KENEDI STAJE UZ TRAMPA? Sviđa mi se, poštujem ga, vrlo je pametan, ponudio bih mu fotelju ako me podrži, poručio Donald

A.Vojinović

24. 08. 2024. u 07:00

NEZAVISNI kandidat za predsednika SAD Robert Kenedi Mlađi povukao se sa izbora u američkoj saveznoj državi Arizoni, napraviviši prvi korak ka zvaničnom odustajanju iz kampanje. Državni sekretar Arizone Adrijan Fontes izjavio je da su Kenedi i njegova kandidatkinja za potpredsednika Nikol Šanahan dobrovoljno predali papire za izlazak iz izborne trke u toj državi. Vest dolazi u trenutku kada su se u američkim medijima usijale spekulacije da će Kenedi, odustajući od predsedničke nominacije, javno podržati republikanskog kandidata za novog šefa Bele kuće Donalda Trampa. Obojica su juče imala zakazane skupove u Arizoni, što je povećalo predviđanja da će udružiti snage.

КЕНЕДИ СТАЈЕ УЗ ТРАМПА? Свиђа ми се, поштујем га, врло је паметан, понудио бих му фотељу ако ме подржи, поручио Доналд

Foto: Tanjug/AP

Na odluku da se povuče iz predsedničke trke, na Kenedija je, osim znatno manje podrške kod birača od rivala Kamale Haris i Donalda Trampa, uticao, navodno, i lider republikanaca koji mu je, u zamenu za podršku, obećao mesto u budućoj administraciji ukoliko 5. novembra pobedi na izborima. Tramp je, govoreći o potencijalnoj saradnji sa Kenedijem, ranije ove nedelje izjavio za Si-En-En da će sigurno biti otvoren da mu ponudi fotelju ukoliko pozove birače da glasaju za njega.

- Sviđa mi se i poštujem ga. On je briljantan i veoma pametan momak. Poznajem ga vrlo dugo. Nisam znao da razmišlja o povlačenju iz kampanje, ali ako je tako... dopala bi mi se njegova podrška - rekao je Tramp.

Da je saradnja između Kenedija i Trampa na pomolu, predviđalo se još u julu kada je procurio snimak njihovog telefonskog razgovora, dan posle atentata na lidera republikanaca. Navodno je Tramp još tada zatražio od Kenedija da mu se pridruži u kampanji. Oni su se, takođe, videli u Milvokiju uoči Republikanske nacionalne konvencije.

Nudili mu mesto potpredsednika

ROBERT Kenedi Malđi je u aprilu ove godine objavio da mu je iz Republikanske partije ponuđeno da bude kandidat za potpredsednik SAD Dolanda Trampa. "Predsednik Tramp me naziva ultralevičarskim radikalom. Ja sam toliko liberalan da su me njegovi emisari zamolili da budem njegov potpredsednik. Ljubazno sam odbio ponudu", naveo je Kenedi na "Iksu".

Kenedi Mlađi je advokat za životnu sredinu, a u SAD je poznat i kao okoreli antivakser, zbog čega su ga američke vlasti cenzurisale tokom pandemije kovida. Bivši Trampov rival na unutarstanačkim izborima Vivek Ramisvami za "Foks njuz" procenjuje da bi Kenedi u administraciji mogao da ima ulogu u kreiranju odredbi vezanih za pandemiju. "Mislim da je Kenedi bio promišljen u brojnim pitanjima, posebno kovidu 19. On je bio posebno oštrouman i pronicljiv kada je reč o neuspeloj politici države u ophođenju sa virusom korona, tako da mnogo toga zahteva ispravljanje tih grešaka", naveo je on.

Bratanac bivšeg predsednika SAD Džona F. Kenedija i sin nekadašnjeg američkog državnog tužioca Roberta Kenedija, ubijenih u atentatima, u predizbornu trku ušao je kao kandidat demokrata i važio za jednog od ozbiljnijih rivala koji bi mogao da stane na crtu šefu Bele kuće Džozefu Bajdenu na unutarstanačkim izborima.

On je, ipak, prošle jeseni objavio da pokreće nezavisnu kandidaturu, ali nije uspeo da prikupi simpatije američkih birača, pa je u anketama daleko zaostajao za Bajedom i Trampom, a sada i za Kamalom Haris, koja je u međuvremenu, zamenila Džoa na mestu predsedničkog kandidata demokrata. Ipak, od njegove kandidature su strahovali i u plavim i u crvenim redovima, naročito jer se predviđalo da bi Kenedi mogao da odvuče birače i jednoj i drugoj strani, naročito, kod neodlučnih glasača u kolebljivim državama.

Kamalina borba za abortus

POTPREDSEDNICA SAD Kamala Haris poslednjeg dana Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu prihvatila je predsedničku nominaciju i održala govor. Istakla je da će se boriti za srednju klasu i za pravo na abortus, te obećala sigurnost Izraelu i podršku Ukrajini. Tokom govora koji je trajao oko 45 minuta govorila je i o roditeljima, ispričući da su joj uzori bili borci za građanska prava, što je uticalo na to da postane tužiteljka. Ocenila je da je Tramp "u mnogim stvarima neozbiljan čovek, ali da su posledice njegovog povratka u Belu kuću izuzetno ozbiljne".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MaxBet lansirao prvu potpuno AI generisanu marketinšku kampanju