AMERIČKI PONOS U PROBLEMIMA: F-35 „rđaju“ na otvorenom dok čekaju da se izvrši nadogradnja sistema (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 07. 2024. u 07:11

UKOLIKO višenamenski borbeni avioni pete generacije F-35, koji stoje na otvorenom u Teksasu gde se čeka nadogradnja njihovih komponenti, pretrpe štetu usled vremenskih nepogoda, američki poreski obveznici biće prinuđeni da plate nekoliko miliona dolara za njihovu popravku, navodi se u saopštenju agencija za nadzor Pentagonovih ugovora, prenosi "Blumberg".

АМЕРИЧКИ ПОНОС У ПРОБЛЕМИМА: Ф-35 „рђају“ на отвореном док чекају да се изврши надоградња система (ВИДЕО)

Foto DVIDS USN Seaman Larissa T. Dougherty

Ovo otkriće Agencije za upravljanje ugovorima o odbrani, najnoviji je obrt u priči o avionu kompanije "Lokid Martin", koji je već proizveo trošak veći od 1,8 biliona tokom svog postojanja – uključujući razvoj, proizvodnju i održavanje – i time postao najskuplji sistem naoružanja u istoriji.

Glavni razlog za to proizlazi iz standardne klauzule u ugovorima o vojnim avionima, koja ograničava maksimalnu cenu popravke ili zamene koju plaćana kompanija proizvođač na 100.000 dolara po avionu, navodi se u saopštenju pomenute Agencije.

Ostatak sredstava za popravku/zamenu je dužan da obezbedi Pentagon, a vredi podsetiti da je cena proizvodnje pojedinačnog F-35 od 82,5 do 109 miliona dolara, u zavisnosti od varijante.

-Ovo osiguranje funkcioniše veoma slično kao komercijalno osiguranje automobila i aviona. Pod uslovom da ugovarač ispunjava odredbe i uslove preuzimanja, onda će SAD pokriti troškove iznad odbitka, uz nekoliko izuzetaka, piše u saopštenju.

-Ukoliko je letelica u potpunosti izgubljena, onda bi SAD ili pokrile trošak proizvodnje nove letelice ili odlučile da ne menjaju izgubljeni avion. Pokrivaju se štete uzrokovane tornadom, gradom i olujom, međutim, šteta koju je prouzrokovao mehaničar utvrđuje se od slučaja do slučaja u zavisnosti od zadatka koji se obavlja, dodaju iz Agencije.

Pozivajući se na bezbednosne razloge, "Lokid martin" i čelnici projekta F-35 ne žele da preciziraju koliko aviona je parkirano u njihovom kompleksu u Fort Vortu u Teksasu, kao i da li se nalaze na zatvorenom ili otvorenom.

Sa druge strane, član Predstavničkog doma iz Republikanske stranke i član komiteta koji se bavi Oružanim snagama, Rob Vitman, je sredinom maja izjavio da će najmanje 100 aviona F-35 biti na "betonu" do jula.

Prema pisanju "Blumberga", ove letelice tamo čekaju na unapređenje softvera i hardvera pod oznakom TR-3, a radi se o programu koji je više puta odlagan. Prvi avioni koji su prošli ovu nadogradnju, trebalo je da budu isporučeni vojsci još u julu 2023. godine, ali se u međuvremenu pojavilo više problema u novom softveru i integrisanom procesoru za borbene misije.

Zbog toga se očekuje da će nadogradnja TR-3 sada koštati duplo više od 718 miliona, što je bilo predviđeno na početku.

Još jedan problem po američku vojsku predstavljaju i vremenske nepogode. Naime, iako do sada nijedan od parkiranih aviona nije oštećen, letnje oluje u Fort Vortu često su praćene gradom i vetrovima koji duvaju brzinama do 100 km/č, ocenjuje meteorolog Dženifer Dan za pomenuti list.

Ove oluje se prema njenim rečima pogoršavaju na jesen, kada se povećava verovatnoća od grada, jakih vetrova, tornada i poplava.

-Održavamo najviši nivo bezbednosti i zaštite aviona F-35. Dosadašnji rezultati testiranja TR-3 su u skladu sa našim procenama o roku isporuke prvog aviona sa TR-3 paketom, sposobnog za borbenu obuku u trećem kvartalu koji počinje 1. jula, napisao je "Lokid" u svom saopštenju.

U međuvremenu, pojavila se i informacija da ova kompanija uskoro više neće imati mesta za smeštaj aviona, te da će morati da osmisli kako da primi dodatan broj letelica, što je potvrdila i Državna agencija za inspekciju.

Stoga su se pojavile i šale na račun "Lokida", u kojima se navodi da ako otvorite bilo koju garažu u gradu Fort Vort, u njoj ćete naći parkiranog F-35.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NA SAMO 2 SATA OD VAS: Evo zašto bi Tunis trebao da bude vaša sledeća destinacija za letovanje