, što bi sigurno dodatno eskaliralo sukob.

TAURUS RAKETE

Taurus je razvijen od strane zajedničkog preduzeća između nemačkog odeljenja najvećeg evropskog proizvođača raketa MBDA i švedske kompanije Saab. U isto vreme, TDW, bavarska podružnica MBDA Deutschland, proizvodi bojevu glavu Mephisto.

Taurus ima približno iste karakteristike težine i veličine kao francusko-britanski Scalp-EG/Storm šedou. Međutim, nemačka municija se upadljivo razlikuje od drugih sa svojim inteligentnim sistemom bojevih glava Mephisto.

Rakete Taurus KEPD 350 su sposobne da efikasno unište čak i jako utvrđene ciljeve kao što su vojni bunkeri ili skladišta. Bundesver ima na raspolaganju oko 600 ovih projektila, ali mnoge od njih bi trebalo da se poprave pre nego što budu raspoređene.

Projektil Taurus je opremljen turboventilatorskim motorom, dajući mu veći domet od Storm šedou opremljenog turbomlaznim motorom. Ovo omogućava Taurusu da pogodi ciljeve do 250 kilometara dalje od Scalp-EG/Storm šedou.

Štaviše, zahvaljujući dizajnerskim rešenjima i stelt tehnologijama, Taurus može da se kreće na visini do 50 metara od površine, izbegavajući otkrivanje od strane brojnih radara PVO sistema.

Može da leti brzinom od 0,95 maha i integrisan je sa PA-200 Tornado IDS, Eurofighter Typhoon  EF-2000, JAS-39C Gripen, E/F-18A+ Hornet i F-15K avionima.

U fabrikama u bavarskom gradu Šrobenhauzenu vrši se samo modernizacija prodatih raketa. Prema proceni analitičara, jedinica takve municije košta oko 1,5 miliona evra, u zavisnosti od veličine narudžbe. Španija, Južna Koreja i Nemačka imaju zalihe krstarećih raketa Taurus, ali nijedna od pomenutih država ih nikada nije koristila u borbi.

Raketa je teška oko 1.400 kg i ima maksimalni prečnik tela od 1 metar. Poslednji put proizvodne linije ove rakete su puštene u rad 2019. godine, kada je izvršena porudžbina za Južnu Koreju.

Generalni direktor kompanije Taurus Sistems Joachim Knopf rekao je u januaru da bi proizvodnja mogla da se nastavi “što je pre moguće” ukoliko se naruči. Istovremeno, analitičari sugerišu da će proizvodnja nove serije raketa Taurus trajati oko dve godine.

To objašnjavaju time da povećanje ili obnavljanje proizvodnje ne može biti trenutno, već je prvo potrebno povećati proizvodnju komponenti, a za to je potrebno vreme.

Dakle, ukoliko se ukloni Šolc sa funkcije sada kao očigledna prepreka, projektili će najverovatnije biti uzeti iz zaliha Bundesvera, koji ima približno 600 projektila, od kojih je samo polovina operativna. Sa druge strane, obuka za korišćenje ovih projketila se može završiti za 12 nedelja, tvrde iz Bundesvera.

Pored Šolca, problem za Kijev bi bila i tehnička integracija bilo kog raketnog oružja u postojeće avione ukrajinskih oružanih snaga. Međutim, videli smo na delu da je ovo već uspešno urađeno sa pojedinim zapadnim projetilima i avionima Su-24, Su-27 i MiG-29.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S