IZBORI U FRANCUSKOJ: Šokantni rezultati, usledio veliki preokret!

Novosti online

07. 07. 2024. u 20:01 >> 20:59

U FRANCUSKOJ se danas održao drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora, a pravo glasa imalo je više od 49 miliona građana.

ИЗБОРИ У ФРАНЦУСКОЈ: Шокантни резултати, уследио велики преокрет!

Foto: EPA

Desničarsko Nacionalno okupljanje koje predvode Žordan Bardela i Marin le Pen osvojilo je 33,4 odsto glasova u prvom krugu prošle nedelje. Na drugom mestu je bila levičarska koalicija Novi narodni front sa 27,9 odsto dok je centristički savez "Zajedno" kome pripada i stranka Renesansa predsednika Emanuela Makrona zaostao na trećem mestu sa 20,7 odsto glasova.

Međutim, kandidati Novog narodnog fronta i centrističkog saveza povukli su se na mnogim mestima, kako bi omogućili da se glas protiv Nacionalnog okupljanja koncentriše na jednog kandidata.

 

Marin le Pen: Naša pobeda je samo odložena

Predsednik Emanuel Makron je u "neodrživoj" situaciji, rekla je Marin le Pen iz Nacionalnog okupljanja.

Le Penova tvrdi da je Nacionalno okupljanje izgubilo samo zbog taktike NFP-a i Makronovog tabora.

- Naša pobeda je samo odložena - rekla je ona za TV TF1.

Foto: EPA

Atal nudi ostavku

Francuski premijer Gabrijel Atal saopštio je večeras da će sutra ponuditi ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, nakon što je njihova koalicija ''Zajedno'' zauzela drugo mesto na izborima danas.

For: Imamo samo jedan kompas

Rezultati francuskih parlamentarnih izbora predstavljaju pobedu koalicije Novi narodni front i stoga moraju da ujedine većinu Francuza, izjavio je danas lider Socijalističke partije Francuske Olivije For.

- Imamo samo jedan kompas - program Novog narodnog fronta - rekao je For, i dodao da se ne sme nastaviti sa politikom francuskog predsednika Emanuela Makrona i da se mora odustati od njegove sporne penzione reforme, prenosi Figaro.

On je ocenio da su rezultati izbora omogućili da se ''izbegne najgore'', aludirajući na nešto lošiji rezultat koalicije tzv. desnice, dodajući da to ne sme biti samo predah.

Bardela: Neprirodni savezi gurnuli zemlju u zagrljaj krajnje levice

Žordan Bardela, lider stranke Nacionalno okupljanje (RN), koja je zauzela treće mesto na parlamentarnim izborima u Francuskoj, poručio je večeras da su izborni rezultati rezultat "neprirodne alijanse" koja je Francusku gurnula u zagrljaj krajnje levice.

On je u prvom obraćanju pristalicama nakon objavljivanja rezultata kritikovao "neprirodnu i "nečasnu alijansu koja je, kako je rekao, "lišila francuski narod pobede Nacionalnog okupljanja".

- Večeras ovi savezi bacaju Francusku u zagrljaj krajnje levice Žan-Lika Melanšona - rekao je Bardela.

On je podsetio da je Nacionalno okupljanje postiglo najbolji rezultat na evropskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora i da je sada udvostručio broj poslanika.

- To je kamen temeljac sutrašnje pobede - rekao je Bardela.

Ocenio je i da je predsednik Makron gurnuo zemlju ka neizvesnosti i nestabilnosti.

Makron posle poraza na izborima poziva na oprez

Francuski predsednik Emanuel Makron oglasio se nakon prvih preliminarnih rezultata drugog kruga izbora u Francuskoj i poručio da je "centralni blok živ i zdrav".

Kako je saopšteno iz kancelarije predsednika, Makron je pozvao na "oprez" jer rezultati i dalje ne odgovaraju na pitanje "ko će da vlada", s obzirom da nijedna stranka nije osvojila većinu.

Melanšon: Volja naroda mora strogo da se poštuje

Lider levice Žan-Lik Melanšon poručio je da je Makronov poraz sada potvrđen, kao i da volja naroda mora da se poštuje.

Držaćemo se reči i sprovesti svoj program, rekao je Melanšon.

Veliko iznenađenje na izborima u Francuskoj

Ujedinjeni levičari iz Novog narodnog fronta izašli su, protivno svih procena i očekivanja, kao pobednici drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj. Prema prvim preliminarnim rezultatima imaće između 175 i 205 poslaničkih mesta u skupštini!

Na drugom mestu nalazi se predsednička koalicija okupljena oko Emanuela Makrona i premijera Gabrijela Atala može da računa na 150 do 175 deputata.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje, koje je izašlo kao pobednik u prvom krugu, osvojilo je, sa koalicionim partnerima, prema prvim preliminarnim rezultatima, u drugom krugu svega 115 do 175 poslanika. 

Policija zauzima pozicije širom Francuske

Više od 5.000 policajaca raspoređeno je u Parizu da spreči eventualne nemire posle objavljivanja rezultata. Jake snage teško naoružanih policajaca čuvaju i zgradu francuske Narodne skupštine.

Nepuna dva sata pre objavljivanja prvih rezultata, žandarmerija je već stacionirana u Bordou. Desetak kamiona okružuje trg.

Prve izlazne ankete

Partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dobiće između 210 i 228 mesta od 577 u francuskom parlamentu, izvestio je belgijski televizijski kanal RTBF, pozivajući se na izlazne ankete.

- Prema prvim izlaznim anketama, stranka Nacionalno okupljanje pobeđuje, ali nije dobila apsolutnu većinu. Dobiće između 210 i 228 mesta - navodi se.

Za većinu u parlamentu potrebno je 289 mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici