AMERIČKI NOSAČ NA NIŠANU HUTA: Hoće li Kremlj, kao SAD Kijevu, isporučiti Hutima rakete Oniks P-800 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 07. 2024. u 20:00

NEDAVNA najava jemenskih Hutija da će američki nosač aviona USS Teodore Ruzevelt koji ide ka Crvenom moru biti njihova legitimna meta izazvala je talas spekulacija i insinuacija.

АМЕРИЧКИ НОСАЧ НА НИШАНУ ХУТА: Хоће ли Кремљ, као САД Кијеву, испоручити Хутима ракете Оникс П-800 (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Ova izjava bi mogla izgledati neverovatno smela da nije brojnih slučajeva oštećenja brodova povezanih sa Izraelom u regionu.

Pored toga, bilo je glasina da Huti poseduju i navodno bi mogli da koriste hipersonično oružje, što pak može biti deo informacionog rata.

Međutim ozbiljnu zabrinutost izazvali su izveštaji da bi jemenski borci mogli da dobiju ruske protivbrodske rakete Oniks. Ako je tako, onda bi se situacija u regionu zaista mogla drastično promeniti.

Foto: Printskrin MO Rusije

HUTI BI MOGLI DA DOBIJU RUSKI P-800 ONIKS ZA NAPADE NA BRODOVE NATO-A

Prema zapadnim novinarima, Kremlj razmatra da pobunjenicima u Jemenu obezbedi napredno oružje kao deo jačanja veza sa antizapadnim grupama, što je ruski predsednik i nagovestio da će biti direktan odgovor na sve dublje uplitanje zapada u moskovski sukob sa vlastima u Kijevu.

Konkretno, govorimo o mogućim isporukama ruskih protivbrodskih raketa P-800 Oniks.

Ratni brodovi koji su deo američke koalicije za zaštitu komercijalnog broda u Crvenom moru mogli bi biti napadnuti ovim projektilima. Bugarski analitičar Bojko Borisov, u tekstu 3. jula, ukazao je na mogućnost da bi jemenski Huti, koje podržava Iran, mogli da dobiju P-800 Oniks od Rusije.

Iako nije bilo nikakvog zvaničnog saopštenja Moskve o tom pitanju, nalazi američkog glasila Newsweek sugerišu da je saradnja deo strategije Kremlja za jačanje veza sa antizapadnim grupama nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Pretpostavlja se da takvi koraci mogu biti odgovor na kontinuiranu podršku zapadnih zemalja Ukrajini, što stvara potrebu da Rusija traži nove geopolitičke saveze i širi svoju zonu uticaja.

Stručnjaci primećuju da je P-800 Onik oružje visoke tehnologije sa dometom do 300 kilometara, sposobno da pogodi površinske ciljeve sa velikom preciznošću.

Opremanje jemenskih Huta ovim projektilima značajno bi povećao njihove borbene sposobnosti, te bi predstavljali ozbiljnu pretnju za vojna i komercijalna plovila u Crvenom moru.

 

PROTIVBRODSKA RAKETA P-800 „ONIKS“

Protivbrodska raketa P-800 Oniks (u izvoznoj verziji – Jakhont) razvijena je još osamdesetih godina. Ova raketa od tri tone sposobna je da isporuči punjenje od 300 kg na udaljenosti do 800 km brzinom od 2,6 Maha.

Ove tehničke karakteristike je čine moćnim oružjem, sposobnim da pogodi velike pomorske ciljeve sa visokom preciznošću. Raketa je opremljena multimodnim aktivnim radarskim sistemom za navođenje, koji joj omogućava da zaobiđe neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane i pogodi ciljeve čak i u uslovima jakih elektronskih protivmera.

Ako projektili Oniks zaista završe u rukama Huta, to bi zaista moglo značajno da promeni odnos snaga u regionu kroz koji prolazi većina trgovine između Evrope i Azije.

Sposobnost uništavanja velikih pomorskih brodova, uključujući nosače aviona i razarače, čini Oniks ozbiljnu pretnju američkim mornaričkim snagama i njihovim saveznicima.

Foto: Printskrin MO Rusije

Sistem Bastion

PODRŠKA HUTIMA I GEOPOLITIČKE POSLEDICE

Huti su oduvek važili za silu blisku Teheranu, koji ih je snabdeo svime što im je potrebno da odbiju napade Saudijske Arabije i njenih saveznika. Iranska vojna podrška omogućila je Hutima ne samo da zadrže svoje položaje, već i da nanesu značajne udarce svojim neprijateljima.

NATO trupe koje učestvuju u operacijama protiv Huta, navode da je u pitanju najintenzivnija borba još od Drugog svetskog rata, a kako napadi iz Jemena ne prestaju, stiče se utisak da je nemoć pred smelim borcima evidentna, protiv kojih je nemoguće pobediti bez kopnene operacije.

Osim toga, u Moskvi se sve češće čuju glasovi o potrebi da se Jemenci pretvore u rusku proksi vojsku, budući da imaju jednog zajedničkog neprijatelja – Severnoatlantsku alijansu, koja je u očima Huta glavni pokrovitelj Izraela.

Takva podrška bi mogla da se kruniše snabdevanjem modernim oružjem, što će omogućiti Hutima da se efikasnije suoče sa svojim protivnicima.

PROTIVBRODSKE RAKETNE SPOSOBNOSTI U RUKAMA HUTA

Pod pretpostavkom da će Huti zaista nabaviti protivbrodske rakete Oniks, moguće mete za njihovu upotrebu mogle bi uključiti velike ratne brodove kao što je nosač aviona USS Teodor Ruzvelt, kao i transportna plovila koja se koriste za snabdevanje vojnih operacija.

Udar na američki nosač aviona ne bi bio samo vojni čin, već i simboličan čin, koji bi demonstrirao sposobnost Huta da se odupru najmoćnijim vojnim snagama na svetu.

Važan aspekt je i obuka i priprema Huta za upotrebu tako složenog i visokotehnološkog oružja. To zahteva značajan trud i vreme, što takođe može biti deo strategije njihovih saveznika.

Ukoliko se dogodi, eventualni napadi raketa Oniks na ratne i transportne brodove dovešće do značajnih gubitaka i, vrlo verovatno potpune promene strategije prisustva američke mornarice u regionu.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!