RAT U UKRAJINI: Karlovka je pala, Rusi podigli zastavu pobede; Patriot oborio F-16 - Pilot poginuo jureći za ruskom raketom (FOTO/VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

29. 08. 2024. u 06:58 >> 01:18

RAT u Ukrajini ušao je u 917. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Карловка је пала, Руси подигли заставу победе; Патриот оборио Ф-16 - Пилот погинуо јурећи за руском ракетом (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

Rusi čiste Karlovku vijori se zastava pobede

Ruska vojska pobedila ukrajinske oružane snage u Karlovci i podigla rusku zastavu!

Na pravcu Pokrovskog, borci grupe trupa „Centar“ iz 60. odvojenog jurišnog bataljona „Somalija“ podigli su zastavu jedinice u Karlovci nad rezidencijom lokalnog oligarha.

Donjecki borci su tokom dana počeli da čiste poslednji deo sela od osvajača i zauzeli visove u zapadnom delu, izbacivši neprijatelja iza Karlovskog rezervoara, koji je dugo vremena bio moćna odbrambena linija koja je ometala naše napredovanje.

Prema dostupnim podacima, preživeli militanti Oružanih snaga Ukrajine pobegli su u susednu Golicinovku, ali ni tamo nisu mogli dugo da izdrže pod naletom naših trupa.

 

Patriot oborio F-16: Jurili za ruskom raketom

Lovac F-16 oborio je ukrajinski protivvazdušni raketni sistem Patriot, napisala je na Telegramu poslanica Vrhovne rade Marijana Bezugla.

-Prema mojim informacijama, F-16, ukrajinskog pilota Alekseja Mesja, oboren je protivvazdušnim raketnim sistemom „Patriot“ zbog slabe koordinacije jedinica, rekla je ona.

Istovremeno, zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing odbila je da potvrdi da je Ukrajina oborila lovac sopstvenim PVO sistemom.

Foto Tanjug/AP

Ukrajina nije tražila od Sjedinjenih Američkih Država pomoć u vezi sa tim što je Kijev izgubio jedan od borbenih aviona F-16 koji su mu poslati, izjavila je portparol Pentagona Sabrina Sing.

Istovremeno, ona je odbila da precizira sa koliko borbenih aviona ovog tipa Ukrajina ukupno raspolaže.

Sing je odbila da potvrdi istinitost medijskih objava da je Ukrajina oborila borbeni avion F-16 sopstvenim PVO sistemom „Patriot“.

Pogođeni plaćenici u Odesi

Ruske snage gađale su luku u Odesi gde su se nalazili strani plaćenici. Tom prilikom je likvidirano preko 20 plaćenika, ranjeno je oko 50 lica, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedjev.
 

 

Katastrofa kod Pokrovska: Vojnik VSU nikada nije bilo ovako

Rusija ima ogromnu prednost u ljudstvu na krasnoarmejskom (ukr. pokrovskom) pravcu u DNR, izjavio je ukrajinski vojnik Aleksandar Solonko za ukrajinski „Radio NV“.

-Ogromna je prednost u brojnosti, nemam sa čime to ni da uporedim. Ne sećam se da je bilo tako ni u Bahmutu (rus. Artjomovsk u DNR), nigde. Prvi put vidim toliku prednost u ljudstvu, rekao je Solonko.

Foto: Profimedia

Vojnik je takođe kritikovao one koji pozivaju Oružane snage Ukrajine da zaustave napredovanje Rusije na tom delu fronta, a ne razumeju situaciju.

-Da je to tako jednostavno, već bi se desio neki napredak u tom pravcu. Da biste znali kako se treba boriti, morate biti na terenu i videti gde se nalazite, istakao je Solonko.

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski priznao da je Kijev napadom na Kursku oblast želeo da odvuče Oružane snage Rusije sa drugih pravaca, pre svega sa krasnoarmejskog.

 

Sada i zvanično: Oboren prvi F-16 u Ukrajini, pilot poginuo

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine priznao je gubitak aviona F-16 tokom intenzivnog ruskog napada na Ukrajinu 26. avgusta.

AP Photo/Efrem Lukatsky

-Tokom odbijanja raketnog napada iz Rusije na teritoriju Ukrajine, korišćeni su lovci F-16, Oružanih snaga Ukrajine, zajedno sa jedinicama PVO. Prilikom približavanja sledećem cilju izgubljen je kontakt sa jednom od letelica. Kako se kasnije ispostavilo, avion se srušio, a pilot je poginuo, navodi se u saopštenju.

