RAT U UKRAJINI: U Ruskom udaru povređeno stotine ukrajinskih vojnika, desetine ranjeno (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 09. 2024. u 07:25 >> 19:15

RAT u Ukrajini ušao je u 922. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: У Руском удару повређено стотине украјинских војника, десетине рањено (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Norveška izdvaja 53 miliona dolara za dronove i protivvazdušnu odbranu za Ukrajinu

Norveška vlada će izdvojiti 570 miliona norveških kruna (53,32 miliona dolara) Međunarodnom fondu za Ukrajinu (IFU) za kupovinu dronova i opreme za protivvazdušnu odbranu, navedeno je na sajtu vlade.

Doprinos je rezultat saradnje Velike Britanije, Holandije, Litvanije i Norveške.

- Ukrajini je hitno potrebno više vojne opreme za zaštitu od ruske agresije. Zajedno sa drugim zemljama, Norveška će učiniti sve što je moguće da pomogne - rekao je ministar odbrane Bjorn Arild Gram.

Norveška je već dala 1,8 milijardi norveških kruna za IFU počevši od 2022. 
Zajedno sa Velikom Britanijom, Holandijom, Danskom, Švedskom, Litvanijom, Australijom, Novim Zelandom i Islandom, ukupno je izdvojeno više od 12,5 milijardi norveških kruna.

Norveška je u prošlosti već doprinela nabavci, između ostalog, opreme za protivvazdušnu odbranu, opreme za razminiranje, artiljerijske municije i vozila, a u julu je  izdvojila  milijardu norveških kruna (92,69 miliona dolara) za podršku ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

 

Desetine ukrajinskih vojnika poginulo prilikom ruskog udara

Desetine ukrajinskih vojnika poginule su prilikom ruskog udara na vojni institut u Poltavi, saopštile su Kopnene snage ukrajinske vojske.

- Ima na desetine poginulih i stotine ranjenih - navodi se u objavi na Telegramu.

Nemačka se pridržava plana o isporuci PVO sistema u Ukrajini

Nemačka se pridržava plana o isporuci 12 PVO sistema IRIS-T SLM Ukrajini, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Već su isporučene četiri PVO jedinice, očekuje se da će još dve biti isporučene do kraja godine, a još šest njih nakon toga.

 Ukrajina je prošlog meseca saopštila da joj je potrebno 25 sistema protivvazdušne odbrane Patriot da bi u potpunosti odbranila svoj vazdušni prostor i zaštitila zemlju od ruskih raketnih napada, a ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je Zapad da ispuni obećanja o brzom slanju vojne podrške Ukrajini.

- Mi plaćamo sva ova kašnjenja, materijalnom štetom i gubitkom života - rekao je on.

Zaharova: Verovatna umešanost EU u pripremu ukrajinskog napada na Kursku oblast

Evropska unija je mogla da bude umešana na ovaj ili onaj način u pripremu napada ukrajinske vojske na Kursku oblast, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Više o tome ovde.

Izvršni direktor ukrajinskog mrežnog operatera negira da je smenjen zbog loše zaštite elektroenergetskih objekata

Volodimir Kudricki, generalni direktor Ukrenerga, ukrajinskog operatera prenosnog sistema električne energije, izjavio je da njegovo razrešenje od strane nadzornog odbora nije povezano sa slabom zaštitom trafostanica u vlasništvu Ukrenerga.

On je dodao da je Aleksij Breht, odgovoran za rad, obnovu i razvoj visokonaponske infrastrukture u kompaniji, imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora Ukrenerga.

Na sednici nadzornog odbora doneta je i odluka o raspisivanju konkursa za izbor sledećeg generalnog direktora kompanije.

Kudricki navodi da je hitnu sednicu nadzornog odbora inicirao on, pošto je bio uveren da pitanjem smene generalnog direktora Ukrenerga treba da se bavi isključivo nadzorni odbor.

- Uprkos odvojenim izjavama u medijima, odluka nadzornog odbora o mojoj smeni nema veze sa pitanjem stepena zaštite trafostanica Ukrenergo. Članovima nadzornog odbora sam podneo detaljan izveštaj o svakom objektu. I članovi odbora nemaju pitanja o tome - rekao je Kudricki.

Primećen neobičan ruski dron u Ukrajini

Nepoznata ruska bespilotna letelica učestvovala je u jednom od vazdušnih napada na ciljeve u Ukrajini, prenosi Defence Blog.

Kako se navodi, novi dron je oboren 30. avgusta, a njegovi ostaci pronađeni su na zemlji.

On je napravljen po dizajnu „letećeg krila“ i opremljen jednim mlaznim motorom.

Pretpostavlja se da je ovo eksperimentalni model drona.

Podsetimo, nedavno su Oružane snage Rusije počele da koriste dronove sa optičkim vlaknima koji su imuni na ometanje signala i elektronsko ratovanje.

Grosi i Zelenski na sastanku u Kijevu

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi sastao se sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Kako navodi agencija Rojters, u razgovoru su pokrenuli pitanje Kurske nuklearke.

Trojica ukrajinskih ministara i šef Fonda državne imovine podneli ostavke

Ministar strateške industrije Ukrajine Oleksandar Kamišin, ministar pravde Denis Maljusik, ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslan Strilc i šef Fonda državne imovine Vitalij Kovalj podneli su danas ostavke.

- Vrhovna Rada Ukrajine primila je izjave o ostavkama Kamišina, Maljusika, Strilca i Kovalja - saopštio je predsednik Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk, a prenosi Ukrinform.

On je istakao da će njihove ostavke biti razmatrane na jednoj od narednih plenarnih sednica.

Kuleba o napadu na Poltavu: Koliko još takvih tragedija mora da se dogodi

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je posle ruskog raketnog napada na Poltavu pozvao partnere da ubrzaju snabdevanje PVO sistemima i preuzmu nove obaveze.

- Ovo je još jedan razlog zašto treba ubrzati snabdevanje Ukrajine PVO sistemima - rekao je Kuleba u intervjuu za Si-En-En.

On je napomenuo da je balističke rakete veoma teško presresti, a s obzirom na geografsku lokaciju Poltave, one dospevaju veoma brzo.

- Jedini način su sistemi Patriot, SAMP-T, jer samo oni mogu da presretnu balističke rakete. Ne znam koliko još ovakvih tragedija mora da se desi da partneri ispune obećanja i preuzmu obaveze - naglasio je Kuleba.

Rusija je sa dve balističke rakete pogodila danas obrazovnu ustanovu i bolnicu u Poltavi, u napadu je, prema poslednjim informacijama, poginulo 49 osoba, a 219 je ranjeno.

U Poltavskoj oblasti proglašena je trodnevna žalost.

Polotva u suzama nakon brutalnog napada, jedan od najsmrtonosnijih od početka rata u Ukrajini

Ruski napad na Poltavu jedan je od najsmrtnosnijih od početka rata u Ukrajini.

Danas su Rusi gađali vojnu obrazovnu ustanovu u ovom gradu i ubili najmanje 41 osobu, a povređeno je više od 180.

- Meta raketnog napada je upravo i bilo ljudstvo. To se dogodilo tokom postrojavanja u čemu je učestvovalo više od 500 ukrajinskih vojnika, gubici se mere stotinama - rekao je predsednik komisije Javne komore Rusije Vladimir Rogov.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da prvi rezultati istrage pokazuju da su dve balističke rakete udarile u vojnu ustanovu u gradu Poltava i obližnju bolnicu.

- Ponovo i ponovo kažemo svima u svetu koji imaju moć da zaustave ovaj teror. Sistemi protivvazdušne odbrane i rakete su potrebni u Ukrajini, a ne negde u skladištu. - naveo je Zelenski u obraćanju nakon napada.

On je takođe ponovio poziv zapadnim saveznicima Ukrajine da Kijevu obezbede više sistema PVO i ukinu ograničenja da svoju vojsku koristi kao oružije za napade unutar Rusije.

-Udari dugog dometa koji mogu zaštiti od ruskog terora potrebni su sada, ne kasnije. Svaki dan kašnjenja je, nažalost smrt ljudi - rekao je on.

DRON SIPA TEČNI METAL PO VOJNICIMA SKRIVENIM U DRVOREDU

Na internetu se pojavio zastrašujući snimak sa fronta u Ukrajini koji prikazuje dron koji sipa tečni metal po vojnicima skrtivenim među drvećem.

Bespilotna letelica polako preleće drvored i ostavlja vatreni trag, a Kijev indipendent navodi da i ukrajinski i ruski Telegram kanali tvrde da je njihova vojska odgovorna za ovu užasavajuću novinu u ratnoj primeni dronova.

Ukrajinski medij fokusiran na vojne teme Difens ekspres je objavio da je dron poslala 108. brigada Teritorijalne odbrane i da je snimak načinjen u blizini sela Ukrajinske u Zaporoškoj oblasti.

Navodi se da je vatreni stub koji se vidi na snimku otopljeni termit, mešavina aluminijuma i oksida gvožđa, odnosno rđe.

Njuzvik navodi da, kada se zapali, on dostiže temperaturu veću od 2.200 stepeni Celzijusa, što je dvostruko vrelije od otopljene lave.

Snimak je objavljen i na društvenoj mreži X (bivši Tviter) na nalogu OSINT Tehnikal koji prati ratna dešavanja u Ukrajini.

- Istočna Ukrajina, dron koji pripada Ukrajincima baca otopljeni termit na drvored koji drže Rusi i pale ga - piše u objavi koja prati snimak.

Njuzvik prenosi navode Ukrajinskog vojnog centra da otopljeni termit može da probije i oklop na oklopnim vozilima.

(The Kyiv Independent/Newsweek)

Rumunski poslanici odobrili donaciju raketnog sistema Patriot Ukrajini

Donji dom rumunskog parlamenta odobrio je danas nacrt zakona kojim se daje zeleno svetlo za donaciju odbrambenog raketnog sistema Patriot Ukrajini.

Vlada je u ponedeljak poslala zakon parlamentu na usvajanje.

Kada predsednik Klaus Johanis potpiše zakon, vlada ćše izdati nalog da se donacija nastavi, prenosi Rojters.

Rumunija je odlučila Kijevu da pokloni jedan od svoja dva operativna sistema Patriot - jedan od pet takvih sistema i drugih strateških jedinica protivvazdušne odbrane koje su države NATO-a obećale - pod uslovom da ga saveznici kasnije zamene drugim sistemom Patriot.

U nacrtu zakona koji je usvojio parlament navodi se da zamenski sistem Patirot iz SAD ne bi trebao da košta više nego što je Rumunija prvobitno platila po jedinici i da će troškovi biti pokriveni iz "vespovratnih stranih izvora".

Rumunija koja je ččlanica NATO- a od 2004. godine, deli granicu od 650 km sa Ukrajinom, a  fragmenti ruskih dronova su više puta zalutali na njenu teritoriju dok Moskva napada ukrajinske luke preko reke Dunav.

(Tanjug)

Drama u Poltavi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je u ruskom udaru na Poltavu poginulo više od 40 ljudi, a povređeno 180.

Volstrit džurnal: Najbolji ukrajinski piloti su poginuli

Najbolji ukrajinski piloti su poginuli i pre nego što su zapadne zemlje isporučile Kijevu lovce F-16, piše Volstrit džurnal.

Američki instruktori nisu uspeli da obuče Ukrajince da upravljaju sa F-16

Instruktori iz SAD nisu uspeli da obuče ukrajinske pilote da upravljaju američkim lovcima F-16, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Takođe je dodao da SAD neće moći da se spasu ukoliko trenutna situacija u Ukrajini preraste u globalni sukob.

