AKO POBEDIM, PONIŠTIĆU TU ODLUKU! Marin Le Pen uzdrmala Kijev, obećala sve manju podršku Ukrajini

Novosti online

05. 07. 2024. u 20:12

DOK Ukrajina gubi teritoriju u ratu protiv Rusije, izgleda da će podrška jednom od najvećih pristalica Kijeva oslabiti ako krajnja desnica dođe na vlast na francuskim parlamentarnim izborima u nedelju.

АКО ПОБЕДИМ, ПОНИШТИЋУ ТУ ОДЛУКУ! Марин Ле Пен уздрмала Кијев, обећала све мању подршку Украјини

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Marin Le Pen, liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljnje (RN), obećala je da će premijer njene stranke sprečiti Kijev da koristi oružje dugog dometa, koje je isporučila Francuska, za napade unutar Rusije i da će sprečiti ideju francuskog predsednika Emanuela Makronova o slanju francuskih vojnika u Ukrajinu.

- Ako Emanuel Makron želi da pošalje vojsku u Ukrajinu, a premijer je protiv toga, onda neće biti poslata vojske u Ukrajinu. Premijer ima poslednju reč - rekla je Le Penova za Si-En-En.

Foto: Tanjug/AP

Marin Le Pen dala je širok intervju novinarki Si-En-En Kristijan Amanpur uoči drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je raspisao Makron nakon zapanjujućeg uspeha RN-a na evropskim izborima u maju.

Ona je uzvratila francuskom fudbaleru Kilijanu Mbapeu, odbila je da se obaveže da će odmah izbaciti rasističke kandidate iz svoje stranke i nagovestila oštar pomak u francuskoj podršci Ukrajini ako bude izabrana.

Predstavljajući se čvrsto u francuskom političkom mejnstrimu, tri puta neuspela predsednička kandidatkinja Le Pen pojavila se kao samouverena, borbena ličnost nekoliko dana udaljena od možda najveće političke pobede u svojoj karijeri.

Ankete pokazuju da bi RN u ponedeljak mogao da ima najviše mandata među 577 poslanika u Narodnoj skupštini, iako je malo verovatno da će imati apsolutnu većinu, pa će im Makron verovatno ponuditi da nominuju sledećeg premijera zemlje. Mladi štićenik Marin Le Pen i predsednik stranke Džordan Bardela ranije je rekao da bi prihvatio premijersku funkciju samo ako RN pobedi sa dovoljno velikom razlikom.

Foto: Profimedia

Čak i bez pozicije premijera, bilo koji zakon u francuskom parlamentu moraće da dobije podršku krajnje desnice. Ako RN dobije premijersku poziciju, to će stvoriti napetu kohabitaciju sa Makronovim centrističkim predsedničkim mandatom, posebno oko centralne politike kao što je francuska podrška ratu Ukrajine protiv Rusije.

„Upotreba francuskih projektila u Rusiji je crvena linija“

Pored blokiranja potencijalnog raspoređivanja trupa u Ukrajinu – o čemu Makron razmišlja kao o načinu povećanja efikasnosti vojnih instruktora – Le Pen je rekla za Si-En-En da će dozvola Kijevu da koristi francuske rakete za napad na ciljeve unutar Rusije takođe biti poništena.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

Makron je bio jedan od prvih lidera koji je javno dozvolio Ukrajini da koristi isporučeno oružje za napad na ciljeve unutar Rusije, otvarajući vrata Vašingtonu da učini isto. Ovo je omogućilo Kijevu da gađa ruske vojne baze, trupe i artiljeriju koja se koristi za pokretanje napada na Ukrajinu.

Osim raspoređivanja trupa, Le Penova je rekla da je njena jedina "crvena linija" u Ukrajini bila da spreči Francusku da postane zaraćena strana upotrebom francuskih raketa dugog dometa protiv ciljeva na ruskoj teritoriji. Većina zapadnih lidera trenutno ne vidi takve isporuke kao problem za Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovog leta pravac na Kipar!