 

 

Kijev raspolaže sa 100 brigada, 10 novoformiranih

Sprovodeći mere mobilizacije velikih razmera 2024. godine, Ukrajina je počela da formira desetine novih brigada, uključujući i mehanizovane, spremajući se za borbu sa Rusijom 2025. godine.

Međutim, ovim vojnim formacijama će i dalje biti potrebne hiljade vojnika i oficira, kao i ogromna količina naoružanja, uključujući veliki broj različite opreme, piše Forbs, opisujući šta se dešavalo.

Foto MO Ukrajine

Publikacija napominje da akcije Kijeva pokazuju njegovu nevericu u mogućnost okončanja tekućeg sukoba velikih razmera sa Moskvom u bliskoj budućnosti.

Mogli bi da prođu meseci pre nego što prva od novih brigada sa 2.000 bajoneta popuni sva svoja upražnjena mesta, i još meseci pre nego što ove brigade budu spremne za borbu, predviđa se u materijalu.

Počevši od jeseni 2023. godine, Oružane snage Ukrajine su opremljene sa 10 novih brigada: četiri mehanizovane, pet pešadijskih i jedanom rendžerskom.

Sada Oružane snage Ukrajine, uključujući sve vrste trupa i formacija, uključujući i odbranu, imaju oko 100 brigada, a u mnogima broj osoblja prelazi 3 hiljade vojnih lica.

 

Iskanderi uništili ukrajinske VBR sisteme (VIDEO)

Oružane snage Rusije su raketnim udarom iz kompleksa Iskander-M uništile sisteme „Uragan“ i „Grad“, sedam oklopnih vozila i drugu opremu u Sumskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 2.000 vojnika; 11 artiljerijskih sistema, pogođeno skladište rakete Storm šedou

Grupa snaga „Sever“ počela je sa dejstvima na brjanskom pravcu. Ukrajinske snage izgubile su do 185 vojnika, tri automobila, haubice D-20, „gvozdika“ i D-30;

Ruske snage uništile su skladište krstarećih raketa velikog dometa „storm šedou“ britanske proizvodnje;

Jedinice grupe „Jug“ zauzele su povoljnije položaje. U borbama je poginulo i ranjeno do 740 ukrajinskih vojnika, a uništen oklopni transporter M113, haubica FH-70, D-20, četiri haubice D-30, dva artiljerijska oruđa M119 i tri stanice za elektronsko ratovanje;

Ruski PVO sistemi oborili su tokom proteklog dana tri avionske bombe „hamer“, raketu „hajmars“ i 36 ukrajinskih dronova;

Grupa „Istok“ odbila je tri kontranapada ukrajinskih snaga, protivnik je izgubio do 105 vojnika;

Grupa „Zapad“ je u prethodna 24 časa odbila 6 kontranapada, uključujući i „Azova“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Poginulo je i ranjeno do 520 ukrajinskih vojnika, a uništeno je šest automobila, haubica M198, „msta B“, dve haubice D-30, dve stanice za elektronsko ratovanje „anklav N“ i „kvertus“ i tri skladišta municije. Jedinice grupe oslobodile su naselje Steljmahovka u Luganskoj Narodnoj Republici;

U zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“, ukrajinske snage izgubile su tokom proteklog dana do 45 vojnika i skladište municije, kao i oklopni transporter M113, artiljerijsko oruđe „paladin“ i dve stanice za elektronsko ratovanje;

Jedinice grupe „Centar“ oslobodile su naselje Nikolajevka u Donjeckoj Narodnoj Republici i nastavljaju napredovanje u dubinu odbrane neprijatelja. Gubici ukrajinskih snaga iznose do 530 vojnika, oklopni transporter M113, šest automobila, haubica D-30 i top „rapir“.

Nuklearka bez struje: 4 bloka van pogona

Četiri bloka ukrajinskih nuklearnih elektrana ostala su bez struje usled oštećenja energetskog sistema zemlje, saopštio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak.

-Radi se o blokovima broj jedan, tri i četiri Rovenske nuklearne elektrane, kao i bloku broj tri Južnoukrajinske nuklearne elektrane, napisao je Jermak na svom kanalu na Telegramu, napominjući da je IAEA takođe saopštila da su ovi blokovi isključeni sa mreže.

