OSVETA ZA NAPAD NA KRIM: Rusija otkriva razmere prošlonedeljnih udara na ukrajinske ciljeve

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 07. 2024. u 22:04

RUSKE snage su prošle nedelje izvele 23 kombinovana udara na ukrajinske ciljeve, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

ОСВЕТА ЗА НАПАД НА КРИМ: Русија открива размере прошлонедељних удара на украјинске циљеве

Foto Tanjug

Napadi izvedeni između 29. juna i 5. jula, uključivali su i visokoprecizno oružje i bespilotne letelice, saopštilo je danas rusko ministarstvo.

Ruske snage su gađale ukrajinske aerodrome, kao i energetsku infrastrukturu, koja se koristi za napajanje vojnoindustrijskog kompleksa. Gađane su i lokacije na kojima su skladištene rakete ili pripremane za lansiranje.

Ruske rakete i bespilotne letelice uništile su skladišta goriva kao i pogone koji se koriste za proizvodnju dronova i bespilotnih čamaca, dodaje se u saopštenju.

Tokom prošle nedelje, Moskva je izvestila o nekoliko velikih udara u Ukrajini, uključujući i napad na aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti, u kome je uništeno pet kijevskih borbenih aviona Su-27, dok su dva oštećena.

Prošle nedelje ruski protivvazdušni sistemi oborili su dva aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva MiG-29 i jedan avion Su-27, pet raketa ATACMS koje su isporučile SAD, 14 krstarećih raketa "storm šedov", koje je donirala Britanija, 42 rakete za američke sisteme HIMARS i sisteme "vampir" češke proizvodnje, kao i 451 dron raznih tipova, navodi se u saopštenju.

Ukupni gubici kijevskih snaga u proteklih sedam dana dostigli su 13.500 vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Najintenzivnije borbe su se vodile u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), gde je ubijeno ili teško ranjeno više od 7.700 ukrajinskih vojnika.

U DNR su oslobođena sela Spornoje, Šumi, Novoaleksandrovka i Novopokrovskoje, kao i jedan okrug grada Časov Jar, navelo je ministarstvo, dodajući da su u oblasti Harkov ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad naseljem Stepovaja Novoselovka.

Moskva je početkom maja započela ofanzivu na severoistočnu oblast Harkov, kao odgovor na česte prekogranične udare kijevskih snaga na civilne ciljeve u ruskoj oblasti Belgorod.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, cilj ovih operacija je uspostavljanje tampon zone, koja će onemogućiti dalje ukrajinske napade.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PONAVLJA SE ČETVRTFINALE EURO 2024?! Neverovatna frka na Evropskom prvenstvu u fudbalu!