MELANŠON SE SPREMA ZA PREMIJERA: Potres na francuskoj političkoj sceni!

NAJNOVIJE procene posle drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj pobedničkoj formaciji levičara Novi narodni front daju od 178 do 205 poslanika u skupštini sa 577 deputata.

МЕЛАНШОН СЕ СПРЕМА ЗА ПРЕМИЈЕРА: Потрес на француској политичкој сцени!

Žan-Lik Melanšon / Foto AP

Na drugom mestu su "makronisti" sa 157 do 174 poslanika, a tek na trećem, na opšte iznenađenje, krajnja desnica iz Nacionalnog okupljanja koja je izašla kao pobednik prvog kruga, sa 113 do 148.

Desničarskim republikancima daje se od 67 do 71 poslaničko mesto.

Sondažne kuće su, tako, napravile "istorijski" promašaj, predviđajući krajnjoj desnici komotnu konačnu pobedu, doduše bez apsolutne većine.

Unutar ujedinjene levice, najviše glasova su osvojili krajnji levičari iz Nepotčinjenih Žan-Lika Melanšona, što, po demokratskim pravilima, navodi na to da bi predsednik Emanuel Makron upravo ovom političaru trebalo da ponudi mandat za formiranje vlade. Ima, međutim, i onih analitičara koji prizivaju koaliciju makronista i krajnjih desničara, mada je to teže zamisliti.

Melanšon je već pozvao aktuelnog premijera Gabrijela Atala da podnese ostavku i poručio da je Novi narodni front spreman da preuzme vlast, bez pravljenja kompromisa sa drugima, sprovodeći isključivo svoju politiku iz predizbornog programa.

Novom narodnom frontu, međutim, nedostaje osamdesetak glasova do apsolutne većine, tako da će ipak biti primorani da stvaraju savezništva.

Lideri levičara podsećaju da ni koalicija okupljena oko predsednika Makrona do sada nije imala većinu, pa je ipak vladala. Ipak, Novom narodnom frontu nedostaje više glasova nego "makronistima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?