GUŽVE NA BIRAČKIM MESTIMA U FRANCUSKOJ: Ogromno interesovanje za vanredne parlamentarne izbore u zemlji

ZA prvi krug parlamentarnih izobra u Francuskoj, koji se održava danas, vlada ogromno interesovanje.

ГУЖВЕ НА БИРАЧКИМ МЕСТИМА У ФРАНЦУСКОЈ: Огромно интересовање за ванредне парламентарне изборе у земљи

Foto: Goran Čvorović

Do podneva odziv je bio 25,9 odsto građana, što je za čak 7,47 odsto više od 18,43 procenata koliko ih je glasalo na prethodnom izjašnjavanju za poslanike 2022. godine.

U nekim delovima zemlje, kao u Belforu ili Voklizu, odziv do 12 sati je bio još veći, čak preko 31 odsto. Pravo glasa imalo je 49,5 miliona birača.

Ukupno se prijavilo 4.010 kandidata za poslanike u ceoj zemlji, što je najniži broj u poslednjih trideset godina.

To se objašnjava činjenicom da je predizborna kampanja trajala veoma kratko, ali i situacijom na terenu gde su mnogi pripadnici vladajuće strukture procenili da nemaju nikakve izglede da pobede.

Prvi su glasali Francuzi koji žive u inostranstvu i u prekomorskim teritorijama. I tu je zabeležena velika zainteresovanost, od Kanade, preko Njujorka, do Antila, kao u Gvadalupi, na primer. Za glasanje preko interneta ovog puta prijavilo se čak 410.000 Francuza s inostranim adresama, za razliku od 250.000 pre dve godine.

Prema svim ispitivanjima javnog mnjenja, najveću prednost imala je krajnja desnica koju predvodi stranka Nacionalno okupljanje čiji su lideri Žordan Bardela i Marin Le Pen.

Imajući u vidu da se u Francuskoj na parlamentarnim izborima primenjuje većinski sistem, drugi krug će biti održan sledeće nedelje.

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG  - Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

SNAŽNO nevreme sinoć je pogodilo Srbiju. Oluja je prvo opustošila Sloveniju i Hrvatsku, a onda stigla i u našu zemlju. Trenutno novo nevreme pogodilo je Crnu Goru, a slike sa društvenih mreža svedoče o jačini oluje koja je nosila sve pred sobom. Sudeći po radarskim snimcima sa sajta "Vreme i radar", upravo ta oluja stići će u Srbiju u narednim satima.

02. 07. 2024. u 13:00

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor