uživoRAT U UKRAJINI: Ukrajinski piloti završavaju obuku na F-16; Proboj fronta od 4 km - Rusi zauzeli ključan auto-put za logistiku (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

20. 07. 2024. u 07:11 >> 22:18

RAT u Ukrajini – 878. dan. Ukrajinske vlasti tvrde da su tri civila poginula, a da je petoro ranjeno u ruskom raketnom udaru na Nikolajev. Sa druge strane, u napadu ukrajinskih dronova na Kursku oblast poginula je jedna, a povređene dve osobe. Volodimir Zelenski pozvao članove britanske vlade da apeluju na saveznike da dozvole Kijevu upotrebu raketa velikog dometa protiv Rusije. Američkog novinara Evana Gerškoviča sud u Jekaterinburgu poglasio krivim za špijunažu i osudio na 16 godina strogog zatvora.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјински пилоти завршавају обуку на Ф-16; Пробој фронта од 4 км - Руси заузели кључан ауто-пут за  логистику (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

Ukrajinci gađali kasetnim projektilima civile u Rusiji

Nakon ukrajinskog granatiranja na teritoriji Šebekina i Nove Tavolžanke u Belgorodskoj oblasti pronađeno je više od stotinu opasnih bombi malog kalibra, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ruska PVO uništila je dva ukrajinska drona iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Tviter KyleJGlen

 

Uzbuna u 8 regiona

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u osam ukrajinskih oblasti - Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Foto: Fejsbuk

Poginuo poljski plaćenik (22)

Poljski plaćenik, koji je učestvovao u borbama na strani ukrajinske vojske, poginuo je sredinom jula u selu Červona Dibrova u LNR, piše poljski list "Interia".

Reč je o Tomašu Marčinu Senkalu (22) koji se borio u sastavu Međunarodne legije teritorijalne odbrane Ukrajine.

 

Eksplozije u Nikolajevu

U Nikolajevu na jugu Ukrajine odjeknule su eksplozije, piše "Strana". Drugi detalji se ne navode.

 

Ukrajinski piloti završavaju obuku na F-16

Ukrajinski piloti, koji trenutno prolaze obuku za upravljanje borbenim avionima F-16 u SAD, završiće kurs krajem leta, saopšteno je Sputnjiku iz Nacionalne garde SAD.

U maju je Nacionalna garda Arizone saopštila da će preostali ukrajinski piloti završiti obuku za upravljanje lovcima F-16 u avgustu. U aprilu je predstavnik američkog vazduhoplovstva rekao da je na obuci 12 ukrajinskih pilota.

Foto USAF/Staff Sgt. Sarah M. McClanahan

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalne transformacije Ukrajine.
 

 

Proboj od 4 km - Rusi zauzeli ključan autoput za snabdevanje VSU

Ruska vojska je probila odbranu VSU i preseca glavni put snabdevanja Ugljedarskoj grupi Oružanih snaga Ukrajine.

-U pravcu Vodjanoja, informacija je potvrđena, Rusi sve češće dolaze do autoputa i blizu su njegovog potpunog zauzimanja. Pokušavaju da uspostave kontrolu vatre i to je veoma loša stvar, u 3 naselja odjednom (koje su postale potporne snage Oružanih snaga Ukrajine) sve će početi da propada... Nadam se da su rezervni položaji spremni za odbranu! – pišu ukrajinski vojni blogeri i mediji.

Pre neki dan se saznalo da su ruski jurini odredi uspeli da probiju 5 km do važnog logističkog puta VSU - autoputa 00532 Konstantinovka-Ugljedar južno od Vodjanoja. Ovo je glavni put snabdevanja Ugledarske grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Na snimku napada Oružanih snaga Rusije oklopna vozila su velikom brzinom prešla 4 kilometra, iako je sam BMP izgubljen na 500 metara od autoputa, ali sledeće jedinice konsoliduju uspeh.

 

Britanci znaju ko je kriv za krah ukrajinske ofanzive

Centar za analizu bezbednosnih pitanja RUSI, sa sedištem u Londonu, je u izveštaju objasnio koji su glavni razlozi neuspeha kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine 2023. godine.

Foto Tanjug/AP

 

Zelenski o poseti Londonu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da su tokom njegove dvodnevne posete Britaniji glavne teme razgovora bile dugoročni kapaciteti Ukrajine, strategija pomorske bezbednosti i odbrambena saradnja u cilju dostizanja pravednog mira.

 

Veliki gubici VSU za 24 časa

U poslednja 24 sata ruske snage odbile su veliki broj ukrajinskih napada, nanevši ukrajinskoj vojsci teške gubitke u ljudstvu i tehnici.

 

Osuđen nemački plaćenik: Ratovao na strani Kijeva

Nemački plaćenik koji je ratovao na ukrajinskoj strani osuđen je u Belorusiji na smrtnu kaznu streljanjem, objavo je Rojters pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

Iako MIP Nemačke nije naveo o kome se radi, britanska agencija je objavila da je to Riko Kriger optužen za terorizam i za to što je bio strani plaćenik. On je u zatvoru od novembra 2023. godine.

Foto Tanjug/AP

Bio je pripadnik nacionalističkog puka koji je zabranjen u Belorusiji a koji se od marta 2022. borio na strani Kijeva.

U članku se navodi da je zvanični Berlin u kontaktu sa Minskom u vezi sa ovim pitanjem.

