BRISEL STREPI OD REZULTATA IZBORA U FRANCUSKOJ: Pljušte prozivke od moguće pobede krajnje desnice

FRANCUZI, njih 49 miliona s pravom glasa, izlaze danas na biračka mesta u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora od kojih zavise i budućnost političkog života u ovoj zemlji, ali i evropsko ustrojstvo.

БРИСЕЛ СТРЕПИ ОД РЕЗУЛТАТА ИЗБОРА У ФРАНЦУСКОЈ: Пљуште прозивке од могуће победе крајње деснице

Foto: Tanjug/AP

Najviše glasova u sondažama davalo se krajnjoj desnici iz redova Nacionalnog okupljanja, koji su i u prvom krugu zabeležili najbolji rezultat. Pristalicama Žordana Bardele i Marin Le Pen u gornjoj granici pred izbornu tišinu davalo se do 240 poslanika, od 289 koliko je potrebno za apsolutnu većinu.

Posle verbalnog sporazuma između ujedinjene levice, na drugom mestu, i trećeplasiranih makronista, porastao je skor levičarskog Novog narodnog fronta, do maksimalno predviđenih 200 poslanika, dok se dosadašnjoj predsedničkoj većini predviđalo do 125 deputata. Republikanski desničari mogli su, prema procenama, da računaju na najviše 45 predstavnika u novom sazivu skupštine.

Šef kampanje predsedničke koalicije "Zajedno za Republiku" i premijer u tehničkoj vladi Gabrijel Atal je pre izborne tišine istakao "rizik od apsolutne većine ekstremne desnice". Stanar Matinjonske palate je naglasio da bi to bio "scenario katastrofe za zemlju". Po njemu, državi su potrebni smirivanje i civilni mir.

- A projekat koji se zasniva na stigmatizaciji dela Francuza zato što imaju strano poreklo, suprotan je smirivanju koje nam je potrebno. To će osloboditi mržnju i nasilje – kazao je Atal.

Takođe, premijer Francuske je naglasio da bi, u slučaju da krajnja desnica preuzme vlast, to francusku privredu odvelo "pravo u zid".

Konačne rezultate parlamentarnih izbora u Francuskoj, čiji će preliminarni skor biti poznat večeras u 20 sati, s velikom pažnjom prate i u Briselu i drugim evropskim prestonicama, ali i u svetu, uz zapitanost kakva će nadalje biti uloga Francuske u evropskoj politici.

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM - Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu