''GREŠKA ZA ŽALJENJE'': Stotine koji nisu državljani registrovanih za glasanje od strane Državne agencije Oregona (FOTO)

Novosti online

14. 09. 2024. u 19:10

ZVANIČNICI u Oregonu priznali su u petak da je greškom u unosu podataka registrovano više od 300 nedržavljana koji su glasali u državi od 2021. godine.

ГРЕШКА ЗА ЖАЉЕЊЕ: Стотине који нису држављани регистрованих за гласање од стране Државне агенције Орегона (ФОТО)

Foto: AP

Kevin Glen, portparol Odeljenja za saobraćaj Oregona, rekao je da je analiza koju je sprovelo odeljenje pokazala da je 306 nedržavljana registrovano za glasanje kada su podneli zahtev za vozačke dozvole.

Od onih koji su greškom registrovani, dvoje je glasalo od 2021. godine uprkos državnim i saveznim zakonima koji ograničavaju glasanje nedržavljanima, dodao je Glen.

Budući da državno odeljenje za motorna vozila (DMV) automatski registruje ljude da glasaju kada dobiju vozačku dozvolu, rekao je Glen, greška je „u suštini problem unosa podataka“.

Glen je objasnio da zaposleni u DMV-u ponekad pogrešno navode da osoba koja se prijavljuje za vozačku dozvolu ili državnu legitimaciju ima američki rodni list ili pasoš čak i ako ga nemaju.

Državni sekretar Oregona, LaVonne Grifin-Valade, koja je rekla da je njena kancelarija saznala za to pitanje tek u četvrtak, izdala je saopštenje u petak u kojem se bavi greškom, navodi AP.

Sekretar je rekao da će 306 ljudi „biti obavešteni poštom da neće dobiti glasački listić osim ako ne pokažu da imaju pravo da glasaju“, preneo je AP.

- Iako je ova greška za žaljenje, sekretar i izborno odeljenje stoje uz automatsku registraciju birača i njene brojne prednosti - dodao je Grifin-Valede.

Dok je demokratska guvernerka Oregona Tina Kotek rekla: - Ova situacija ni na koji način neće uticati na izbore 2024.

Administratorka DMV-a Ejmi Džojs rekla je za Oregonian/OregonLive da će dalja istraga verovatno otkriti više nedržavljana registrovanih za glasanje.

Nedržavljani mogu da dobiju vozačke dozvole u ​​Oregonu od 2019. godine.

(AP)

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN: Koje države odlučuju pobednika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI! Novak Đoković je uradio ovo - i Italijani ne mogu da dođu sebi