LEVICA POBEDILA, VLADA SKREĆE UDESNO: Mandatar Mišel Barnije napravio listu ministara u kojoj dominiraju republikanci i makronisti

Mandatar Mišel Barnije predao je, sto dana posle održanih parlamentarnih izbora, listu predloženih ministara predsedniku, na kojoj se, sa državnim sekretarima, nalazi 38 imena.

ЛЕВИЦА ПОБЕДИЛА, ВЛАДА СКРЕЋЕ УДЕСНО: Мандатар Мишел Барније направио листу министара у којој доминирају републиканци и макронисти

Foto Tanjug

Vlada skreće udesno, iako su levičari najbrojnija snaga u parlamentu. Sada kandidate "češlja" komisija za transparentnost javnih funkcija, a očekuje se da već danas Vlada bude ozvanična.

Iako su najavljene promene za koje su se Francuzi izjasnili kroz biračke kutije, nema mnogo izmena u političkoj orijentaciji. Mnogi poznati političari odbili su ponudu da uđu u Vladu. Od 16 vodećih ministarstava, devet je ponuđeno republikanskoj desnici, a sedam makronistima. Vlast će, kao što je i najavljeno, biti bez socijalista, iako je Emanuel Makron tražio do Barnijea da formira vladu nacionalnog jedinstva.

– Ovo je vlada bez političkog i demokratskog legitimiteta. To je ista politika koja je vođena do sada, čak još gora, jer je skrenula udesno. Skupština je ni zbog čega raspuštena – istakao je socijalistički poslanik Pjer Žuve, rekao da žali što Makron nije uradio kao u svim velikim demokratijama i pozvao pobednike, Novi narodni front, da sastavi vladu, i najavio da će glasati protiv nje.

Teško je formirati vlast u zemlji u kojoj je centristički predsednik raspisao prevremene izbore na kojima su najviše glasova osvojili krajnji desničari, a igrom ad-hok političkih koalicija kao pobednici izašli levičari. Barnije se prethodnih dana suočio s ljutnjom odlazeće predsedničke većine, zbog mogućeg povećanja poreza.

BARO ŠEF DIPLOMATIJE

Među predloženim ministrima su predsednik republikanaca u Senatu konzervativni desničar Brino Retajo koji bi trebalo da preuzme unutrašnje poslove, dok je dosadašnjem ministru za evropske poslove iz redova makronista Žan-Noelu Barou ponuđena funkcija šefa diplomatije. Desničar koji je prešao među centriste Banžamen Adad biće zadužen za Evropu, Sebastijan Lekorni ostaće na čelu ministarstva za vojsku, centristkinja Ženevjev Darijesek brinuće o zdravlju. Među makronistima, poznata političarka Anjes Panije Runaše preuzeće ekologiju, dok će Mod Brežon biti portparolka. Deničarka Rašida Dati ostaje u kulturi.

Među prvima se pobunio Žerald Darmanen, odlazeći ministar unutrašnjih poslova, verni Makronov saradnik, koji je bio viđen za budućeg šefa diplomatije. Bilo je otkaza i u domenu budžeta. Ton je podigao i tehnički premijer Gabrijel Atal, koji je tražio pojašnjenje Barnijeove programske linije.

- Budžetska situacija u zemlji je veoma teška. Ona zahteva bolje odgovore od malih rečenica – odgovorio im je Barnije.

Francuski javni dug trenutno iznosi više od 3.200 milijardi evra. Raste 4.000 evra po sekundi! Odnosno, oko 125 milijardi na godišnjem nivou. Bez obzira na to, makronisti su protiv povećanja poreza. Barnijeu su, čak, okrenuli leđa i neki njegovi republikanci, kada je, želeći da pridobije podršku krajnje desnice, nezvanično izašao s idejom da formira ministarstvo za imigraciju. Očigledno, niko nije zadovoljan. Teško će Barnije pomiriti interese svih. Ostaje da se vidi i koliko će se, i da li, distancirati od politike Makrona koji ga je i postavio.

- Veoma sam skoncentrisan na stvaranje buduće uravnotežene vlade, da bismo se metodološki i ozbiljno uhvatili u koštac sa izazovima s kojima se suočava naša zemlja – poručio je mandatar ne obazirući se na kritike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?