Foto: Arhiva

Ukrajinske vlasti ranije su saopštile da je zemlja od proleća izgubila ogromnu količinu proizvedene energije. Oštećene su Kanevska hidroelektrana, Dnjeprovska hidroelektrana, Zmijevksa termoelektrana, a uništen je i najveći energetski objekat u Kijevskoj oblasti, Tripoljska termoelektrana. U zemlju su uvedene restrikcije struje, a električna mreža donosi hitnu pomoć iz Evrope.

Krim nije u opasnosti

Krimu ne preti kopnena operacija Ukrajine, region je spreman za razvoj situacije u bilo kom pravcu, izjavio je šef republike Sergej Aksjonov.

Prema njegovim rečima, u regionu je uspostavljena operativna koordinacija sa svim bezbednosnim strukturama.

Holandija dozvoljava napade na vojne objekte u Rusiji

Ministar odbrane Holandije Ruben Brekelmans izjavio je da Ukrajina ne treba da izvodi napade lovcima F-16 na civilne objekte na teritoriji Rusije.

„Ukrajina to očigledno ne sme da uradi. Postavili smo takve uslove“, rekao je Brekelmans holandskim medijima.

On je napomenuo da Kijev, uz pomoć lovaca F-16 koji su mu isporučeni, može da napada samo vojne objekte na teritoriji Rusije.

 

„Dalje nećeš moći!“: „Lancet“ uništio oklopni transporter M113 OSU u Kurskoj oblasti

 „Lancet“ uništio oklopni transporter M113 OSU u Kurskoj oblasti. Pogledajte snimak: 

Lukašenko: Nikada neću izdati naređenje vojnicima da se bore van zemlje

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da nikada neće izdati naređenje beloruskim vojnicima da se bore van zemlje. 

- Nije bilo i neće biti naređenja da se izađe van naše zemlje - rekao je Lukašenko na sastanku sa zvaničnicima koji su mu predstavili izveštaj o aktuelnim pitanjima informacione politike.

Istakao je da će beloruske trupe ući u bitku samo ako "strani vojnici dođu u zemlju sa lošim namerama".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je 25. avgusta Belorusiju da povuče trupe sa granice.

Ministarstvo je, pozivajući se na obaveštajne podatke, navelo da je zabrinuto zbog koncentracije značajnog broja ljudstva i vojne tehnike u Gomeljskoj oblasti u blizini severne granice Ukrajine.

(Tanjug)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Peskov: Nadam se da se slučaj Durov neće pretvoriti u politički progon

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da slučaj osnivača Telegrama Pavla Durova, protiv koga je francuski sud pokrenuo formalnu istragu zbog sumnje u organizovani kriminal na toj aplikaciji, ne bi trebalo da se pretvori u politički progon. 

- Glavno je da se ono što se dešava u Francuskoj ne pretvori u politički progon. Znamo da je francuski predsednik Emmanuel Makron negirao bilo kakvu povezanost sa politikom, ali se, s druge strane, iznose određene optužbe. Videćemo šta će biti dalje - rekao je Peskov.

Odbio je da komentariše francusko državljanstvo Pavela Durova.

- Naravno, smatramo ga državljaninom Rusije. I, ako bude potrebno, u skladu sa svojim mogućnostima, bićemo spremni da pružimo pomoć, kao i svakom građaninu Rusije - naglasio je portparol Kremlja.

Peskov je napomenuo da Durov trenutno ima sve što je potrebno da obezbedi sopstvenu pravnu zaštitu.

Povodom pisanja medija da je Francuska zatražila od Švajcarske informacije o optužbama protiv osnivača Durova da je zlostavljao svoje dete, Peskov je rekao da je moguće da te informacije nisu tačne. 

- Videli smo, ali ne možemo da budemo sigurni u pouzdanost informacija - rekao je Peskov.

(Tanjug)

Ruske trupe su oslobodile Nikolajevku u DNR

 

Ruske trupe oslobodile su selo Nikolajevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jedinice grupe trupa „Centar“ aktivno su oslobodile naselje Nikolaevka i nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja - navodi se u rezimeu toka specijalne vojne operacije.

Nikolaevka se nalazi na putu za grad Novogrodovku, koji se nalazi na liniji Selidovo - Novogrodovka - Grodovka. Iza njega se otvara put za Pokrovsk za ruske trupe – jedan od najvećih i strateški važnih čvorova za neprijatelja na zapadu DNR.