- Ideja Vašingtona da sukobi Evropu sa Rusijom, koristeći ukrajinsku krizu, neće proći - naglasio je ruski ambasador.

Kijev: Oboreno 27 od 35 ruskih dronova

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 27 od 35 ruskih dronova

Šešelj: Padaju poslednja NATO utvrđenja

Očekujem svakog dana da padne Pokrovsk, odmah posle toga Slavjansk i Krematorsk i onda sve do Dnjepropetrovska nema šta da zaustavi rusku vojsku, kaže predsednik SRS dr Vojislav Šešelj.

- Padaju poslednja utvrđenja koja su NATO države, zajedno sa Ukrajincima, podizale od 2014. godine, pa do 2022. godine - kazao je Šešelj za Informer TV.

Dodatni sistemi PVO raspoređeni u Belgorodskoj oblasti

Dodatni sistemi PVO raspoređeni su u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se ističe, pristiglo je 27 zahteva iz Operativnog štaba Belgorodske oblasti. Realizovano je 18. U toku je raspoređivanje novih sistema protivvazdušne odbrane.

Napominje se da je iz operativnog štaba Kurske oblasti stiglo 45 zahteva, rešeno je 36 pitanja. Grupa je bila snabdevena dodatnim izviđačkim sistemima.

Ministarstvo je saopštilo da nema novih zahteva iz operativnog štaba Brjanske oblasti.

Ukrajinska vojska ostavila celu jedinicu u selu Kortnjevu

Ukrajinska vojska je ostavila celu jedinicu u selu Kortnjevu u Kurskoj oblasti, rekao je za Sputnjik zarobljeni poručnik Oružanih snaga Ukrajine Anton Furdolenko.

Vod, kojim je komandovao Furdolenko, dobio je zadatak da zauzme šumski pojas, ali tamo su se već nalazili pripadnici 225. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Nakon toga je vod poslat u selo Korenjevo.

Trećeg dana selo su počeli da zauzimaju ruski vojnici. Nakon što je opkoljen, ukrajinski vod je rešio da pregovara i da se preda.

Napadnuta pravoslavna crkva

Crkva Svetog Nikole u ​​selu Gružko, Belgorodska oblast, oštećena je u napadu Oružanih snaga Ukrajine pomoću drona, napisao je na svom Telegram kanalu šef regiona Vjačeslav Gladkov.

 

Najnovije vesti o Kurskoj oblasti

Ukrajinska komanda poslala je u Kursku oblast jedinicu bivših zarobljenika koji se bave pljačkom i radije izbegavaju direktnu konfrontaciju sa ruskim marincima, pišu RIA Novosti.

Snage protivvazdušne odbrane uništile su tokom noći dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Harkovska oblast će biti oslobođena"

Ukrajina odbija da razmeni civilno stanovništvo, uključujući zatočene proruske aktiviste, izjavio je šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev u intervjuu za Sputnjik.

- U ukrajinskim medijima kažu da su spremni za razmenu. Ali u stvarnosti vidimo da postoji potpuna blokada ovih procesa. To jest, niko ne uspostavlja nikakve kontakte... ne svaki naš civil, može da zahteva ovu razmenu - rekao je Gančev.

 

Ukrajinska strana, prema njegovim rečima, pokušava da diktira svoje uslove u svim pregovorima o razmeni. Gančev je izrazio nadu da će Harkovska oblast biti oslobođena.

- I tada će se moći razgovarati pod našim uslovima - dodao je šef administracije.

Svi procesi koji se odvijaju na teritoriji Harkovske oblasti imaju za cilj stvaranje sanitarne zone kako bi se osigurala bezbednost ruskih regiona koji se graniče sa teritorijom Ukrajine, istakao je Gančev.

BONUS VIDEO: MEDVED NA AUTO-PUTU - Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ JE MORAO JOŠ JEDNOM DA SE OGLASI: Otkrio gde mu je najlepše i poslao jaku poruku (FOTO)