REGION NA IVICI KATASTROFE: Održana hitna sednica Saveta bezbednosti posle izraelskih napada na Bejrut

Novosti onlajn

21. 09. 2024. u 09:11

SAVET bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održao je hitnu sednicu posle izraelskih vazdušnih napada na Bejrut i južni Liban, a portparol UN Stefan Dižarik upozorio je da se taj region sada nalazi "na ivici katastrofe", objavljeno je na zvaničnom sajtu UN.

РЕГИОН НА ИВИЦИ КАТАСТРОФЕ: Одржана хитна седница Савета безбедности после израелских напада на Бејрут

Foto: Tanjug/AP

Sednica je održana nakon što je pojačana prekogranična razmena vatre između libanske grupe Hezbolah i izraelskih snaga, i dva dana nakon smrtonosnih eksplozija bežičnih uređaja pripadnika Hezbolaha, u kojima je poginulo 37 ljudi.

Nastavak nasilja između Izraela, sa jedne strane, i Hezbolaha i Hamasa, sa druge, mogao bi da razbukti razoran regionalni sukob, upozorile su Ujedinjene nacije, nakon što je u jučerašnjem izraelskom napadu na Bejrut ubijeno najmanje 14 ljudi, uključujući visoke komandante Hezbolaha, a ranjeno 66.

Zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Dikarlo izjavila je na sednici SB UN da postoji "opasnost od razbuktavanja situacije do čak mnogo većih razmera", prenosi Gardijan.

- Nije prekasno da se takva ludost izbegne. Još ima prostora za diplomatiju. Snažno pozivam zemlje članice koje imaju uticaj na sukobljene strane da taj uticaj upotebe - rekla je Dikarlo.

Zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud ponovio je stav Vašingtona da SAD nisu imale nikakvu ulogu u izraelskim napadima i pozvao sve umešane strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi region mogle da gurnu u pogubni rat. 

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA PODRŽAVA VUČIĆEVU INICIJATIVU ZA KIM: Zaharova poslala jasnu poruku