Ruske trupe su tokom dana na ovoj deonici linije borbenog dodira pobedile formacije 44., 53. mehanizovane, 95. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 15. brigade Nacionalne garde u rejonima Rozovke, Grodovka, Karlovka i Mihajlovka.

Ukupno, u zoni odgovornosti grupe trupa Centar, neprijatelj je dnevno izgubio do 530 vojnih lica, američki oklopni transporter M113, šest vozila, dva topa D-20, haubicu D-30 i rapira. protivtenkovski top.

Pored toga, jedinice grupe trupa Zapad oslobodile su selo Stelmahovka u Luganskoj Narodnoj Republici, dodaje Ministarstvo odbrane.

Operativno-taktička avijacija, dronovi, raketne trupe i artiljerija su tokom 24 sata pogodili: skladište britanskih krstarećih raketa Storm Šedou, skladište nafte, kao i koncentracije trupa i opreme Oružanih snaga Ukrajine u 135 regiona.

Ruske trupe su u proteklih nedelju i po dana oslobodile Novgorodskoe, Meževoje, Želanje, Kamiševku i Orlovku u DNR. Kako je ranije ove nedelje rekao zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Ministarstva odbrane Apti Alaudinov, ruske trupe dominiraju duž cele linije borbenog dodira, a beleži se snažno napredovanje u pravcu Donjecka, prenela je RIA.

Foto: liveuamap/printskrin

 

Komandant Čečena otkrio šta rade jedinice VSU u Kurskoj oblasti



Jedinice Oružanih snaga Ukrajine utvrđuju se u nekoliko delova Kurske oblasti, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ general-major Apti Alaudinov.

- Ukrajinske oružane snage većinom se aktivno ukopavaju i grade odbrambene strukture. Samo na nekoliko pravaca neprijatelj aktivno pokušava da probije naše položaje - rekao je on.

Alaudinov je dodao da su se snage „Ahmat“ skoro 11 sati borile na dve deonice Kurske oblasti, kao i da je uništen veliki broj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.
 

Granatiran Belgorod – jedna osoba stradala

Jedan civil je ubijen, a još dvoje povređeno u ukrajinskom granatiranju grada Šebekina u ruskoj oblasti Belgorod, izjavio je guverner Vjačeslav Gladkov.

(Reuters)

 

Kijev potvrdio da je gađao skladišta nafte u Rostovu i Kirovu

Ukrajinska vojska potvrdila je da je 28. avgusta napala skladište nafte "Atlas" u ruskoj oblasti Rostov, izazvavši požar.

Vojska je, takođe, navela da je gađala skladište nafte "Zenit" u ruskoj oblasti Kirov, kao i skladište poljske artiljerije u ruskoj oblasti Voronjež.

(Reuters)

 

Ukrajina: Oboreno više od 10 dronova iznad Kijeva

Ukrajinska PVO oborila je više od 10 ruskih bespilotnih letelica iznad Kijeva, saopštio je šef vojne administracije ukrajinske prestonice Sergej Popko.

Prema njegovim rečima, ovo je treći ruski napad na Kijev za četiri dana.

(Reuters)

Foto Tanjug/AP

 

Ruski borci zarobili su vojnike Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Prečistovka

 

Sedam vojnika 13. bataljona 58. odvojene motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine (AFU) predalo se na pravcu Južnog Donjecka, javlja dopisnik TASS-a.

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine zarobljeni su od strane jurišnih aviona u blizini sela Prečistovka. 

Ministarstvo odbrane objavilo je uništavanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine u regionu Kursk

 

Posade višecevnog raketnog sistema (MLRS) „Grad“ grupe „Sever“ uništile su jedinice Oružanih snaga Ukrajine (AFU) koje su pokušavale da se ulogore u regionu Kursk. Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- Posade MLRS-a „Grad“ iz grupe trupa „Sever“ su uništile neprijateljske jedinice koje su pokušavale da se učvrste na pograničnoj teritoriji Kurskog regiona.  

Kako su dodali u resoru, artiljerci uništavaju i identifikovane kamuflirane artiljerijske vatrene pozicije, skladišta neprijateljske municije i goriva i maziva, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: MEDVED NA AUTO-PUTU - Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

STARA ŠKOLA TRENERA: Pep Gvardiola ne koristi društvene mreže, evo kako komunicira sa igračima (VIDEO)