HLADAN TUŠ ZA KIJEV: Niko nije rekao da će Ukrajina biti primljena u NATO za 10 godina

Novosti online

08. 07. 2024. u 00:54

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da niko nije obećao da će primiti Ukrajinu u Severnoatlantski savez za tačno 10 godina.

ХЛАДАН ТУШ ЗА КИЈЕВ: Нико није рекао да ће Украјина бити примљена у НАТО за 10 година

Foto: Tanjug/AP photo

- Niko nije konkretno govorio o deset godina, ali je očigledno da je primanje Ukrajine veoma ozbiljno pitanje... Najvažnija stvar koju treba da uradimo je da povećamo podršku Ukrajini kako bismo obezbedili njenu pobedu - rekao je Stoltenberg u intervjuu za „Si-Bi-Es“.

Stoltenberg je, istovremeno, naglasio da je pobeda Kijeva u sukobu sa Rusijom preduslov za „svako buduće članstvo Ukrajine“ u Alijansi.

Kako je naveo, za rešenje sukoba koji vodi ka „održivom i pravednom miru“ neophodno je nastaviti široku vojnu podršku Ukrajini, a „jedini način da se to postigne je da se predsednik (Rusije) Vladimir Putin ubedi da neće pobediti na bojnom polju“, što će se postići „pružanjem vojne pomoći Ukrajini“.

- Dakle, za dugoročno rešenje putem pregovora, Ukrajini je potrebna vojna podrška - ocenio je generalni sekretar Alijanse.

On je dodao da će na samitu NATO-a 9-11. jula u Vašingtonu biti odobrene odluke o stvaranju jedinstvene komande u Nemačkoj za koordinaciju pomoći Ukrajini, organizovanju „logističkih čvorišta u istočnom delu Alijanse“ i obuci ukrajinskih snaga.

Stoltenberg je 5. jula izrazio nadu da će Ukrajina postati članica Severnoatlantske alijanse do 2034. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?