Oboren portugalski dron

Iznad kupjanskog dela fronta oboren portugalski dron. Kako su rekli za Sputnjik u truskoj jedinici koja se nalazi na tom delu fronmta, 90 odsto oborenih dronova na tom delu fronta su američke ili portugalske proizvodnje.

 

Moskva: PVO uništio 27 dronova iznad Rostovske i Smolenske oblasti

Ruski sistemi PVO uništili su i presreli 27 bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine iznad Rostovske i Smolenske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Dežurni PVO sistemi su uništili i presreli 26 bespilotnih letelica iznad teritorije Rostovske oblasti i jednu bespilotnu letelicu nad teritorijom Smolenske oblasti - navodi Moskva.

Kijev: Ruski raketni napad u oblasti Harkova, tri osobe poginule

Ruske trupe su tokom noći sa tri rakete pogodile Barvinkovo u oblasti Harkova, objavio je načelnik Glavne uprave Nacionalne policije Harkovske oblasti Volodimir Timoško na Fejsbuku.

- Prema preliminarnim podacima, dva civila su poginula, a tri su povređena - napisao je Timoško.

Oštećeno je više od 50 stambenih objekata, upravnih zgrada, različitih objekata i vozila, navodi Timoško.

Kijev: Ruski dronovi pogodili energetske objekte u Ukrajini

Ruske bespilotne letelice lansirane tokom noći u napadu na Ukrajinusu pogodile objekte energetske infrastrukture u dva regiona na severu zemlje, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinska PVO oborila je 13 od 17 ruskih dronova u pet regiona na istoku, severu i u centru zemlje, saopštile su vazduhoplovne snage.

Jedan od dronova("šahed") udario je u energetski objekat u Sumskoj oblasti, dok je drugi udario u lokaciju u Černigovskoj oblasti, rekli su regionalni zvaničnici.

Navode da su ekipe za popravku hitno prebačene na mesta udara, a da trenutno nema izveštaja o žrtvama.

Zelenski razgovarao sa Trampom: Ukrajina će uvek biti zahvalna SAD

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je u telefonskom razgovoru sa Donaldom Trampom, kandidatom za predsednika SAD čestitao republikansku nominaciju i osudio neuspeli atentat na Trampa u Pensilvaniji.

Tramp i Zelenski su govorili su i o američkoj demokratiji kao i o ratu u Ukrajini.

- Ukrajina će uvek biti zahvalna SAD na pomoći u jačanju naše sposobnosti da se odupremo ruskom teroru - napisao je na Iks-u.

U razgovoru sa Trampom je ponovio je da se ruski napadi na ukrajinske gradove i sela nastavljaju svakog dana.

- Dogovorili smo se sa predsednikom Trampom da na ličnom sastanku razgovaramo o tome koji koraci mogu učiniti mir pravednim i zaista trajnim - rekao je Zelenski.

Tramp: Dobar razgovor sa Zelenskim, doneću mir

Kandidat za predsednika SAD Donald Trampo i predsednik Ukrajine razgovarali su telefonskim putem o ratu u Ukrajini i drugim aktuelnim temema.

Tramp je istakao da je to bio dobar razgovor.

- Cenim predsednika Zelenskog što se javio, kao vaš sledeći predsednik Sjedinjenih Država, doneću mir svetu i okončati rat koji je koštao toliko života i razorio bezbroj nevinih porodica - napisao je Tramp na društvenoj mreži truth.

Istakao je da će obe strane moći da zajedno pregovaraju o sporazumu koji će okončati nasilje i utrti put ka prosperitetu.

Ukrajinci tvrde: Ruski projektil pogodio dečje igralište

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je ruski projektil pogodio dečje igralište u gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine pritom ubivši jedno dete i dve odrasle osobe i ranivši još pet.

Sa druge strane, prema navodima gubernatora Kurske oblasti najmanje jedna osoba je poginula kada je ukrajinski dron pogodio ruski manastir u tom regionu. Aleksej Smirnov dodao je da su dve osobe povređene usled pada oborene bespilotne letelice.

Zelenski o dubljim napadima unutra ruske teritorije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se članovima britanske vlade u Londonu gde je ponovio poziv zapadnim saveznicima da dozvole napade na ciljeve dublje na teritoriji Rusije i pozvao London da ubedi partnere da uklone organičenja o ukrajinskoj upotrebi njihovog oružja.

Premijer Britanije Kir Starmer predstavio je Ugovor o podršci izvozu odbrane koji će Ukrajini omogućiti da iskoristi 3,5 milijardi funti.

Američki novinar optužen za špijunažu u Rusiji

Ruski sud proglasio je u američkog novinara Evana Gerškoviča krivim za špijunažu i osudio ga na 16 godina strogog zatvora.

Gerškoviču, koji je negirao bilo kakvu krivicu, suđeno je u Jekaterinburgu nakon što je optužen da je pokušao da prikupi osetljive informacije o fabrici tenkova.

Gerškovičev poslodavac, Volstrit džornal, odluku suda je nazvao "sramotnom i lažnom osudom". Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da će Vašington nastaviti da se zalaže za njegovu slobodu.

BONUS VIDEO: RUSKI TOP GAN - Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONA JE SESTRA BORE ČORBE: Reč je o našoj poznatoj pevačici koja je bila sa njim u najtežim trenucima (FOTO)